
Erzurum’da Türk Mutfağı Haftası sebebiyle lansman kahvaltısı düzenlendi.
Palandöken Dağı'ndaki Büyükşehir Belediyesine ait bir tesiste "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında düzenlenen programda, yöresel lezzetler cağ kebabı, kadayıf dolması, ayran aşı, su böreği, lor dolması ve kahvaltılık ürünler ile tescilli ürünlerin tanıtımının ulaslararası düzeye taşınması gerektiği belirtildi.
Her ürün bir emek
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, sofralardaki her bir ürünün, yörenin emeğini, alın terini, kültürünü yansıtan birer değer taşıdığını belirtti. Kültürel mirası yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve dünya ile paylaşmak adına çok önemli bir sürece imza attıklarını kaydeden Sekmen, "UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na 'Gastronomi Şehri' olarak dahil olduk. Bu başarı, sadece Erzurum'un değil, bu şehre gönül vermiş, kültürüne sahip çıkmış her bir hemşerimizin başarısıdır. Şimdi daha çok çalışıp Erzurum mutfağını uluslararası alanda çok güçlü şekilde temsil etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Sekmen, Erzurum'un kadayıf dolmasından cağ kebabına, ayran aşından, kesme çorbasına kadar her biri tescillenmiş ürünlerle Anadolu mutfağı içinde çok özel konumda olduğunu anlattı.
Kent mutfağının yalnızca sofraları değil, şehir ekonomisini de beslediğini dile getiren Sekmen, "Yerel üreticimizi, kadın kooperatiflerimizi, genç girişimcilerimizi destekleyerek mutfağımızın sürdürülebilirliğini sağlıyoruz. Erzurum’da kadınlarımızın ürettiği reçeller, erişteler, kurutulmuş sebzeler, mantılar hem şehir ekonomisine katkı sağlıyor hem de geleneksel yöntemlerin yaşatılmasına vesile oluyor " diye konuştu.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Yer de "Türk Mutfağı Haftası" ile Erzurum mutfağının hikayesinin tüm dünyada uluslararası ölçekte tanıtılacağını söyleyerek, "Erzurum mutfağı, cağ kebabı, kadayıf dolması, ayran aşı, su böreği, lor dolması gibi yüzlerce lezzeti ile hem göze hem damağa hitap ediyor. İlimizde coğrafi tescilli ürün sayımız 60 olup bu sayı her geçen gün artmaktadır. Şehrimiz için önem arz eden UNESCO'nun 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na Sekmen Başkanımızın destekleriyle bu yıl girmiş bulunmaktayız. Bu gastronomi alanında şehrimize prestij katacak önemli gelişmedir" dedi.
Erzurum Kahvaltısı tescil bekliyor
Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral ise kentin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı bakımından Türkiye’de 3’ncü sırada olduğunu hatırlatarak, Erzurum’un "UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilmesindeki çalışmalardı sebebiyle Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e teşekkür etti. Erzurum’un coğrafi işaret konusunda rekor kırdığını söyleyen Oral, 60 üründen 54’ün Erzurum’un yöresel ve kahvaltılık lezzetleri olduğuna işaret etti. Erzurum Kahvaltısı’nın da 50’yi aşkın ürünle tescil için sırada bulunduğunu bilgisini veren Oral, sene sonuna kadar tescil bekleyen ürün sayısının artacağını ifade etti. Coğrafi tescil alınan ürünlerin önemli bir değer olduğuna işaret eden Oral, ekonomik faydanın artması için herkesin bu konuyu sahiplenmesi gerektiğine dikkat çekti, kentin 2025 EİT Turizm Başkenti seçilmesi ve Yaratıcı Şehirler Ağı’nda olmasının önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.
Programa, Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökalp Selçuk, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Özakalın, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kuzeydoğu Anadolu Bölge Başkanı Nuh Şenol, sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazeteciler katıldı.
İrfan Tarakçıoğlu