
Toplantıda birçok önemli başlık karara bağlandı. İl Hayvanları Koruma Kuruluna kaymakamlıkların da dâhil edilmesi kararlaştırılırken, hayvan barınaklarının ve ilgili hizmetlerin oluşturulacak bir heyet tarafından yerinde denetlenmesi kararı alındı. Ayrıca, bu denetimlere ilişkin verilerin düzenli olarak raporlanması amacıyla İl İzleme Komisyonu kurulacak.
Belediyelere yeni sorumluluklar
Toplantıda alınan kararlar kapsamında, belediyelerin sahipsiz hayvanları en yakın bakımevine teslim etmesi, sahipsiz hayvanlara yönelik plan ve proje raporlarını Valilik ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne (DKMP) iletmesi gerekecek. Nüfusu 25 binin altındaki belediyelerin ise sahipsiz hayvan hizmetleri için bütçelerinde yeterli ödenek ayırmaları istendi.
Veteriner hekimi bulunmayan belediyelerin, özel hizmet alımı ya da eğitimli personel temini ile çözüm üretmeleri beklenirken, barınağı olmayan belediyelerin ise geçici istasyonlar kurarak hayvanları düzenli olarak barınaklara transfer etmeleri gerekecek.
İhbarlar hızlı değerlendirilecek
Hayvanlara yönelik kötü muamele ve ihmal vakalarının ivedilikle değerlendirilerek gerekli işlemlerin yapılması, CİMER ve 112 ihbar hatlarına dikkat çekmek amacıyla farkındalık çalışmaları yürütülmesi kararlaştırıldı.
Ayrıca sahipsiz hayvanların uygunsuz şekilde bırakılmasını önlemek amacıyla kolluk birimlerinin denetimlerini artırması ve bu hayvanların sebep olduğu olayların soruşturularak sorumlu personel hakkında işlem yapılması da toplantıda alınan diğer önemli kararlar arasında yer aldı.
İHA