
Meteoroloji 12. Bölge Müdürü Yalçın Ün, Kargapazarı mevkiinde geçtiğimiz günlerde hizmete giren ve 8 milyon liraya mal olan radar hakkında bilgi verdi. Ün, Türk Bayrağındaki ay ve yıldızdan esinlenerek yapılan merkez sayesinde meteorolojik her türlü verinin alınacağını kaydetti.
Doğa ALCA/Pusula
Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan faaliyet ve hizmet sunumunda Erzurum’un geçtiğimiz yıllara göre sıcaklıkta artış, yağışta düşüş yaşadığı belirtildi. Meteoroloji 12. Bölge Müdürü Yalçın Ün, basın mensuplarına yaptıkları faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulundu.
Sunumda 2017 yılı Aralık ayının mevsim normallerine göre yüzde 55 daha kurak, 4,9 derece daha sıcak geçtiği bilgisini veren Ün, son 56 yılın ortalamasını da paylaştı. Buna göre 1960-2016 yılları arasında toplam yağış miktarı 406,7 milimetre olarak ölçüldü. 2017 yılı verilerine göre ise yağış miktarının yüzde 40 azalarak 263,8 milimetrede gerilediği belirlendi. Yağışta düşüş yaşanırken 56 yıla oranla 2017 yılının daha kurak geçtiği de öğrenildi.
Yaşanan düşüşlerle ilgili konuşan Yalçın Ün, “Yağış sistemi şimdiye kadar balkanlardan daha çok batıya girip Akdeniz’de de birleşerek rüzgarlar sayesinde kuzeye çıkıyor. Böylelikle Doğu Anadolu’da yağışın etkisi düşüyor. Bu sene bu yüzden çok fazla kar alamayıp kurak bir dönem yaşadık” dedi. Yağışların sürekli olarak düşüş kaydetme ihtimalinin olmadığını da ifade eden Ün, “Çok ciddi bir sorun oluşacağını düşünmüyorum. Önümüzdeki dönemlerde alacağımız yağışlar olacak. Bu eksikler bu dönemlerde kapanacaktır” diye konuştu.

Ay yıldızlı Radar
Kargapazarı mevkinde 2 yıl boyunca yapımı devam eden ve geçtiğimiz günlerde hizmete giren Radar hakkında bilgi veren Ün, sistemle birlikte mahalle mahalle tahminlerin yapılacağını kaydetti. Türk Bayrağındaki ay ve yıldızdan esinlenerek yapılan radar merkeziyle ilgili Yalçın Ün şunları söyledi: “Önceden Trabzon radarı kullanılıp veri alınmaya çalışılıyordu. Kendi radarımızı faaliyete geçirdik. 8 milyon liraya mal olan radarla artık her türlü veriyi elde edebileceğiz. 7 gün 24 saat esasında çalışıp hizmet edecek. Can ve mal kaybını sebep olacak olumsuz hava şartlarını en aza indirmek için veriler alacağımız meteorolojik gözlem ağı yani radarımızla anlık görüntüleri elde edeceğiz. Ayrıca bu radar görüntüleri uygulama ve Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün internet sitesinde anlık yayınlanmaktadır. Erzurum dışında Doğu Anadolu bölgesinde 5 ili; Ağrı Kars, Iğdır, Erzincan, Ardahan illerinde de hava tahminlerinde kullanılacak” dedi.
İniş 300, kalkış 200 metreye düşecek
Erzurum Havalimanındaki pist otomatik pist ölçer cihazıyla ilgili de bilgilendirme yapan Ün, uçaklarda iptallerin azalacağını ekledi. Ün, “Erzurum havalimanında otomatik pist ölçer cihazımızı yeniledik. Erzurum’da daha önce 800 metre olan iniş mesafesi şimdi inişte 300 metreye, kalkış da 200 metreye kadar düştü. CAT 3 uygulamasına göre iniş ve kalkışlar yapılacak. Böylelikle uçuşlarımızda iptaller en aza indirgenecek” şeklinde konuştu.
Yıldırım ve şimşek önceden tespit edilecek
Meteorolojik Gözlem Ağı kapsamında yıldırım tespit sistemini kurduklarını söyleyen Ün, “Yıldırım tespit sistemimiz ile yaşanabilecek olası olumsuz etkilerin önüne geçme konusunda uyarılarda bulunacağız. Yıldırım ve şimşek sayısı, yeri ve şiddeti bu sistem ile belirlenecek. Hangi noktaya yıldırım düşme ihtimali olursa bununla ilgili uyarı yapacağız” dedi.