
21 yıllık geçmişi ile Atatürk Üniversitesi’nin dışa açılan penceresi olan Dış İlişkiler Ofisi, ulusal ve uluslararası hareketliliğe ve değişime hizmet sunuyor. Yılda 8 program ile 750 hareketlilikle öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’da eğitim-araştırma faaliyetlerinde uluslararası deneyim kazanmalarını sağlıyor.

Halime DURMUŞ / ERZURUM
Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi, üniversitenin geniş ufuklara açılan kapısı oldu. 21 yıllık bir geçmişi olan ofis, öğrencilere ve öğretim üyelerine dünya üniversitelerini tanıma ve uluslararasılaşma anlamındaki iletişim ağını kuruyor. Öğrenci hareketliliği kapsamında sunduğu değişim programlarıyla Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’daki ülkelerin yüksek öğrenimini ve üniversitelerini yakından izleme ve tanıma fırsatı da sunuyor. Türkiye’de yılda 8 program ile 750 hareketlilik sağlayarak örnek ofisler arasında gösterilen Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi, özellikle Erasmus, Mevlana ve Farabi gibi değişim programlarıyla hem üniversitenin bilinirliğini artırırken hem de rekabet edilebilirliğine katkıda bulunuyor.
Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Fahri Yavuz, ofisin amacından bahsederek uluslararasılaşmanın üniversite kalitesi açısından en önemli kriterlerden biri olduğunu söyledi. Üniversite öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının eğitim araştırma faaliyetlerinde uluslararası deneyim kazanmalarını sağlamaya çalıştıklarını bildiren Yavuz, “Dış İlişkiler Ofisi’ndeki faaliyetlerle yabancı üniversitelerden gelen öğrenci ve bilim insanlarının Üniversite ile bütünleşmelerine yardımcı olmak ve uluslararası program ve projelerden azami ölçüde yararlanarak hem üniversitenin hem de yörenin gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu çerçevede ofisin vizyonu üniversitenin ulusal ve uluslararası camia ile etkin bir iletişimini temin etmek için dünyadaki en iyi fırsatlara ilişkin bilgi akışını sağlamak ve bunlardan nasıl yararlanılacağı konusunda uzmanlık hizmeti vermek” diye konuştu.
Öğrenci değişim programlarıyla üniversitenin tanınırlığının artığını bildiren Dış İlişkiler Ofisi Yazı İşleri Sorumları Emre Ilgaz, rekabet edebilir bir üniversite olma yönünde de önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Genel hatlarıyla değişim programları hakkında bilgi veren Ilgaz, “Biz Dış İlişkiler Ofisi olarak yılda 8 program ile 750 hareketlilik sağlayan Türkiye’de örnek bir ofisiz. 365 üniversite ile ikili ilişkiler, Erasmus, Mevlana ve Farabi antlaşmaları ağımız var. Ayrıca yaz-kış okulları ve Türkçe ve İngilizce Ders Bilgi Paketi ile dil öğrenme fırsatı da sunuyoruz. Değişim programlarımız Erasmus KA103, Erasmus KA107, Mevlana ve Farabi Değişim Programı, Yaz Okulu, Kış Okulu, Pax Programı ve EducationAbroad programlarından oluşuyor” diye ifade etti.

Erasmus KA107 Programı
Erasmus Programı Uzmanı Pınar Uçak, hayat boyu öğrenme programı dahilindeErasmus’un ayrı bir önem taşıdığını belirtti. ErasmusKA107’nin , Avrupa program ülkeleri dışındaki ülkelere yapılacak hareketliliği kapsadığını bildiren Uçak, “Ofisimiz bu programın hem Türkiye hem de AB ülkeleri için birbirlerinin eğitim sistemlerini ve kültürlerini öğrenmeleri açısından önemli bir adım ve öğrenciler ve öğretim üyeleri olarak bu yönde iyi bir fırsat olarak görmektedir. Dış İlişkiler Ofisi olarak bu programa katılan öğrenci ve öğretim üyesi sayısını her akademik yıl artırmayı amaç ediniyoruz. Şu an Lübnan ve Ürdün olarak iki ülkeyle toplamda 21 hareketlilik gerçekleştirdik. Öğrencilerin vizyonlarını geliştirebilmeleri açısından Erasmus programının çok iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Mevlana Değişim Programı
Mevlana Değişim Programı Sorumlusu Mustafa Koyuncu, programın amaçlarından bahsetti. Programın kapsamını da anlatan Koyuncu, “Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır. Bizim 20 ülkeden 74 üniversite ile anlaşmamız var. 2016 yılında Mevlana programı dahilinde 10 öğrenci gönderip, 20 öğrenci de kabul ettik üniversitemize, ayrıca 6 tane de öğretim görevlisi kabul ettik” diye konuştu.
Farabi Değişim Programı
Bu program ile gerçekleştirilen öğrenci hareketliliğinden bahseden Farabi Değişim Programı Uzmanı Hanifi Polat, Farabi programını tanıttı. Öğrencilerin kendilerini akademik olarak geliştirebilmeleri için önemli bir program olduğunu ifade eden Polat, “Farabi Değişim Programı olarak adlandırılan bu program üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır. Öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlıyor. Bu programa katılan öğrencilere karşılıksız burs, öğretim üyelerine de ek ders ödemesi yapılıyor. Biz bu yıl 60’ın üzerinde öğrenci gönderdik. 113 öğrencimiz halihazırda diğer illerdeki üniversitelerde öğrenim görüyor. 2015-2016 eğitim öğretim sezonunda 38 öğrenci de üniversitemize geldi eğitim görüyor. 2016-2017 sezonunda ise 700 e yakın öğrenci başvuru yaptı. Seneye 150 öğrenci gidecek. 100’e yakın öğrenci de üniversitemize gelecek” şeklinde anlattı.