
Erzurum'un 1916'da Rus işgaline karşı Kargapazarı dağlarında direnirken şehit düşen 350 subay ve erin anısına 100 yıl sonra ilk kez ‘Kargapazarı Şehitlerini An(la)ma Tırmanışı’ yapılacak.
HABER MERKEZİ
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Dağcılık Antrenörü Çetin Bayram ve Berat Akkuzu Türkiye Seyahat Acenteler Birliği (TÜRSAB) ve ATAK Arama Kurtarma Koordinatörlüğünde, Erzurum Valiliği, G.H.S.İ.M, TURSAB, KUDAKA destekleri ile 12 Şubat 2016 günü 350 şehidin kabrinin bulunduğu Kargapazarı dağındaki 2704 rakımlı tepeye tırmanacak.
100 yıl sonra ilk defa insan ayağı değecek olan savaş alanına, yoğun kar kalınlığı ve tipi ve çığ riski bulunan şehitliğe hızlı ve seri şekilde ulaşmak için Çetin Bayram ve Berat Akkuzu'dan oluşan 2 kişilik ekip ile şehitliğe anma tırmanışı gerçekleştirecek.
9 Kasım Tabyalar Yürüyüşü, halkımızda çeşitli sebeplerle kaybolan tarihi ve milli hafızayı yerine getirmeyi başardığını anımsatan Antrenör Çetin Bayram, bu çalışmalar esnasında ulaşılan en çarpıcı alanın Birinci Dünya Savaşı’nın Avrupa ve Doğu Cephesinde, Dünya üzerindeki belki de en orijinal haliyle korunmuş mezarlığı olan ‘Kargapazar Müfrezesi Şehitliği’ olduğunu söyledi. Antrenör Bayram, “ATAK Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Kulübü olarak 2015 yılında KUDAKA DFD projesi ile hayata geçirilen ‘Zafer ve İnanç Yolu’ projesi sürecinde, ilimizdeki Osmanlı-Rus savaşları dönemine ait tabyalar, savaş alanları, Şehitlikler gün yüzüne çıkarılıp gündeme taşınması amaçlanmıştır. Bu çalışmalar esnasında ulaştığımız en çarpıcı alan ise 1. Dünya Savaşının Avrupa ve Doğu Cephesinde, Dünya üzerindeki belki de en orijinal haliyle korunmuş mezarlığı olan ‘Kargapazar Müfrezesi Şehitliği’dir. 12 Şubat 2016 bu savaşın yüzüncü yıl dönümüdür. Şiddetli tipi, derin kar ve öldürücü soğuklarda geçen bu savaşta şehit olan askerlerimizin mezarları öldükleri yerde derin bir itaat ve her an kalkıp yeniden savaşacakmış gibi bir nizamda aynen durmaktadır. Derin kar, şiddetli soğuk ve tipinin, 100 yıl önce ki yokluk ve savaş durumu olmadan, bize ne yapacağını bilmeden, 100 yıl önceyi anlatan yazıları okumak ile gözümde canlananlar çok farklı... Gidilecek görülecek… Oradaki yaşanmışlığı bilmeden, çekilen acıların rüzgârdaki sesini dinlemeden, beni derinden yaralayan bu yeri anlamak mümkün olmayacak. O yüzden ıssızlığa, sessizliğe, doğanın gücüne, insanın direncine şahitlik yapmaya gidiyoruz” dedi.
1’inci Dünya Savaşı’nın Avrupa ve Doğu Cephesinde, Dünya üzerindeki belki de en orijinal haliyle korunmuş mezarlığı olan ‘Kargapazar Müfrezesi Şehitliği’ne, 2016 baharında Genelkurmay Başkanlığı ATASE Dairesi tarafından jeo radar sistemleri ile bir tarama yapılarak şehitliğin tescillenmesi çalışması planlanıyor.
Kargapazar Şehitliği
Çarlık Rus ordusunun Erzurum’u işgal ettiği en son harekat tarihi olan 11-16 Şubat 1916 yılında, Çarlık Rus orduları komutanı General Yudeniç emrindeki, General Vorobyev komutasındaki Rus 4. Kafkas Piyade Tümeni ile Osmanlı ordusunun, Kurmay Yarbay Kemal Bey komutasındaki, 49. Piyade Alayı 1.Taburu, 108. Piyade Alayı, Yüzbaşı Kazım Yurdalan Komutasındaki Seyyar Jandarma Taburu, bir makinalı tüfek bölüğü ve bir dağ bataryasından oluşan “Kargapazar Müfrezesi” arasında, Kargapazar Dağlarının batı yamaçlarında 1 ay kadar süren küçük çatışmalar, 12 Şubat 1916 da en şiddetli ve nihai bir savaş ile sona gelmiştir. Uzun süre hiçbir iaşe ikmali yapılmayan, günlerce aç ve açıkta kalan Türk askeri, neredeyse kendinden 10 kat büyük, her yönden sağlam kıyafetlere, beslenmeye ve daha güçlü silahlara sahip Rus ordusuna karşı, 12 Şubat 1916 tarihinde en şiddetli çarpışmasını gerçekleştirmiştir. Yazılı kaynaklarda kaybımızın 350 kadar subay ve er olduğu söylenen bu savaş, Rusların cepheyi kuzeyden yarıp Gürcüboğazı’na inmesi ile sonuçlanmıştır. Çatışmalardan daha fazla can alan ve her iki ordunun da düşmanı olan güç, amansız kış koşulları, cehennemi tipilerdir. Kargapazar dağları Dünya üzerindeki en kötü hava şartlarına sahip yerlerden biridir.