2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla pek çok minik okullu oldu. Çocukların okul döneminde kullandıkları ağır sırt çantaları, omurga sağlığı için büyük tehdit oluşturuyor. Op. Dr. Mehmet Cenk Turgut veli ve öğretmenleri uyardı. Turgut, okula başlayacak çocukların taşıdıkları sırt çantalarının beraberinde çanta hastalığını getirebileceğini vurguladı. Önlem olarak çift ve geniş askılı, sırt pedi iyi olan hafif sırt çantası kullanılması tavsiyesinde bulundu.
Çanta hastalığı nedir?
Ağır sırt çantaları çocukların sağlığı açısından risk oluşturarak boyun ve omurga zedelenmeleri gibi çanta hastalıklarına yol açabilir. Sırt çantaları uygun kullanılmadığı takdirde bel, sırt, omuz, el ve kol, boyun, baş ve bacaklarda çeşitli kas, eklem, sinir zedelenmelerine bağlı ağrı ve uyuşmalar görülebiliyor.
Özellikle 8-18 yaş aralığında görülen çanta hastalığı, vücudun ağırlık merkezinin arkaya kayması sonucu bel kaslarında aşırı zorlanma ve ağrı oluşturuyor. Bu da ileri yaşlarda hiperlordoza (bel çukurunun artması) bağlı bel ağrılarına davetiye çıkarıyor.
Öte yandan boyun hızlı uzadığı yaşlarda tek el veya omuzla taşınan çantalar omurgada sağ veya sola eğilmelere/skolyoza ve duruş bozukluklarına neden olabiliyor.
Dar ve sert omuz askıları kasın belli noktalarına ağırlık binmesiyle dolaşım bozukluğuna, ağır çantayla basamak ya da merdiven çıkma durumunda bacaktaki kaslarda zorlanma ve ağrılar da görülebiliyor.
Çanta hastalığının önlemi
Op. Dr. Mehmet Cenk Turgut, çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açacak çanta hastalığının önlemlerini şöyle anlattı; “Uygun çanta seçilmeli, çift ve geniş askılı, sırt pedi iyi olan hafif sırt çantası kullanılmalı. Uygun çanta kullanımı olmalı, her zaman çift taraflı kullanılmalı, askılar çantayı belin 5 cm üstünde tutmalı, çanta hafif olmalı, ağır eşyalar sırta yakın bölmelere konmalı ağırlık dengeli dağıtılmalı, her gün kontrol edilmeli ve fazla ağırlıklar çıkarılmalı.
Sırt çantası kullanırken yerden bir şey alınacaksa dizleri kırarak ve çömelerek almalı, öne eğilmekten kaçınmalı. Ağır çanta taşımak zorundaysa sırt ve bel kaslarını güçlendirici egzersiz yapmalı.
Çocuk ağrıları olduğundan yakınırsa ilgili bölgeler kontrol edilmeli, kızarıklık gibi baskı izleri varsa ilgili bölgeye günde 2 kez buz uygulanmalı, şikayetleri devam ediyorsa hekime başvurmalı.”
Melek Ahıskalı