
Ayşe Nur BAYRAM / ERZURUM
Palandöken Otizm Derneği Başkanı Nazan Yaşarbaş ve Otizm Federasyonu Başkanı Veysel Şahin, ATV ekranlarında yayınlanan ‘Müge Anlı ile Tatlı Sert’ programına katıldı. Sunucu Anlı, Kızılay’ın programa özel açtıkları yardım kampanyası kapsamında, Erzurum’da ki engelli çocuklara ait bir sınıfının tefrişatını yapacaklarını söyledi.
Sunucu Müge Anlı’nın başlatmış olduğu ‘Sevgi İzi’ projesi, Palandöken Otizm Derneği Başkanı Nazan Yaşarbaş’ın girişimleri ile Erzurum’da da hayata geçirilmişti. Sunucu Anlı, kentte hayata geçirilen projeye destek verdiği için geçtiğimiz hafta Nazan Yaşarbaş’ı ve Otizm Federasyonu Başkanı Veysel Şahin’i programında ağırladı. Projeye verdiği destekten dolayı Yaşarbaş’a teşekkürlerini sunan Anlı, “Sizde bir otizmli çocuk annesisiniz. Çocuğumuz otizmli diye hayata küsmeyeceğiz. Çocuğumuzu hayata katabilmek için aile bireyleri olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız. Nazan Hanım Erzurum’da yarım metre kar olduğunu söyledi. Şu anda otizm ya da Alzheimer hastası olan birçok vatandaşımız zaten eve kapanmak zorunda. Ama Mart, Nisan ayı geldikten itibaren tabi bu vatandaşlarımız, çocuklarımız, yaşlılarımız, gençlerimiz sokağa çıkmak isteyecekler. İşte sevgi izi projesi de o zaman daha faydalı olacaktır. Nazan Yaşarbaş’a çok teşekkür ediyorum verdiği destekten dolayı. En iyi siz anlarsınız aslında bu durumu. O yüzden sizlerin verdiği destek beni çok mutlu ediyor” dedi.
Kızılay’ın programa özel açtıkları yardım kampanyası kapsamında, Erzurum’da ki engelli çocuklara ait bir sınıfının tefrişatını yapacaklarının sözünü veren Müge Anlı, “Perşembe günü Kızılay Başkanımızı burada ağırlamıştık ve çok kısa da olsa bir yardım kampanyası düzenlemiştik. İzleyicilerimiz MUGE yazarak 2868’ mesaj attılar. Kural gereği bizim programımız tarafından toplanan bir birikim olduğu için de bize ‘ne yapalım’ diye sordular. Benim o sevgi bohçası çok hoşuma gitti ama sizlerin desteğiyle beklenenden o kadar fazla yardım toplandı ki dediler ki, engelli çocuklarımızın sınıflarının da tefrişatını yapılabileceğini bildirdiler. Hülya Hanım’a sesleneyim, Erzurum’da da böyle bir sınıfın tefrişatını yapmayı eminim isteyecektir. Bizler el ele verirsek eminim dünyada Türkiye’de hiç kötü bir şey kalmayacağını iyi şeylerin olacağına inanıyorum. Bu yardımlar çok önemli. O gün belki on lira yardım yapıyoruz ama yapılan o on lira yardım nitelik olarak küçük ama nicelik olarak çok büyük bir yardım. O yüzden o on liraya ihtiyaç var. Hülya Hanım’a rica edeceğim emin kendisi bizi izliyordur. Erzurum’da sizin istediğiniz bir yerde yapmaları için. Kızılay’ı Allah başımızdan eksik etmesin. Çok teşekkür ediyorum bütün yardımseverlere. Çok önemli bir iş yapıyorsunuz. İnsanın sağlıklı çocuğu bile uğraşması zor. Bazen kızıp bağırıyoruz ama kızarken aklımıza sizlerin gelmesi lazım. Şükretmemiz gerekiyor. Sevgi izi Erzurum’da başladı. Oradaki aileler daha iyi biliyor bunun gerekliliğini, lütfen ihmal etmeyin” diye konuştu.
“Öldükten sonra gözümüz arkada kalmayacak”
Otizmli çocuk sahibi ailelerin yanında olduğu için Sunucu Müge Anlı’ya teşekkürlerini sunan Palandöken Otizm Derneği Başkanı Nazan Yaşarbaş, “Sizlerin bizim yanımızda olmanız gerçekten büyük bir onur, bize gurur verici. Otizm gerçekten zor bir durum. Şu anda bizim başlatmış olduğumuz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, bir otizm eylem planını verdik. Eğer o faaliyete geçerse bizlerde çocuklarımızı topluma kazandırmış olacağız. En azından biz öldükten sonra gözümüz arkada kalmayacak. Erzurum’da önceden otizmli çocuklar için bir yer yoktu. Ama şimdi derneğimizi kurduktan sonra sağ olsun valimizde belediye başkanımız da elinden gelen bütün emeklerini sarf ederek baya bir farkındalık oluşturduk. Buraya gelmeden önce üçüncü kademe iş uygulama atölye merkezinin açılışını gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
“Otizmli de olsa bizim evladımızdır”
Kendisinin de otizmli bir evlat sahibi olduğunu hatırlatan Otizm Federasyonu Başkanı Veysel Şahin, otizmin tek çaresinin eğitim olduğuna dikkat çekti. Şahin, “Türkiye geneli 450 bin civarında otizmli çocuk var ama bu resmi rakamlar değil. Eminiz ki bu rakam çok daha fazla. Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı geçtiğimiz Nisan ayında ki rakam rapor her 64 çocuktan bir tanesi otizmli. Şu anda da 55 ila 60 çocuktan bir tanesi otizmli doğuyor. Bu tabi erkeklerde daha sık görülen bir durum. Bunun tek bir nedeni yok. Genetik, hamilelikte yaşanılan sıkıntılar ya da stresler, ‘shank3’ diye tabir edilen bir protein eksikliği gibi nedenlerden oluşabiliyor. Nedenlerine maalesef müdahale edemiyoruz. Müdahale edebileceğimiz tek nokta doğduktan sonra otizmli de olsa bizim evladımızdır topluma kazandırmalıyız diyoruz. Tek çözümü eğitim. Eğitim sadece akademik eğitim değil, spor, güzel sanatlar bunların hepsi bir eğitimdir. Aslında bu çocuklar çok çok iyi yerlere geliyor ama doğru, düzenli ve sistematik bir eğitimle” ifadelerini kullandı.