
Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, Erzurum Kuzey Çevre Yolu üzerinde hayvan geçişleri sırasında yaşanan trafik kazalarının önüne geçilmesi için ekolojik köprü yapılması için girişimde bulundu. Can ve mal kayıplarının çiftçiyi, hayvancılığı bırakma noktasına getirdiğini belirten Yıldırım, yatırım kapsamına alınan köprüler için çalışmaların bir an evvel başlamasını istedi.
Özellikle Soğukçermik, İbrahim Hakkı (Şıh Köyü), Dadaşköy ve Çiftlik mahallelerine ait yaklaşık 100-150 bin dönümlük tarım ve mera arazisinin Kuzey Çevre Yolu’nun altında kaldığını belirten Yıldırım, mevcut alt geçitlerin ihtiyacı karşılamadığını söyledi. Hayvanların karayolundan geçmek zorunda kaldığını vurgulayan Yıldırım, bu durumun sık sık ölümlü ya da maddi hasarlı trafik kazalarına yol açtığını ifade etti.
Yatırım programına alınan ekolojik köprülerin bir an önce inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Çiftçimiz hayvancılığı bırakma noktasına geldi. Her yıl yaşanan kayıplar, üreticinin sabrını zorluyor. Bu köprüler yapılmadan çözüm mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Hem maddi, hem manevi zarar!
Söz konusu arazinin büyüklüğüne dikkat çeken Başkan Yıldırım, “Kuzey çevre yolu üzerinde yaklaşık 10 kilometrelik bir hat boyunca Soğukçermik, İbrahim Hakkı (Şıh Köyü), Dadaşköy ve Çiftlik Mahallelerimizin arazileri bulunuyor. Toplamda yaklaşık 100-150 bin dönüm civarında bir arazimiz var. Dolayısıyla hayvanlarımızın araziyi geçmesi için bu mevkilerde üst geçide ihtiyacımız var. Zamanında alt geçitler tam teşekküllü yapılmadığı için kullanıma elverişli değil. Bu yüzden bizde hayvanlarımızı yol üzerinden geçirmek durumundayız. O yüzden hem hayvan sahipleri, hem çobanlarımız, hem de sürücüler çok büyük zorluklar yaşıyor. Malum orada çok yoğun bir trafik var özellikle ağır tonajlı araçlar, tırlar, kamyonlar, otobüsler geçiyor. Trafik yoğunluğu fazla olan bir güzergah. Biz hayvanlarımızı Kuzey çevre yolunun arka tarafına yani güneye hayvanlarımızı geçirirken ölümlü kazalar yaşadığımız oldu. Sürekli hayvanlarımıza araçların çarpması, kaskodan, sigortadan büyük miktarda hasarlar meydana gelmesi ve yaşanan kazalarda hayvan sahiplerinin haksız bulunması çok büyük ekonomik zararlara yol açıyor. Maddi boyutlarını da geçtik can kaybı ile sonuçlanan kazalarda olabiliyor” diye konuştu.
Karayollarına talep
Sorunun çözümü için Karayollarına Bölge Müdürlüğüne talepte bulunduklarını ifade eden Yıldırım, “Bu kapsamda Karayolları Bölge Müdürlüğünden sorunumuzun çözülmesi için birkaç kere yazılı talepte bulunduk. Ancak yapılan çalışmalar alt geçitlerin iyileştirilmesi noktasında olduğu için yeterli olmadı. Ben Erzincan’ın İmranlı ilçesinde çelikten yapılmış bir üst geçit görmüştüm. Orada da aynen böyle bir güzergâh var. Yaklaşık 100 metre uzunluğunda ve hayvanlarda buradan çok rahat bir şekilde geçiyordu. Bunu burada da yapabilir miyiz diyerek Karayolları Bölge Müdürlüğüne müracaatta bulunduk. Dönemin Valisi Okay Memiş ile istişare ettik ve girişimlerde bulunulacağının sözünü aldık. Daha sonra ise talep ettiğimiz ekolojik köprünün onayı geldi. Kuzey çevre yolu üzerinde bulunan köylerimiz için bir çalışma yapılacak. Çevre dostu ve hayvan geçişine uygun şekilde tasarlanacak ekolojik köprüler hem trafik güvenliğini, hem de bölgedeki tarımsal üretimin devamlılığını sağlayacak” dedi.
Yatırım planı kapsamında
Yıldırım, “Geçtiğimiz aylarda Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’nin başkanlığında toplanan İl Koordinasyon toplantısında isteğimizi yine dile getirdik. Valimiz bizi dinledi, sürecin takibi için Karayolları Bölge Müdürüne talimat verdi. Bölge Müdürü Yüksel Oğuzhan da yatırım kararının onaylandığını söyledi. Bizlerde büyük bir heyecanla bekliyoruz. Devletimiz köylüsünü, çiftçini üzmemek için elinden geleni yapıyor, bunun için müteşekkiriz. Erzurum tarım ve hayvancılığın başkenti bir şehir. Bu artık hizmetinde ötesinde elzem bizim için. Hem can, hem mal kaybının önlenmesi için yapılması ehemmiyet arz ediyor. Olası kaza durumlarında hayvan sahibi hem aracın masrafının karşılıyor, hem hayvanı telef oluyor, hem kaskoya ayrıca bir tazminat ödemek durumunda kalıyor. Burada bir haksızlık da söz konusu. Hayvan sahipleri buradan hayvanlarını geçirmek zorunda. Çalışma yapılmadığı için mağdur oluyoruz, kaza yapıldığında da haksız duruma düşüyoruz. İşin içinden bir türlü çıkamıyoruz” ifadelerini kullandı.
Köprü mevkileri
Yıldırım şöyle devam etti; “Dadaşköy Mahallesi için istediğimiz ekolojik köprü, terminal kavşağına yaklaşık 1500 metre mesafede. Çiftlik Mahallesi için yine aynı güzergaha 500-600 metre mesafede. İbrahim Hakkı Mahallesi yine çok acil değil ama bu iki mahallemizin özellikle aciliyeti var. Umarız bir an evvel yapılır, bizlerde sorun yaşamayız. Terminal Kavşağından 1500 metre doğuya Dadaşköy için, 500 metre batıya doğru da Çiftlik Mahallesi için ekolojik köprü istiyoruz.
Çiftçi, hayvancılığı bırakıyor
Yaşanan bu sıkıntılardan dolayı hayvancılığı bırakmak zorunda kalan çiftçilerimiz oldu. Vatandaş hem can, hem de mal kayıplarından korkuyor. Ölümlü bir kaza olduğunda bunun altından kalkamıyor. Dolayısıyla bunun da önüne geçmek için bu mahallelerimize ivedilikle ekolojik köprüler yapılması talep ediyoruz.”
Yaban hayatını da koruyacak
Ekolojik köprüler ile yaban hayvanlarının da rahatlıkla geçiş yapabileceğini kaydeden Yıldırım, “Yaban hayvanlarının yaşam alanları arasında geçişlerine imkân sağlamak ve yabani canlıların karıştığı trafik kazalarını azaltmak amacıyla ekolojik geçiş yapılarının tasarlanması çevre duyarlılığı açısından büyük önem arz ediyor. Ekolojik köprüler hayvanların yolun bir tarafından diğerine rahatlıkla hareket etmelerini sağlayarak biyolojik çeşitliliğe olumlu katkıda bulunacak” ifadelerine yer verdi.
Nesrin DEMİR