
Yoğun sis nedeniyle son iki günde 24 uçak seferinin iptal edilmesi gözleri Erzurum Havalimanı’na çevirdi. İptallerin sadece sis mi yoksa teknik nedenlerle mi yaşandığını Pusula araştırdı. Jet uçaklarının inişlerinde kullanılan hook bariyerlerinin Aletli İniş Sistemi’ni (ILS) etkilediği iddia edildi.

Onur SAĞSÖZ / ERZURUM
Coğrafi konumu itibariyle güvenli ve 3 bin 850 metre uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun pistlerinden birine sahip olan Erzurum Havalimanı, belki de tarihinde en çok sefer iptaline sahne oldu. Hava sıcaklıklarının aniden yükselmesiyle ovaya inen yoğun sis yüzünden geçtiğimiz Çarşamba’dan bu yana 24 sefer iptal edildi. Ancak iptallere sadece sisin mi yoksa teknik sorunların mı sebep olduğu merak konusu oldu.
ILS var ama…
Instrument Landıng System (ILS) yani Aletli İniş Sistemi’ne sahip olan ve ‘Kategori-1’ statüsünde bulunan Erzurum Havalimanı’nda görüş mesafesinin 800 metreye kadar düştüğü durumlarda uçaklar iniş yapabiliyor. Görüş mesafesinin 400 metreye kadar düştüğü durumlarda da uçakların iniş yapabilmesi için Erzurum Havalimanı’nın ‘Kategori-2’ye geçmesi gerekiyor. Ancak askeriyeyle ortaklaşa kullanılan biri acil diğeri ana pistlerde jetlerin inişi sırasında çelik halatların takıldığı hook bariyerleri, iddiaya göre Erzurum Havalimanı’nın ‘Kategori-2’ye geçmesine izin vermiyor.
Neden kaldırılmıyor?
Pistin başında ve sonunda toprağa gömülü olarak sağlı sollu yer alan hook bariyerlerinin ILS cihazını etkilediği bu nedenle daha düşük görüş mesafesinde uçakların iniş yapamadığı öne sürülüyor. Sorunun çözümü için yapılan resmi yazışmalarda maliyetin yüksek çıkması nedeniyle hook bariyerlerinin kaldırılamadığı iddia edilirken, bu nedenle Erzurum Havalimanı’nın Kategori-2’yegeçemediği belirtiliyor.

“Bu kadar siste cihazların önemi yok”
Erzurum Havalimanı’nda yaşanan sefer iptallerinin cihazlarla bir ilgisi olmadığını belirten Havalimanı Başmüdürü Ali Şerit, “Görüş mesafesi 200 metreye kadar düştü. Bu nedenle ne kadar cihazınız olursa olsun bu yoğun siste hiçbir uçak iniş yapamaz” dedi. Şerit ayrıca hook bariyerlerine artık çelik halat takılmadığını da dile getirdi.
ILS nedir?
Aletli iniş sistemi olarak tanımlanan ILS, yatay ve düşey olarak uçağa kılavuzluk görevi yapar. Uçağın piste otomatik olarak inmesini sağlar. Özellikle bulut tavanının düşük, görüşün kısıtlı, havanın sisli, yağmurlu ve karlı olduğu durumlarda kullanılır. Görüş mesafesinin yüksek olduğu durumlarda ise güvenli ve konforlu bir yaklaşma ve iniş yapılmasını sağlar.