
Kent yaşamının değişmesi, sitelerde yün serme gibi geleneksel uygulamalara yer kalmaması ve çalışan kadınların zamansızlığı gibi nedenlerle bu işler artık evde yapılmak yerine profesyonel ellere bırakılıyor. Erzurum’da da bu dönüşüm hız kazanmış durumda.
Modern işletmelere yoğun ilgi
Yün temizliğinin zahmetinden kurtulmak isteyenlerse artık modern tesislere yöneliyor. Erzurum’da hizmet veren işletmelerden birinin sahibi Nurgül Demirci, bu işe müşteri şikayetleri sonrası başladıklarını anlatıyor: “Sitelerde bahçeye yün sermek yasak. Balkonlarda yapanlara da komşular tüylerden dolayı tepki gösteriyor. Biz de bu sorunlara çözüm olsun diye bu işletmeyi açtık. Makinelerle yıkayıp çırpıyoruz, dikimini de yapıyoruz. Siparişlere yetişemediğimiz zamanlar oluyor. Yünler karışmasın diye hepsini numaralandırıyoruz.”
Astım hastası olduğu için yünle birebir temas edemeyen Berna Sağsöz ise hijyenik ve sağlıklı olduğu için modern sistemle yapılan yorganları tercih ediyor: “Arkadaşlarımın tavsiyesiyle geldim. Yün yorganı seviyorum, ama kendim yapamıyorum. Bu sistem sayesinde hem gelenekten kopmuyorum hem de sağlıklı ürün kullanıyorum.”
Her ne kadar makinelerle yün temizliği yaygınlaşsa da bazı kadınlar geleneksel yöntemlerden vazgeçmiyor. O isimlerden biri olan Gülsüm Yıldız, “Modern tekniklerde yün inceliyor, özelliğini kaybediyor. Ben kendim yıkayıp kurutmayı tercih ediyorum. Zahmetli ama içime siniyor. Çok su harcanıyor, masraflı ama böyle öğrenmişiz” diyor.
‘Doğu Anadolu’da tek biziz’
İşletmenin kurucularından Pınar Demirci ise makineli sistemin bölgedeki tek örnek olduğunu vurguluyor: “Yıllardır bu işi ilkel yöntemlerle yapıyorduk. Talepler artınca fabrikalaşmaya karar verdik. Yurt dışından makineler getirttik. Şu anda Doğu Anadolu’da bu kapsamda çalışan başka bir tesis yok. İnsanlar dedelerinden kalan yorganları bile getirip yeniden yaptırıyor. Yün kullanımı azaldı ama biz bu geleneği yaşatmak istiyoruz. Çocuklarımız yün yorganla büyüsün, sentetik dolgulardan uzak dursun istiyoruz.”
Modern tesiste verilen hizmetlerin ücretleri de açıklandı. Buna göre çift kişilik yorgan temizleme 1400 TL, tek kişilik yorgan temizleme ise 1200 TL olarak belirlenmiş durumda. Yastık temizleme hizmeti 350 TL’den veriliyor.
Tesiste ayrıca yeni ürün satışı da yapılıyor. Tek kişilik yorgan 2250 TL, çift kişilik yorgan 2500 TL, yastık ise 550 TL’den alıcı buluyor.
Ümmühan Göğtaş
ADRES NERE
HABERİN İÇERİĞİNDE İŞLETMENİN ADI OLSAYDI İYİ OLURDU
Adresi nerde
Yün sağlıktır. Helal olsun diyoruz. Yün iplik fabrikası, yün dokuma fabrikasıda acılmalı.