Prof. Dr. Enes Emre Başar, 1983 yılında Erzurum'da doğdu ve ilkokul, ortaokul ve liseyi şehirde çeşitli okullarda tamamladı. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede Üretim Yönetimi ve Pazarlama alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. 2016 yılında Dr. Öğretim Üyesi, 2018'de doçent ve 2024 Eylül ayında profesör unvanlarını aldı.
Prof. Başar, 2014 yılında ABD Washington State Üniversitesi'nde Prof. Jeff Joireman’ın araştırma ekibine katıldı ve Bingöl Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinde görev yaptı. Şu anda Anadolu Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı'nda öğretim üyeliği yapmaktadır.
Kariyeri boyunca çeşitli uluslararası eğitimler alarak bilgi ve deneyimini artıran Prof. Başar, 2014'te Washington SCEL School of Language'da dil eğitimi, 2018'de Rochester Institute of Technology'de proje yönetimi, 2019'da Berkeley University of California'da akademik girişimcilik, 2020'de Harvard Üniversitesi EdX platformunda veri bilimi, 2022'de London School of Economics'te sürdürülebilir iletişim stratejileri ve 2023'te Stanford School of Business'ta liderlik gelişimi eğitimleri aldı.
2018 yılında Avrupa Birliği ve KOSGEB destekli "Yapay Zeka Tabanlı Kalite Performans Ölçüm Modeli Geliştirilmesi" adlı projede proje yöneticisi olarak görev yaptı. Bu projede geliştirilen model, Malezya Teknoloji Üniversitesi ve Malezya-Japonya Uluslararası Teknoloji Enstitüsü ile birlikte yazılım haline getirilip ticarileştirildi ve Deloitte Technology Fast 2019’da dünya dördüncüsü oldu. Proje sonucunda ortaya çıkan yazılım, ulusal ve uluslararası birçok savunma sanayisi firması ile emniyet teşkilatında kullanılmaktadır.
2021 yılında Avrupa Birliği destekli "uniVRsity Sanal Gerçeklik Tabanlı Eğitim Platformu Geliştirilmesi" projesinin yöneticiliğini üstlenen Prof. Başar, proje ekibi ile birlikte acil durum afet yönetimi ve iş sağlığı ve güvenliği alanlarında yeni bir sanal gerçeklik tabanlı eğitim formatı geliştirdi.
Ağustos 2024'te Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yürütülen "Vakıf Eserleri E-Rehber Uygulaması Geliştirilmesi" başlıklı projenin koordinatörlüğünü üstlenen Prof. Başar, birçoğu UNESCO kültür mirası listesinde yer alan 100 vakıf eserini artırılmış gerçeklik teknolojisi ile tanıtmayı amaçlıyor.
Prof. Başar, 2021 yılından bu yana Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerinden 55 üst düzey kurum ve kuruluş tarafından kurulan Brüksel merkezli bilimsel araştırma fonu European Scientific Collaboration Project (EUSCP) kapsamında Türkiye’yi temsil ederek, 6 milyon EURO araştırma fonunu ülkemize kazandırdı. Ayrıca, 2017 yılında kurduğu Bilimsel İş Birliği Platformu aracılığıyla yüzlerce uluslararası kitabın yayınlanması ve uluslararası projelerin gerçekleştirilmesine ve kongreler düzenlenmesine öncülük etti.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Ankara Bilim Üniversitesinde akademik, mali, idari ve eğitim-öğretim faaliyetlerini denetleme görevlerinde bulunan Prof. Başar, şu anda bu üniversitelerde Mütevelli Heyet Danışmanlığı yapmaktadır. Prof. Dr. Enes Emre Başar, dijitalleşme, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarında yedi kitabı ve ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış birçok makalesi ile tanınmaktadır. Ayrıca evli ve iki çocuk babasıdır.
Şeyma TAHİR
Geldiği yerden ya da mezun olduğu okuldan ziyade, bir insanın ortaya koydukları ve potansiyeli değerlendirilmelidir. Ne yazık ki bu sabit fikirlerle, kısır tartışmalarla vakit kaybediyoruz. Üniversite bir futbol takımı değil; başarı ve katkı odaklı bir kurum olmalıdır. Geçmişte kendi üniversitesinde kadro alıp kurumlara zarar veren birçok örneği gördük. Oysa ki, üniversiteler genç, dinamik ve üretken akademisyenlere kapılarını daha fazla açmalı. Yurtiçinde ve yurtdışında sayısız alanda görev almış birinin üniversitemize değer katacağına yürekten inanıyorum. Böyle önemsiz ayrıntılara takılmak yerine, sunacağı katkılara ve yapacaklarına odaklanmak çok daha değerli. Başarılar diliyorum, Enes Hocam.
ENES ÜNİVERSİTEDENİN EN GÜÇLÜ İSMİ, GELDİĞİ GÜNDEN BERİ ÜNİVERSİTEYİ ARKA PLANDA YÖNETİYOR. MESELA BETÜL DEMİRCİ'NİN BAP'TA KOCASINA PROJE GEÇİRDİĞİNİ FUAT ERDAL'IN ÖNÜNE KOYDU VE KELLESİNİ ALDI. HIZINI ALAMADI AÇIK ÖĞRETİMDEN SORUMLU REKTÖR YRD'CISI ALİ RESUL'Ü YEMEK İSTEDİ REKTÖRLE ANLAŞAMADILAR. SONUÇTA REKTÖR GİTTİ. ŞİMDİ ÜNİVERSİTEYİ A'DAN Z'YE YENİDEN DİZAYN EDİYOR.
