
Erzurum’da 12 yaşında tatlıcılık yapmaya başlayan 36 yaşındaki Selami Atiş, şehirde bir ilke imza atarak yeni bir lezzeti Erzurumlularla buluşturdu. 95 yaşındaki babaannesiFeride Atiş’in tarifi olan tatlıya yeni dokunuşlar yaparak piyasaya süren genç usta, yakaladıkları başarıyla kadayıfseverlerin yüzünü güldürdü.
Babaanne tarifi yeniden raflarda
Kısa sürede büyük ilgi gören tatlının serüvenini anlatan Atiş, yıllar sonra raflarda yerini alan kadayıf sarmasının hikayesini şöyle anlatıyor: “Bu lezzetin geçmişi çok eskiye dayanıyor. Babaannem ve yaşıtları bu tatlıyı sık sık yapardı. Bende çocukluğumdan hatırlıyorum. Bizde hem bu tariften yola çıkarak yeniden denemeye karar verdik ve geçtiğimiz Ramazan’da ilk kez bu tatlıyı müşterimizle buluşturduk. Çok yeni bir lezzet olmasına rağmen neredeyse kadayıftan daha fazla satıldı diyebiliriz. Kadayıf sarmanın kilosunu ise 400 TL’den satıyoruz, fıstıklısını ise 700 TL’den satıyoruz. Günlük ortalama 100 kilo sattık. Hatta bazı günler tatlı kalmadığı için müşterilerimizi geri çevirmek zorunda kaldık. Yeni bir lezzet olmasına rağmen Erzurum insanı bu lezzeti benimsedi.Meşhur sarmayı ise kaymak, tereyağı, kadayıf, kaymak ve ceviz kullanarak yapıyoruz. İçinde asla sıvıyağ veya margarin yok. Ayrıca Erzurum’un tescilli ürünlerinden oluşuyor”
Nostaljik tatlı
Bu tatlı ile çocukluğuna da döndüğünü ifade eden Atiş, “Bulezzet çocukluğumun en güzel anılarına dayanıyor. Ramazan sofralarında babaannem mutlaka bu kadayıf sarmasını yapardı. Ben de bu geleneği yaşatmak ve insanlara bu özel lezzeti sunmak istedim. Gördüğüm ilgi beni hem duygulandırdı hem de mutlu etti. Erzurum’un tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan bu tatlı, sadece bir lezzet değil, aynı zamanda geçmişe açılan duygusal bir kapı oldu” dedi.
Modern dokunuşlarla geleneksel tat
Raflara konduğu ilk günden itibaren büyük ilgi gören bu lezzetin kısa sürede benimsendiğine de dikkat çeken Atiş, “Ramazan ayında bu tatlıyı hazırlayıp, müşterilerimize sunduk. Kısa sürede de insanlar bu tadı benimsedi. Babaannemin tarifine birebir uymaya özen göstersek bile müşteri beklentileri doğrultusunda bazı küçük dokunuşlarla tarifi modernize ettik. Ancak kadayıfın el yapımı olması, tereyağının yöresel ürünlerden seçilmesi ve iç harcında kullanılan cevizlerin özenle seçilmesi gibi detaylara sadık kaldık.Amacım sadece bir tatlı satmak değil, insanların damağında nostaljik bir iz bırakmaktı. Bunu da başardığımızı düşünüyorum” diye konuştu.
Şeyma TAHİR