Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, Erzurum’daki partikül madde oranı ulusal ve uluslararası standartların çok üzerinde seyrediyor.
Partikül madde oranının ülkemizde ortalama 80, AB ülkelerinde ise 50 mikrogram olması öngörülüyor. Erzurum’da ise bir metreküp havada 161 mikrograma kadar çıkan partikül madde oranı, hava kirliliğinin ne denli ciddi bir boyuta ulaştığını gözler önüne seriyor. Bu değer, ülke ortalamasının yüzde 101, AB ortalamasının ise yüzde 222 üzerinde.
Dondurucu soğukların etkisini sürdürdüğü Erzurum’da artan soba kullanımı, hava kirliliğini daha da artırıyor. Geçtiğimiz yıllarda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca dağıtılan yardım kömürlerinin hava kirliliğine neden olduğuna ilişkin iddialar gündeme gelmişti.
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, İl Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kentteki hava kirliliği probleminin sorulması üzerine Vali Çiftçi, bu durumun yaşanmaması için önlem aldıklarını belirtti.
Oltu ilçesinde bulunan kömür madeni ocağına giderek ocak sahipleriyle görüştüğünü belirten Vali Çiftçi, “Şu anda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'mıza gelen kömürlerin, dağıtılan kömürlerin daha çok Oltu'daki kömür işletmesinden geldiğini bir de Amasya'dan geldiğini biliyorum. Yani bu iki kaynaktan kömürler geliyor. Biz de bunları vatandaşlara dağıtıyoruz. Geçen hafta Oltu'daydım. Orada kömür madeni sahipleri de onların ortaklarından birisi de vardı. Özellikle onlardan da istirham ettim. Tabii sadece hava kirliliğine sebebiyet vermiyor. Vatandaşlarımızdan gelen bazı şikayetler de vardı. Bu ocaktan çıkartılan kömürlerin tozlu olduğu, taşlı olduğu, yeteri kadar kalorisinin yüksek olmadığı noktasında. Ocak sahiplerine bu konuda gerekli uyarılarda bulundum. Eğer kurallara uygun olmayan, yani yıkanmamış, elenmemiş, zenginleştirilmemiş hava kirliliğine sebebiyet verecek şekilde kömür imaline devam edecek olurlarsa önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye Kömür İşletmeleriyle de görüşerek ocaktan kömür almayacağımızı, başka kaynaklara yöneleceğimizi söyledim”dedi.
Konunun takipçisi olacağını dile getiren Çiftçi, “ Ocakta 300’e yakın insan çalışıyor. Oradan geçim kaynaklarını sağlıyorlar, para kazanıyorlar, evlerine ekmek götürüyorlar. Biz oradaki ocağın kapanmasını istemiyoruz. Yani insanların ekmeğine mani olmak istemiyoruz. Ama öbür taraftan da dağıttığımız kömürlerin de kaliteli olmasını, hava kirliliğine sebebiyet vermemesini, doğru dürüst yanmasını, kalorisininin yüksek olmasını istiyoruz. Bu konuda hem kaymakamlıklarımız hem de valiliğimiz gerekli girişimlerde bulunuyor. Konunun takipçisiyiz” diye konuştu.
Manolya Bulut/ Pusula Gazetesi
HABER MERKEZİ
Kömürler Şırnak Cizre ve diğer Şırnak ilçelerinden geliyor kalitesiz 4. Sınıf kömürler yıllardır ihale ile garibana kömür diye pis toprak dolu cuvallar veriliyor buda çevrenin havanın kirlenmesine neden oluyor bölgenin tamamına veriliyor bunun yerine bir ton Ukrayna kömürü verilse daha az kirlilik ve insanlar daha iyi ısınır yada karşılığı olan parayı versinler insanlar yakacağını alsınlar sırf birileri kazansın diye yıllardır bu pis komurler hem çevreyi hem yurttaşları zehirliyor
Sayın Valim Saygılar, Çok güzel bir gayret. Fakat bu sizi aşar. İhaleler Ankara da yapılıyor. Şartnameler hazırlanırken boşluklardan yararlanan yükleniciler işi bildiklerinden sonunda toprak karışımlı kömürü fakir vatandaşın canına okuyorlar. Bu işte çalışırken mücadele eden bir vatandaş olarak yazıyorum. İnşaallah başarırsınızda bu vatandaşların duasını alırken devletinde parasını iyi değerlendirmiş olursunuz. Saygılarımla.
Valimiz den ricamız Allah için bu memlete sahip çıksın bu dağıtılan yardım kömürleri o kadar berbat ki nefes alamıyoruz Valimize ricamız az versinler ama kaliteli kömür versinler lütfen burada yaşayan insanlar zaten zor şartlarda yaşamaktalar zor bir coğrafyadayız hiç olmazsa burada yaşayan insanlara el uzatın saygılar
Sayın valim. Merkezde hala kömürlü merkezi sistem binalar var, hamamlar var, bunlarıda doğalgaza geçirilmesi gerekiyor, kimse zorlama yapmıyor bunlarda geçmiyorlar. Düşük gelirlilere çok yapılacak bişey yok ama merkezi sistem binalara müdahale edilmeli, kömüre müsade edilmemeli, en kalitali kömür bile hava kirliliği yapar
Haklısın Özdemir bey ama kaliteli kömür bu yardım kömürlerinden çok iyi dağıtılan bu yardım kömürleri çok pis benim oturduğum yerde hep yardım kömürü yakılıyor o kadar berbat ki nefes alamıyoruz