Eskişehirde bu görevlendirme niye memnuniyetle karşılandı anlamadım. Eskişehiri üniversiteyi bilmeyen kişiye ne danışılır ki
Nereden biliyorsun Üniversiteyi bilmediğini?
Anadolu üniversitesinde onca değerli hoca varken üniversiteye yeni gelmiş bir hocaya danışmanlık vb verilmesi haksızlık değilmi, yıllarını o üniversitede harcamış emek vermiş yüzlerce hoca var anadolu üniversitesinde elbette torpil söylentileri olacak hocanın kendini bu kadar övmesi iyi değil mütevazı olsun kendisinin adını uluslarararası sıralamalarda göremiyoruz onca akrabasının üniversitelere girmesi akla nepotizmi getiriiyor yani torpili anadolu üniversiştesine gelmiş eşini de aldırmış peki anadolu üniversitesinde kimlerin kadrosunu işgal etmiş yıllardır kadro bekleyenler var onların hakkı yenmiş olmuyormu
Bu ülkede diploması dahi olmayan insanların hangi kadrolarda görevlerde olduğunu maalesef biliyoruz.Kendisini en üst şekilde donanıma sahip yenilikçi çalışkan ülkesi için bilim adına gecesini gündüzüne katarak ilerleyen insanlara basitçe çamur atmak bu kadar kolay olmamalı yazının sadece başlığını değil tamamını okusaydınız neden bu göreve getirildiğini anlayabilrdiniz.
İnsanları haksız yere itham etmek ve kişisel saldırılara yönelmek yapıcı bir yaklaşım değil ve kıskançlığınızı gösteriyor. Her akademisyenin katkısı değerlidir ve yeni görevlere atananların da hak ettikleri mutlaka önemli özellikleri vardır. İnisiyatif ve yenilik, her zaman övgüye değerdir. Eğer bir hoca, yetenekleriyle dikkati çekiyorsa, bu torpil değil, başarıdır. Ayrıca, üniversitemizde profesörlük kadrosu bekleyen bir kişi dahi yok dolayısıyla kimse kimsenin hakkını yiyemez. Kaldı ki kadro bekleyenler dahi olsa neden kadro verilmediğinin bir araştırılması lazım. Eşi ile birlikte Anadolu üniversitesinde çalışan yüzlerce akademisyen var. Büyükerşenin kızı damadı tüm sülalesi o üniversitede neden laf etmiyorsunuz.
Emrecim sen bu konusan insanlara kulak asma bilende konuşuyor bilmeyende bir insan bu seviyeye çıkmak için dışını tırnağına takip gecesini gündüzüne veripte geliyor hazıra konmaya alışmış insanlar kendileri gibi görüyor emeğe saygı yok bu ülkede seninle gurur duydum tebrik ediyorum başarılarını diliyorum
Meaelenin hocanın memleketine getirilmesi ve hak etmiyor algısı yapılması ne acınası. Anadolu Üniversitesi uzun bir süredir kötü yönetildiği için bugün sorunlarla boğuşuyor, uyanın artık. Deniz bitti, kaynak yok. Umarım yeni yönetim ve bu insanlar durumu biraz olsun düzeltirler.
Dünkü profesörden danışman olmaz mektepli olmak yetmiyor alaylı olmak lazım atanacak yeni rektör daha uzman bir ekiple üniversitesiyi ve şehri tanıyan ekiple yola başlaması gerekiyor kemal hoca işini bilir gençler parlasın istemiştir.
Biyografisini okusaydın dünkü profesör dediğin kişinin üç tane Üniversite denetlediğini görürdün. Eminim senin özgeçmişin onunkinin onda biri olmadığı için bu kadar haset etmişsindir.
Eskişehir'de Eskişehirli bulamamışlar mi? Konu Erzurum olunca sadece Erzurumlu olsun diyenler buna ne diyecek acaba?
Eskişehir’deki rektörlerin hepsi Eskişehirli!
HAKLISIN KARDEŞ...Bİ ANDA KAYBOLDULAR))))
Soyadı başar olup Atatürk iibf de yetişip çeşitli üniversitelerde prof olmak...
Merhaba sadece ben değil aşağıda sıraladığım akademisyenlerin hepsi çok şükür Başar ailesinden geliyor. Allah’a hamdolsun Türk Yükseköğretimine hizmet eden asil bir Türk aileden geliyoruz. Dolayısıyla bizim aşiretimiz değil sağlam köklerimiz var. Prof. Dr. Zeki Başar- Atatürk Üni. Tıp Fak. Prof. Dr. Alaattin Başar- Atatürk Üni. İİBF Prof. Dr. Haşmet Başar- İstanbul Üni. İktisat Prof. Dr. Işık Başar- Cerrahpaşa Üni Tıp Fak. Prof. Dr. Nur Başar Centel- Koç Üni. Hukuk Fak. Prof. Dr. Feyzi Başar- İnönü Üni. Eğitim Fak. Prof. Dr. Reşat Başar- Okan Üni. GSF Prof. Dr. Selim Başar- Anadolu Üni. İktisat Fak. Doç. Dr. Remzi Başar- Düzce Üni. İşletme Fak. Doç. Dr. Feyza Betül Başar Köse- KSÜ İlahiyat Fak. Doç. Dr. M. Sinan Başar- Atatürk Üni. Açıköğretim Fak. Dr. Şule Başar- Anadolu Üni. SBF Beslenme ve Diyetetik Dr. Fatma Başar- Atatürk Üni. Turizm Fak.
ENES BEY YENİ GÖREVİNİZDE ÜSTÜN BAŞARILAR DİLERİM..HAYIRLI OLSUN