
Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Yıldırım, büyükbaş kurbanlık fiyatlarının geçen yıl 100-110 bin lira seviyesinde olduğunu, bu yıl ise 130-140 bin lira bandında seyrettiğini belirtti. Yem, saman, ot ve çoban maliyetlerinin yüzde 100 arttığının altını çizen Yıldırım, buna rağmen hayvan fiyatlarında artış olmadığını kaydetti. Yıldırım, devlet eliyle girdi maliyetlerinin düşürülmesini ve piyasada bir denge oluşturulması gerektiğini söyledi.
İlden sevkiyatların önümüzdeki hafta başlayacağını da belirten Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, bu yıl kurbanlık satışları iyi olmazsa üreticinin geçen yıllara oranla dibi göreceğine işaret etti.
Hayvan piyasasında son durum
Kurbanlık fiyatlarını paylaşan Başkan Yıldırım, “Şu anda kurbanlık fiyatlarımız geçen yıla oranla afaki bir artış göstermedi. Geçen yıl 100-110 bin lira olan kurbanlıkların fiyatı bu yıl 130-140 bin lira bandında. Yaklaşık yüzde 15-20 oranında bir artış oldu. Büyükbaş hayvan fiyatları hayvan pazarında veya besihanelerde 85-90 bin liradan başlayarak 300 bin liraya kadar çıkabilmekte. Bu aradaki fiyat farklılıkları hayvanın kalitesine, büyüklüğüne, kilosuna göre değişkenlik gösteriyor. Küçükbaş hayvanlarda ise fiyatlar 9-10 bin liradan başlayıp, 17-18 bin liraya kadar çıkıyor. İlimizden Büyükşehirlerdeki kurban merkezlerine olan sevkiyatlar da ayın 12-13’ü gibi başlar. Erzurum başta olmak üzere Doğu illerinde özellikle kurbanlık satışları son günlere yakın oluyor. Ama batı illerinde bugünlerde satışlar başlamış durumda. Şu anda satışlar normal diyebiliriz. Önümüzdeki günlerde neyi gösterir bilemeyiz ama üreteciler olarak fiyatlardan pek memnun değiliz. Çünkü bir hayvanın kurbanlık olarak yetişmesi için gereken süre 2 yıl. Biz 2 yıl boyunca bu hayvana emek veriyoruz. Ayrıca girdi maliyetleri çok yüksek” diye konuştu.
Girdi maliyetleri çok yüksek
Kurbanlık beslenen hayvanların girdi maliyetlerinin çok fazla olduğunu paylaşarak, fiyatların büyük oranda artmadığını kaydeden Yıldırım, “Fiyatlar bu yıl yüzde 15-20 artış gösterdi ama geçen sene bu zamanlar 420 liraya aldığımız yemi şu anda 700 liraya almaktayız. Yüzde 100’e yakın bir artış var. Yine saman fiyatları aynı şekilde artış gösterdi. Çoban aylıkları 20-25 bin lira iken şuan 50-60 bin liraya çıktı. Elektrik, su ve hayvanı beslememiz için gerekli olan her ne varsa hepsi yüzde yüze yakın zamlandı. Ama buna bağlı olarak hayvan fiyatlarında bir artış meydana gelmedi. Örnek verecek olursak 1 kilo çilek 300-350 lira, 1 kilo kıyma ise 400-450 lira. 1 kilo kıyma ile 10-15 kişi doyarken 1 kilo çilekle ne olacak bunu sormak lazım. Et fiyatları çok yüksek diye tartışılıp duruyor. Ancak bir kilo çileğin bile fiyatı bu kadar. Et fiyatları piyasanın çok altında. Bizim bu hususta yetkililerden talebimiz, isteğimiz hayvan fiyatları artsın, yükselsin değil. Biz piyasamızda bir denge oluşsun istiyoruz. Girdi maliyetleri düşürülsün istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Denge olmazsa bu işi yapan kalmayacak
Hibe ve desteklemelerden ziyade piyasada bir denge oluşmasının elzem olduğunu aktaran Yıldırım, “Şöyle de bir öngörüm var bu iş böyle giderse geçtiğimiz son 2-3 yıl iyiydi, üretici para kazanabiliyordu. Şu anda kurbanlık satışları iyi olmazsa, üretici daha da dibi görür. Bir denge oluşturulmazsa önümüzdeki 10 yıl içinde bu işi yapan insan sayısı bugüne oranla yüzde 50 oranla azalacak. İnsan kazanamadığı, zarar ettiği sektörde neden dursun? Bölgemizden sürekli göç veriyoruz. Göçün en büyük nedenlerinden birisi de bu. İnsanlar tarım ve hayvancılıkla uğraşmak istemiyor. Biz desteklemeden, teşvikten, hibeden ziyade kendi piyasamızın iyileştirilmesini talep ediyoruz. Hiçbir şey vermesinler ama piyasamızla da oynanmasın” diye konuştu.
Nesrin DEMİR