
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.
Küçüktüy Göleti inşaatında Relokasyon yolu kazılarını tamamlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta gövde sıyırma, dolusavak sıyırma kazısı ve içme suyu hattı relokasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti.
Horasan Gerek Göletinde ise dolusavak kazılarının tamamlandığını, sıyırma kazılarının ve derivasyon imalatlarının devam ettiğini belirten Balta, projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki susuz tarım alanlarının sulama imkânına kavuşacağını ifade etti. Göletin 1 milyon 70 bin metreküp su depolama kapasitesi ile önemli bir ihtiyacı karşılayacağını vurguladı.
Pasinler Kavuşturan Göletinde de gövde sıyırma kazılarının devam ettiğini kaydeden Balta, “Bu göletle birlikte 1060 dekarlık zirai alan modern sulama sistemine kavuşacak. Projenin tamamlanmasıyla hem verim artacak hem de üretici nefes alacak” ifadelerini kullandı.
Erzurumlu üreticilere yılda 201 Milyon lira ek gelir
Balta açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Göletler sayesinde modern sulama ile tanışacak 16 Bin 90 dekar arazide sulama maliyetleri düşecek, verim artacak. Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte çiftçimiz farklı ürünler ekip, dikebilecek. Kazançları artacak. Kadim Şehir Erzurumlu üreticiler, 2025 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 201 Milyon lira daha fazla kazanacak” dedi.
Küçüktüy Göleti
Pasinler ilçesinde inşa edilen ve temelden yüksekliği 42,5 metre olan Küçüktüy Gölet’i, önyüzü membran kaplı kaya dolgu tipinde projelendirildi. Gölet, 4 milyon 760 bin metreküp su depolayarak 10 bin 980 dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacak.
Gerek Göleti
Horasan ilçesindeki Gerek Göleti, temelden 40,1 metre yüksekliğe sahip olup kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa ediliyor. Gölet, 1 milyon 70 bin metreküp su depolayıp 4 bin 50 dekar tarım arazisini sulayacak.
Kavuşturan Göleti
Pasinler ilçesinde projelendirilen bir diğer gölet olan Kavuşturan Gölet’i, temelden 26,4 metre yüksekliğe sahip. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilen gölet, 221 bin metreküp su depolamasıyla Bin 60 dekar tarım arazisine hayat verecek.
Nesrin DEMİR