
Ahmet Volkan Çelik
Steroidler, tıbbi tedavilerde ve insan biyolojisinde hayati bir role sahip olan organik bileşik olarak tanımlanıyor. Özellikle tıp ve spor dünyasında sıkça karşılaşılan steroidler, doğru kullanıldığında sağlık sorunlarının yönetilmesine yardımcı olabiliyor. Ancak yanlış ve kontrolsüz kullanımı ciddi yan etkileri ile sonuçlanıyor.
Tıbbi ilaçların yanında bir de anabolik steroidler var. Bu tür steroidler, kas büyümesini ve protein sentezini artırmak için tasarlandı. Sporcular arasında popüler olsa da, reçetesiz ve bilinçsiz kullanımı ölümle sonuçlanabilecek riskler doğuruyor.
Anabolik steroidlerin kullanım furyasında ciddi bir artış gözlemlediğini söyleyen Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Kıyıcı, "Özellikle gençler arasında vücut geliştirme amacıyla bilinçsiz şekilde steroid ve takviye ürün kullanımı arttı. Bu maddeler sadece fiziksel değil, zihinsel olarak da ciddi zararlar verebiliyor" dedi.
Kıyıcı, bu tür ürünlerin bağımlılık etkisine dikkat çekerek, "Birçok genç, 'Bir kere kullanayım bir şey olmaz' diye düşünüyor ama bu maddeler tıpkı uyuşturucu maddeler gibi bağımlılık yapıyor. Kişi zamanla daha fazlasını ister hale geliyor. İlk başta verdiği o sahte haz ve zevk zamanla psikolojik ve fiziksel çöküşlere yol açıyor" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Fatih Kıyıcı, anabolik steroidle vücutta zaten üretilen hormonları yapay olarak alarak, vücudun ürettiği hormonları da sekteye uğrattığını belirtti. Sıkça görülen yan etkilerinden bahseden Kıyıcı, “Kadınlarda erkeksi bir görüntü, sesin kalınlaşması, kıl ve tüylerin artması. Erkeklerde de evet kaslarda hızlı bir gelişme oluyor ama vücudun koruma kalkanını ortadan kaldırdığı için böbrek yetmezliği, hormon bozuklukları, kalp yetmezliği ve ani ölümler gibi ciddi yan etkileri oluyor” diye konuştu.
Amaç kas gelişimiyse, bu beslenmeyle de mümkün!
Steroid furyasına kapılan gençlerin, beslenmesine dikkat ederek de güzel sonuçlar çıkartacağını belirten Prof. Dr. Fatih Kıyıcı, “Bizim mutfağımız geniş. Doğal gıdalarla da güç ve dayanıklılık verecek yiyeceklerimiz var. Şeker pancarı, kırmızı pancar bunların dayanıklılık etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış. Bunlara yönelmeleri doğal yolları araştırmaları, uzman kişilerden bilgi almaları daha faydalı olur. Ama sabırsızlık ve sosyal medyada gördükleri imajlar, gençleri riskli yollara itiyor" dedi.
Antrenörlerin ve çevrenin etkisinin gençleri yanlış yönlendirebildiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Fatih Kıyıcı, "Spor salonlarında kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemeli. Her bireyin fizyolojik yapısı farklıdır. Birine iyi gelen bir ürün, başkasına zarar verebilir. Bu nedenle mutlaka bir uzmana danışılmalı" ifadelerini kullandı.
Yetkililere çağrı
Yetkililere çağrıda bulunan Kıyıcı, ““Bu konuda kamu spotları hazırlanmalı. Genç bir birey spor salonuna adım attığında, karşısına bu maddelerin zararlarını anlatan bir bilgilendirme çıkmalı. Salon sahipleri ve eğitmenler de bu konuda sorumluluk almalı. Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri bu ürünlerin satışı ve kullanımı konusunda denetimlerini artırmalı. Gerekirse spor salonlarında bu tür ürünlerin satışı yasaklanmalı veya sıkı kurallara bağlanmalı. Aksi halde daha fazla genç, sağlığını ve canını kaybedebilir” dedi.
2024 Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu Antrenör Haktan Soner ise “Bu ilaçların kullanımı 15-16 yaşına kadar düşmüş durumda. Sosyal medyada görüp gelip bize soruyorlar. Hangi ilaçları kullanmam gerekiyor nereden almamız gerekiyor diye. Tabi ki bilinçlendiriyoruz ve böyle bir öneride bulunmuyoruz. Sorun şurada bu çocukların daha gelişimleri tamamlanmamış yetişkin olmamışlar. Bu ilaçları kullanmaları zihinsel ve fiziksel olarak hem gelişimlerini durduracak. Hem de daha hayatlarının baharında sağlıklarından olacaklar” diye konuştu.
“Sadece yasadışı ürünler yok. Eczanede de satılıyor”
Eczanelerde bazı anabolik steroid etkisi veren birçok ilacın da reçetesiz olarak alınabildiğini söyleyen Antrenör Haktan Soner, “Bu ilaçların kolay tedarik edilmemesini istiyoruz. Türkiye Vücut Geliştirme Başkanı Koray Girgin bu konularla ilgili çalışması var. Antrenörler olarak onu destekliyoruz. Ancak eczaneler onun kontrolünde olmadığı için Sağlık Bakanlığı’na iş daha çok düşüyor” dedi.
Soner, çevresinde yaşanan problemleri de vurgulayan Soner, “Bir arkadaşımız bilinçsiz kullanımı yüzünden, cinsel sağlık problemleri yaşadı. Bir arkadaşımızda böbrek yetmezliği, bir başkasında karaciğer yetmezliği görüldü. Ve öyle bu süreci kolayda atlatmadılar. Yoğun bakımda yatağa bağımlı şekilde geçirdikleri günler oldu. Bunlar göz ardı edilecek şeyler değil.” İfadelerini kullandı.
“Gözü karartan gençler var”
Son olarak ülkemizde anabolik steroidler hakkında yapılan çalışmaların yetersizliğinden bahseden Antrenör Haktan Soner, “Amerika’da yarışmacılar için anabolik steroid ilaçlarıyla alakalı çalışmalar yapan, sadece bu konuyla ilgilenen hekimler doktorlar var. Ancak ülkemizde bu çalışmalar kısıtlı. Özellikle doktorlarımızın bu konuda daha çok bilgilendirilmesini, bu konuda daha çok çalışma yapılmasını ve önem vermelerini istiyoruz. Çünkü her ne sonucu olursa olsun, bunu kabul edecek ve kulaktan dolma bilgilerle kullanacak gençler var. Bilinçsizce kullanacaklarına doktor tavsiyesiyle gerekli tahlillerle ve bilimsel şekilde kullansınlar” diye konuştu.
Manolya Bulut