
Türkiye genelinde yangına müdahale ve kurtarma gibi hayati görevleri üstlenen itfaiye teşkilatlarında son yıllarda kadın personel sayısı giderek artıyor. Antalya, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin ardından artık Doğu illerinde de kadın itfaiyeciler görev yapmaya başlıyor. Bu çerçevede Erzurum İtfaiyesine de Horasan Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiye Bölümünde okuyan 19 yaşındaki Hatice Küçüker bir aylık stajını tamamlamak için katıldı. ‘Kadından itfaiyeci olur mu?’ önyargısını kırmak için gün sayan Küçüker, Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında yaptığı stajı tamamlayarak erkek meslektaşlarıyla görev başına geçmeyi bekliyor.
“Erkek mesleği algısını kırdım”
Erzurum’da 220 erkek itfaiye personelinin arasında tek kadın olarak çalışan Hatice Küçüker, itfaiyeci olmaya karar verme serüvenini ise şöyle aktarıyor: “Önceleri kadın itfaiyeci olma fikri çok yabancıydı, nasıl olacağını bilmiyordum. Okula gidip gerekli eğitimleri aldıktan sonra neden olmasın diye düşündüm. Kadınlar olarak her işi yapabilecek donanımda olduğumuzu düşünüyorum. Genellikle itfaiyecilik için erkek mesleği algısı var ama ben bu algıyı etrafımda kırdığımı düşünüyorum.”
“Kadın itfaiyeci sayısı hala çok az”
İlk yangın söndürme deneyimini de heyecanla paylaşan Küçüker, “İlk staja başladığım gün bir anız yangınına müdahale ettim. O anlar benim için tarif edilemeyecek kadar güzeldi. O gün neyle karşılaşacağımı bilmiyordum ama korkmadım. Elimde hortumla alevlere yaklaştığımda sadece bir şey düşünüyordum: O ateşi söndürmek. Sönünce tarifsiz bir gurur hissettim. İşte o an, bu mesleğin tam da bana göre olduğunu anladım. Alevleri söndürünce kendinizle gurur duyuyorsunuz. O hissin verdiği haz ise her zorluğa değiyor. Günümüzde itfaiyecilik alanında kadınları daha sık görmeye de başladık fakat hala sayıları yeterli değil.
Örneğin sınıfımızda 90 öğrenci var ve sadece 12’si kadın. Bu noktada kadınların daha çok sahada aktif olmaları ve ‘Biz de buradayız’ demeleri ve kalıplaşmış yargıları yıkmaları gerekiyor. Olaylara gittiğimizde insanlar beni görünce şaşırıyor, 'Kadından itfaiyeci mi olur?' diye düşünenler var. Ama biz her zorluğun üstesinden gelebiliyoruz. Hayat kurtarmak çok güzel bir duygu. İlk başta zorlanırım diye düşünüyordum ama artık bu meslekte kalmak istiyorum” diye konuştu.
“Denemekten korkmasınlar”
Her işte olduğu gibi itfaiyeciliğin de zorlukları olduğunu kaydeden Küçüker, “Ağır ekipmanlarla saatlerce çalışmak, yangına karşı koymak elbette zor. Ama kadınlar her zorluğun üstesinden gelebilir. Erkek mesleği denilen işler kadınlar tarafından da hakkıyla yapılabilir. Yeter ki istesinler, cesaretleri olsun. Erzurum İtfaiyesi’nde tek kadın olmak bana gurur veriyor. Başta çekindim ama artık ayrılmak istemiyorum. Kadın arkadaşlarıma da bu mesleği öneriyorum. Denemekten korkmasınlar” diye konuştu.