
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu, Rusya’nın en köklü bahar geleneklerinden biri olan Maslenitsa Bayramına ev sahipliği yaptı. Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından organize edilen etkinlikte, katılımcılara Rus mutfağının sevilen lezzeti blini (ince krep) ikram edildi. Etkinlik, danslar, şarkılar ve şiirlerle renkli anlara sahne oldu.
Rus Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rahman Özdemir yaptığı konuşmada, “Rus kültüründe baharın gelişi, dostluk, neşe ve paylaşım gibi değerlerle kutlanan köklü bir gelenek olan Maslenitsa Bayramı’nı bugün hep birlikte anıyor ve yaşıyoruz. Bu etkinlik, öğrencilerimizin kültürel farkındalıklarını artıran çok değerli bir çalışmadır” dedi.
Etkinlik kapsamında bölüm öğretim üyeleri Doç. Dr. Oksana Kravchuk ve Dr. Öğr. Üyesi Olha Boiko da Maslenitsa Bayramı’nın tarihsel kökenleri, sembolik anlamları ve toplumsal işlevleri üzerine sunumlar gerçekleştirdi.
Programa Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, dekan yardımcıları,bölüm başkanları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Maslenitsa Bayramı ve Blini nedir?
Maslenitsa Bayramı, Rusya ve bazı Slav ülkelerinde kışa veda etmek ve baharı karşılamak amacıyla kutlanan geleneksel bir festivaldir. Paskalya’dan önceki son hafta gerçekleşen bu renkli etkinlikte insanlar sokaklarda eğlenir, çeşitli gösteriler düzenlenir ve özellikle “blini” adı verilen, güneşi simgeleyen ince krepler bolca tüketilir. Pagan kökenlere sahip olan bayram, zamanla Ortodoks Hristiyan geleneğiyle harmanlanarak dini bir anlam da kazanmıştır.
Ali Kaya