
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul ve Erzurum Şubeleri iş birliğiyle düzenlenen 11. Ulusal Beton Kongresi, 22-24 Mayıs tarihlerinde Erzurum Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
“21. Yüzyılda Beton” temasıyla gerçekleştirilecek kongrenin açılışında konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, özellikle kırsalda başlayan dönüşüme dikkati çekti. Sekmen, “Köylerimizin, ilçelerimizin ve il merkezlerimizin tamamının yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. 4,5 büyüklüğündeki bir depremde bile köy evlerimiz yıkılıyor” sözleriyle hem yapı güvenliğine hem de beton kalitesine vurgu yaptı.
Kongrenin açılış programına, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Bülent Çakmak, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Göktaş, Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Laloğlu, Erzurum İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Ermancık, İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Sinem Kolgu, TMMOB ve İnşaat Mühendisleri Odası yönetim, düzenleme ve denetleme kurulu başkanları ve üyeleri, mimarlar, mühendisler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kongrenin açılış programında, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Bülent Çakmak, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Göktaş, Erzurum İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Ermancık, İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Sinem Kolgu, TMMOB ve İnşaat Mühendisleri Odası yönetim, düzenleme ve denetleme kurulu başkanları birer konuşma yaptı.
‘4,5 büyüklüğündeki bir sarsıntıda bile köy evlerimiz yıkılıyor’
Konuşmasında, köylerin, ilçelerin ve il merkezlerinin tamamının yıkılıp yeniden yapılması gerektiğinin altını çizen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Bu hizmetler zaten başlatıldı ve halen devam ediyor. Daha yapılacak çok işimiz var. Yani ben 50 yıl diyeyim, siz 100 yıl deyin; bu süre zarfında tüm bu yapıların yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Peki neden? Çünkü bir depremde, örneğin 4,5 büyüklüğündeki bir sarsıntıda bile köy evlerimiz yıkılıyor. Elazığ depreminde briket evler, tek katlı yapılar ki genelde ‘tek katlı binada ölüm olmaz’ deriz, adeta tozdan boğulmalara sebep oldu. Küçük bir sarsıntıda bile bu evler yoğun toz ve duman üretir hale geliyor; bu durum gözle görülür bir gerçekliktir. Ayrıca iklim değişiklikleri nedeniyle oluşan aşırı sıcak ve soğuk farklarına karşı da binaların dayanıklı olması şart. Özellikle Erzurum gibi kış aylarının çok sert geçtiği bölgelerde betonun kalitesi son derece önemli. Çünkü sıcaklık farkları hem beton hem de demir gibi yapı malzemelerinde genleşmeye neden olur. Açıkta kalan beton yüzeylerde bu aşınmayı daha da net görebiliyoruz. Bu nedenle bu yüzeylerin korunması ve uygun şekilde kaplanması gerekir” ifadelerini kullandı
‘Erzurum mühendislik açısından özel bir konuma sahip’
Ülkenin dört bir yanından gelen değerli mühendisler, akademisyenler ve sektör temsilcileriyle birlikte beton teknolojisinin bugünü ve geleceğini konuşmak üzere bir araya geldiklerini belirten Erzurum İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Ermancık, “Bu yılki kongremizin teması, daha önce de ifade edildiği gibi ‘21. yüzyılda beton’… Bu tema, sadece bir yapı malzemesi olarak değil, sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve yenilikçilik gibi kavramlarla iç içe geçmiş bir beton anlayışını ortaya koyuyor. Erzurum, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra zorlu iklim koşulları ve coğrafi yapısıyla mühendislik açısından özel bir konuma sahip. Yapılan büyük barajlar, viyadükler ve kış sporları için inşa edilen tesisler, betonun zorlukları fırsata dönüştürme gücünün somut birer örneğidir. Bu kongre, sadece teknik bilgilerin paylaşıldığı bir platform değil, aynı zamanda meslektaşlarımız arasında iş birliğini ve dayanışmayı da pekiştiren bir ortamdır” diye konuştu.
Ali Kaya
en büyük felaket deprem senin gibi haramzedenin yalancının Erzuruma başkan gelmesi yapılması
Tortumda Kazandere mahallesi için örnek köy projesiyle plot mahalle seçilmesi ve bu mahallede imar planı yapılarak yeni yapılacak yapıların denetime tabi tutularak uygun görülen mimari projelerin yapılması, hayvanların köy dışında yapılacak modern tesislerde yetiştirilmesi ,eski yapıların dönüşümü için girişimler yapıldı fakat başta büyükşehir belediyesi ve tortum belediyesi olmak üzere kurumların bu tür örnek dönüşümlere yansıtılanın aksinr son derece duyarsız olması işlerin kaplumbağa hızında ilerlemesine sebep oluyor. Kurumların kürsülerden şov yapacağına sahaya inmesi ve taşın altına elini koymasını arzu ederiz.
Köy evlerinide güneş görmeyen dip dibe betonlar yapmazsınız inşallah
Erzurum köyleri zaten dip dibe. Eski hali de öyle.