
Nesrin Demir/Pusula
Ardahan- Kars sınırları arasında 123 kilometrekare alanı kaplayan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı suyu olma özelliğini taşıyan Çıldır Gölü, çevre sorunlarıyla karşı karşıya. Etrafındaki yerleşim birimlerinin kirlettiği gölün suyu kuraklık nedeni ile son yıllarda gittikçe azaldı.
Çıldır Gölü’ndeki balık türlerinin her geçen yıl azaldığını belirten uzmanlar, balıkçıların bıraktığı tatlı su istakozu, İsrail sazanı ve zebra midyesi gibi istilacı türlerin göldeki biyoçeşitliliği bitildiğini ifade ediyorlar.
Çıldır Sarı Balığı tehlikede
Çıldır Gölü’nün simgesi olan sarı sazan balığının ilkbahar aylarında üremeye başladığını ve üreme alanı olarak ise Çıldır Gölü kıyısında Gölbelen ile Gölebakan köyü arasında kalan sazlık alana yumurtalarını bıraktıklarını söyleyen balıkçılar, "Kuraklık ve Arpaçay Barajına Çıldır Gölü’nden düzensiz su akışının sağlaması sonucu gölde su seviyesi düşüyor. Su seviyesinin düşerek doğal yaşamı tehdit etmesi sonucu balıklar, martılar ve diğer kuşlara yem olmaktan kurtulamıyor” ifadelerini kullandılar.