
Manolya BULUT-PUSULA
Sıcak ve kurak havalarda toprak yüzeyine çıkan keneler, beraberinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını da getiriyor. Kene ısırması sonucu virüs taşıyan keneden insanlara bulaşan hastalık, öldürücü boyutlara varabiliyor.
Erzurum’da bu yıl yaz aylarına girilmesine rağmen yağışlar etkisini sürdürmeye devam ederken bahar aylarında mevsim normallerinin üzerinde yağış gerçekleşti. Yeni yeni ısınan havalarla birlikte vatandaşlar piknik alanlarına gitmeye başladı. Ancak sıcak havanın keyfini çıkarmak isteyenleri gizli bir tehlike bekliyor.
İki katına çıkabilir
Erzurum Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kubilay Aktaş, yağışların kene sayısını artıracağını söyleyerek, “Keneler, üremek için nemli ortamlara ihtiyaç duyarlar. Yağışlı hava keneler için elverişli ortamı sağlar. Yağış ve yüksek nem değeri, kene yumurtalarının hayatta kalmasını ve larvaların sağlanmasını destekler. Yağışlı ve nemli hava koşulları kene sayısını doğrudan artırır. Normal şartlarda da ilkbahar ve yaz aylarında kene varlığında patlama görülür. Ancak bu yıl Erzurum’daki fazla yağışlar ve nemli ortam, kene sayısını normalin üzerinde artıracaktır. Yaklaşık iki katı oranında artış görülebilir. Hayvanların sayısının artmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığının da artması beklenir. Yağışlar, meralardaki otları da artıracağı için büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar meralarda olduğundan fazla vakit geçirecektir. Bu nedenle hayvanlardaki kene yapışması da artacaktır. Hem vatandaşların hem besicilerin dikkatli olması gerekiyor” dedi.
Bu belirtiler varsa dikkat
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları doktoru Doç. Dr. Fatma Kesmez Can ise, özellikle ilkbahar ve yaz aylarına dikkat çekerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ülkemizde 2003 yılından beri görülüyor. Bulaş yolları kene yapışması, kene kırımı, hasta hayvanlarla sıvı teması, hasta olan kişilere teması gibi yollar olabiliyor. Özellikle sıcaklıkların arttığı ilkbahar ve yaz aylarında görülüyor. Hem kenelerin sıcak havayla yüzeye çıkması hem de vatandaşların kırsalda daha çok vakit geçirmesi temas oranını arttırıyor. Ağrı, ateş, halsizlik, genel vücut ağrısı, ishal, kusma, yüz ve gözde kızarıklık gibi belirtiler gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Dikkat edilecekler
Dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Doç. Dr. Kesmez Can, “Kırsal alanlarda, piknik ve mesire alanlarındayken açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, uzun kollu giysiler giyilmeli, açık renkli örtüler kullanılmalı. Keneyi daha çabuk tespit etmek kolaylaşacaktır. Alandan döndükten sonra vücut taraması dikkatli yapılmalı. Erken tespit etmek bu hastalık için de önem arz ediyor. Fark edildiği an en kısa süre sağlık kuruluşuna başvurularak, sağlık çalışanı tarafından çıkarılmalıdır. Sağlık kuruluşuna gidilecek durum yoksa, son çare olarak kişi kendisi çıkarmak zorunda kalabilir. O durumlarda da bir cımbız yardımıyla tek hamlede, patlatmadan çıkarmak, yüzde 70 alkolle bölgeyi temizlemek gerekir. Olabilecek en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları lazım” diye konuştu.