
Erzurum, sahip olduğu yaklaşık 1.5 milyon hektarlık mera varlığı ile Türkiye’nin hayvancılık alanında öncü illerinden biri olmaya devam ediyor. Meraların kırsal ekosistem içerisindeki vazgeçilmez rolüne dikkat çeken İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, bu doğal alanların kaliteli ve ücretsiz kaba yem kaynağı sağlaması nedeniyle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın bel kemiğini oluşturduğunu ifade etti.
Islah çalışmalarında yenilikçi uygulamalara da imza atan Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aşkale ilçesinde yaklaşık 2 bin 500 metre rakımda ilk kez demonstrasyon amaçlı Tuz çalısı fidesi dikimi gerçekleştirdi. Öte yandan Aziziye ilçesinde 600 dekarlık merada yapılan yaprak gübrelemesi ile mera verimliliğini artırmaya yönelik bir başka örnek çalışma daha hayata geçirildi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kenger, “İlimiz mera varlığı bakımından yaklaşık 1.5 milyon hektar alan ile ülkemizin lokomotifi durumunda bulunmakla beraber büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğinde söz sahibi konumunda. Meralar kaliteli ve bedava kaba yem kaynağı sağlayan doğal varlıklarımızın başında gelmekte. Ülke ve ilimiz ekonomisine önemli katkısı bulunan meralarımızın kırsal ekosistem içindeki öneminin farkındayız. Bu bakımdan meralarımızın sürdürülebilir yönetimi için elimizden gelen tüm gayretleri gösteriyoruz. 4342 sayılı Mera Kanunu yayımlandıktan sonra mera ıslah ve amenajman çalışmalarına İl Müdürlüğü olarak çok önem vermekteyiz. 2024 yılı sonuna kadar ilimizde yaklaşık 1 milyon dekarın üzerinde merayı ıslah ederek sürdürüle birliğini sağladık. İlimizde ilk defa Aşkale ilçemizde yaklaşık 2500 rakımda demonstrasyon çalışması amacı ile Tuz çalısı fidesi dikimi gerçekleştirdik ve sonuçlarını takip etmekteyiz. Yine ilk defa Aziziye ilçemizde 600 dekar merada demonstrasyon amacı ile yaprak gübrelemesi yaparak ıslah faaliyetlerine bir yenisini daha eklemiş olduk. Meralar bizim için çok önemli olup ıslah faaliyetlerine devam etmekte kararlıyız” ifadelerine yer verdi.
Nesrin DEMİR