
Erzurum Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu, öğrencilerine sadece temel eğitim vermekle kalmıyor aynı zamanda hayata dair güçlü bir duruş da kazandırıyor.
TÜBİTAK projeleriyle dikkat çeken okul, bu kez “Dijital Dede Korkut ile Her Değerde Bir Kahraman” projesiyle, TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Türkiye ikincisi oldu. Görme engelli öğrenciler İrem Nur Çelik ve Sinan Çelik, Fen Bilimleri Öğretmeni Özlem Ağgül danışmanlığında yürüttükleri projeyle önce Rize Bölge Finali’nde birinci oldu, ardından Ankara’daki Türkiye finallerinde başarılarını taçlandırdı.
Yapay zekâ ile Dede Korkut’a ses verdiler
“Merhaba evlatlar, ben Dede Korkut… Sizlere eskimeyen değerlerimizi anlatmaya geldim” işte proje bu cümlelerle başlıyor. Yapay zekâ destekli “Dijital Dede Korkut” karakteriyle; adalet, dürüstlük, sabır, vatanseverlik gibi 7 temel insani değeri öğrencilere dijital bir ortamda hikâyelerle anlatılıyor. Proje, sadece Dede Korkut’un hikaye anlatımıyla da sınırlı kalmadı. Öğrenciler, kendi hikâyelerini de yazdı ve bu metinleri seslendirerek, “Mavi Beyaz Düşler” adlı dijital kitapta topladı. Kitap, mavinin özgürlüğü, beyazın ise saflığı ve beyaz bastonu simgelediği özel bir anlam taşıyor.
“Gözlerimizle değil, gönlümüzle gördük”
13 yaşındaki 8. sınıf öğrencileri Sinan ve İrem, projeyle ilgili yolculularını şu sözlerle anlattılar. Sinan Çelik; “Dede Korkut ilk konuştuğunda çok etkilendim. Sanki tarih bizimle konuşuyordu. Bu proje bize çok şey öğretti. Özlem öğretmenimiz hep inandırdı bizi” derken, projede görev alan diğer öğrenci İrem Nur Çelik ise; “Arkadaşlarımın yazdığı hikâyelere ses verdim. Onların hayalleriyle yolculuk ettim. Bu proje inanmaktı, birbirimize güvenmekti” diye konuştu.
“Bilgiyle değil, inançla yürüdük”
Projeyi yürüten Fen Bilimleri Öğretmeni Özlem Ağgül ise çocuklara sadece bilgi değil, umut verdiğini vurgulayarak, “Ben onlara bir proje öğretmedim, birlikte hayal kurduk. Çünkü inanıyorum ki Allah, nasip etmeyeceği bir şeyin hayalini kurdurmaz insana. Her umutsuzlukta bana baktılar, ben de hep ‘Türkiye derecesi alacağız’ dedim” ifadelerini kullandı.
“Engel zihindedir”
Okul Müdürü İsmail Duman, elde edilen başarının önemine değinerek, “Özel eğitim veren bir okulun, BİLSEM gibi güçlü kurumlarla yarışarak Türkiye ikincisi olması büyük bir başarı. Bu çocuklar Türkiye’ye bir mesaj verdi: Engel, sağlığınızda değil, inançsızlıktadır.”
Hem eğitimde hem hayatta engel tanımıyorlar
Toplam 33 öğrencinin eğitim aldığı okulda, öğrencilere birebir destek sunuluyor. Braille alfabesi, baston eğitimi, yatılı-gündüzlü imkânlar, sosyal alanlar ve bilimsel projelerle okul, öğrencilerini sadece sınavlara değil, hayata hazırlıyor. Daha önceki yıllarda da TÜBİTAK 4006 projeleriyle öne çıkan okul, bu yıl hem teknolojiyi hem de değerler eğitimini bir araya getirdi.
Ali Kaya





