
Erzurum’a DSİ tarafından son 21 yılda 25 Milyar 619 Milyon TL değerinde yatırım yapıldı. Baraj, gölet, taşkın koruma tesisleri, sulama, toplulaştırma-tarla içi geliştirme ve HES projeleri kapsamında 388 tesis inşa edildiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.
İşte o yatırımlar;
Tarım Kenti Erzurum’da, 554 Bin Dekar Araziyi Suyla Buluşturduk
Erzurum’a yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 21 yılda Erzurum’da inşa ettiğimiz 23 sulama tesisi ile 554 Bin dekar tarımsal araziyi sulamaya açtık.” dedi.
Erzurum’umuza 11 Baraj ve 15 Gölet Kazandırdık
Elverişli tarım arazileri, uygun iklim özellikleri ve çalışkan Erzurumluların emekleriyle can bulan bereketli Dadaşlar diyarı Erzurum toprakları, tarımsal üretim potansiyeli bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor. Erzurum’da refah düzeyinin artması için son 21 yılda; 387 adet Tesis ile 25 Milyar 619 Milyon TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Balta, “Erzurum’da son 21 yılda 11 baraj ve 15 gölet inşa ettik ve böylece 416 milyon m³ su depolama hacmine ulaştık” diye konuştu.
8 barajda inşaat çalışmaları devam ediyor
Erzurumlu çiftçilerin tarımsal arazilerini büyük bir emek ve özveri ile değerlendirdiklerini vurgulayan Balta, “Erzurum’un su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Şu anda 8 barajın yapım çalışmaları devam ediyor. Bu barajların tamamlanması ile 280 bin dekar tarımsal araziyi daha sulama suyuna kavuşturmayı hedefliyoruz.
Taşkın koruma tesisleri ile vatandaşlarımızı ve toprağımızı koruyoruz
Ayrıca; Erzurum’da taşkın riskini azaltmak için son 21 yılda tamamlanan 307 adet taşkın koruma tesisi ile Erzurum şehir merkezi, 285 adet yerleşim yeri ve 370 bin 270 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 16 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Hayata geçirdiğimiz taşkın koruma tesisleri ile taşkın riskini azaltıyor, vatandaşlarımızı ve toprağımızı güvence altına alıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme yatırımlarımız ile toprağımız daha kıymetli
Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Erzurum’da 3 adet işin tamamlanarak toplam 333 bin 731 bin dekar alanın tescili, inşaatı devam eden işlerde kısmi olarak 203 bin 500 dekar arazi tescili olmak üzere toplam 537 bin 231 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldığına dikkat çeken Balta, “Erzurum’da 57 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.” dedi.
Erzurum tarımını bereketlendiren “su” Türkiye’nin enerjisine güç oldu
Erzurum’da son 21 yılda 28 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 2,34 Milyar KWh enerji üretimi sağlandığını ifade eden Balta; “Kurulu gücü 770,31 MW olan bu tesisler sayesinde Milli Ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 5 Milyar 179 Milyon TL katkı sunuyoruz. 7,35 MW kurulu gücündeki inşaatı devam eden HES tamamlandığında 21,77 milyon KWh enerji üretecektir. Şuan planlama ve projelendirme safhasında olan 21 adet HES ile de Ülkemizin enerjisine güç verecek olmaktan heyecan duyuyoruz. 31 Aralık 2023 tarihi itibariyle yaklaşık 100 bin 409 hanenin enerji ihtiyacını Erzurum’da Kurulu HES’lerle karşılıyoruz.” dedi.
Çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Balta; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Erzurumlulardan, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Nesrin DEMİR
Şenkaya ilçesi TÜTENOCAK barajı 10 yıldır bitmedi. 2023 yılında sebepsiz ikmal ihalesi yapılmadı. Aynı yıl ihale edilen gölet ve barajların hepsi tamamlandı. Herhalde devletin yaptıracak parası yoktur. Ama her yıl yüzlerce baraj ve gölet ihaleleri oluyor. Okuyoruz görüyoruz. Adamın olmadımı böyle oluyor. Neden tamamlanmiyor belli değil. Umarım yetkililer bir açıklama yaparlar. T.Cumhuriyeti güçlü devlet, dağları deliyor, denizlerin altından tünel yollar üstünden köprüler yapıyor. İstedimi Herşey yapabiliyor. Ancak ufacık Tütenocak barajını bitiremiyor. Herhalde bitirmek istemiyor. İsterse en fazla bir aya bitirir. Dünyanın önde gelen ülkesi yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Erzurum milletvekilleri ne iş yapıyor, gidip DSİ genel müdürü ile görüşemezler mi? O kadar güçleri yok mu? Yada boş ver gitsin, Tütenocakta ne oluyor. Milletvekilleri hiç gidip sormuşlar mı bu Tütenocak barajı Neden tamamlanmiyor. Vatandaşın derdi bizi ilgilendirmez mı diyorlar. Nasıl olsa marşımızı alıyoruz.
Bu nasıl bir yalan...30 barajı nereye yaptınız.Sulama kanalları yaptınız ekip biçen yok.Tarım hayvancılık bitik böyle haber görmek istemiyorum artık
Erzurum için en iyi kalıcı ve teşvik edici yatırım GES Güneş enerji santralleri yatırımları. Ne olur öncülük edin. Hem devlet hem millet kazansın.
11 barajmı arkadaşlar nerde mi su birikintisi görse baraj zannediyorlar heralde uyu Erzurum
Söylemez barajı 30 sene oldu hala bitmedi. Buna cevap istiyorum
Söylemez barajını ve alvar barajını neden yapmıyorsunuz
Her tarafı yaptınız Bi Alvar barajını yapmadınız
Her gelen şu kadar milyar yatırdık diyor 20yılda 300bin kişi başka şehirlere göç ediyor ne lahanayı anladım nede turşuyu