
Kars'ta Arpaçay Nehri'nin geçtiği vadide yer alan, 884-1045 yıllarında Bagratlılar, 1045-1064 yıllarında Bizanslıların yönettiği Ani, 16 Ağustos 1064'te Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından fethedildi.
Yaklaşık 100 hektarlık alana kurulan, tarih boyunca Bagratlı Hanedanlığı, Bizans, Büyük Selçuklu, Gürcü Krallığı, Moğollar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü Ani Ören Yeri'nde geçmişte Hristiyan ve Müslümanlar yan yana yaşadı.
Bundan dolayı "Dünya Kenti", "Medeniyetler Beşiği", "Binbir Kilise" ve "40 Kapılı Şehir" olarak da adlandırılan Ani'de cami, kilise, katedral gibi dini yapıların yanı sıra kültür hazinesi birçok tarihi yapı bulunuyor.
Her yıl yerli yabancı çok sayıda turisti ağırlayan, tarihte Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giriş kapısı olma özelliğini taşıyan ve 11. ile 12. yüzyıla ait Türk-İslam mimarisi eserleriyle de öne çıkan Ani, 2016'da UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi.
Ani Ören Yeri'nin çevreleyen ve yaklaşık 5 kilometresi ayakta duran ihtişamlı surlar, ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor. Bazı bölümleri çift katlı inşa edilen surların üzerindeki işlemeler de yaşayan medeniyetlerin izlerini taşıyor.
Orta Çağ'ın en önemli kentlerinden birisi
Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, 2016'dan beri UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde bulunan Ani'nin, hem toprak üstünde hem de toprak altında kazılmayı bekleyen mimari kalıntılarıyla Orta Çağ'ın en önemli kentlerinden olduğunu söyledi.
Ani Ören Yeri'ndeki surların 9. yüzyılda Bagratlılar zamanında inşa edildiğini belirten Arslan, "1064 yılında Sultan Alparslan ile Bizans ordusu arasında yaşanan savaş neticesinde en çok bu surların zarar gördüğünü biliyoruz. Sultan Alparslan, fethinin hemen ardından ilk iş olarak bu surların onarılmasını, yeniden inşa edilmesini emretmiş. Hatta buna dair kitabede Aslanlı Kapı üzerine yerleştirilmiş, Anadolu'daki ilk Türk İslam kitabesi olarak kabul edilmekte." dedi.
"Surlar, halen daha bu anıtsallıklarını ve güçlü yapılarını korumakta"
Surların dönemine göre çok güçlü kaldığını ve halen varlığını sürdürdüğünü anlatan Arslan, şöyle devam etti:
"Neredeyse 1000 yıl geçmesine rağmen surlar, halen daha bu anıtsallıklarını ve güçlü yapılarını korumakta. Özellikle kuzeydeki bu düzlüğe açılan kuzey surları çift katlı olarak inşa edilmiş, diğer yönlerdeki surlar ise buralarda yer alan işte Arpaçay, Mığmığ ve Bostanlar dereleri gibi akarsular sebebiyle tek katlı olarak yapılmış ve neredeyse 5 kilometreyi bulan muazzam bir uzunluğa sahiptir."
Yaklaşık 5 kilometrelik surların üzerinde 7 kapının bulunduğunu dile getiren Arslan, şunları kaydetti:
"Bunların en önemlisi Aslanlı Kapı, aynı zamanda Anadolu'ya, Kars'a açılan ana kapı niteliğinde olan bu kapının hemen batısında Çiftebeden Kapısı ve Uğurun Kapı yani Gizli Kapı bulunmakta. Yine Aslanlı Kapı'dan doğuya doğru ilerlediğimizde Satrançlı Kapı veyahut Hıdırellez Kapısı olarak adlandırdığımız bir kapımız var ki bu da iki yanındaki burçlarında yer alan ejder figürleri ve boğa figürleriyle Türk sanatının önemli bir figürlü dünyasını sembolize etmekte. Yine devam ettiğimizde Mığmığ Deresi Kapısı, Bağ Sekisi Kapısı ve Divin Kapısı'yla surların çevrelendiğini söyleyebiliriz. Divin Kapısı burada önemli çünkü şu anda da tam Ermenistan sınırının sıfır noktasında bulunan bu kapı yine Orta Çağ'ın ve Selçukluların önemli bir kenti olan Divin'e açılması sebebiyle bu adla adlandırılmış. Günümüzde büyük oranda sağlam bir şekilde varlığını devam ettiriyor."
AA
Onemli sehir oldugu tarihsel seruveninden belli oluyor...Türk 'ün mimarisi öne çıkarılmalı ve tarihde oraya da damga vurduğumuz izlenmeli her platformsa
Yüzyıldır..tarih denince bizim olmayan ne varsa...tarihi eser denince bizden öncekilerin tarihi eseri kimse yokken Anadolu'da yaşayan Türk halkının tarihini neden araştırmalar..aceba kendi ataları onlar olduğu icinmi kendileri için doğru olanı yapıyorlar..
Selçuklu akınlarının Anadoluda en çok zarar verdigi yerlerin başında geliyor Ani. 100 bine yakın nüfusu plan bu şehir resmen yok oluyor. Tabi sadece Selçuklu istilası etken değildi. Bizans ve Ermeni krallığı arasındaki savaş da bir etkendi. Bizansın bu bölgeyi ele geçirip, ileri gelenleri batıya sürmesi bir şekilde Selçukluların işine yarıyor. Ermeniler Selçuklu Bizans mücadelesinde Selçukluların yanında savaşıyor. Bizansin bu krallıkları yikmasi neticesinde, doğudaki Ermeni krallıkları askeri yönden Bizans doğusunu koruma misyonundan uzaklaştı
İlk kez vurayı duyuyorum ilginçmiş. reklamı yapılsa turizm arttırılabilir
Ee nolacak ki ? Sahipsiz şehrin altın mirası burası ama ne yazık ki sahibi yok.
Anadolu'da yapılan ilk cami bu surların içinde ve halen ayaktadır. İsmi Fetih Camisidir. Bunun resmini niye çekmemişler?
Her şeyi düzelttin Buna mı takıldın şimdi cahil insan
Gitte bir minarenin köküne nasıl dinamit konularak havaya uçurulduğunu gör.Türk milletini hep kandırdılar.Yoksa sizde onlardanmısınız.
Evet burası Bagratyan hanedanı tarafından idare edilen küçük Ermeni Krallığının merkezi Ani şehriydi. Sanatkarane binalar, kiliseler ve muhtemelen Saray vardı. Ancak Selçuklu Türk fethi sonrası bir müddet kullanılsa da Hristiyan Ermeni halkın burdan göç etmesi ile yeni yerleşen Türklerde zamanla batıya göç etti ve şehir terk edildi. Restore ermek yetmez, içine dönemini yansıtan başka replika eserler yaparak zenginleştirilmek gerekir. Zaten Karabağın tekrar fethiyle ve Zengezur koridorunun inşası ile mevcut küçük Ermenistan ile problem çözülmüştür. Artık sınır açılmalıdır. Hatta ERİVAN - Ağrı - ERZURUM ve Gümrü - Kars Hızlı Demiryolu ve Otoyolları inşa edilerek ticaret canlandırılmalıdır ki böylece sınır iller Gürcistan ile ticaret yapan Trabzon Rize Hopa gibi kalkınabilir. Zaten Ermenistan batıya açılan kapısı biziz. Hem de burası Ermeni turizmine açılarak Kars ekonomisine ciddi katkı sunabilir. Zira dünyadaki zengin Ermeniler de gelecektir.
Bin de resimleri koysadiniz iyi olurdu