
Pusula nabız yokladı
Pusula, bir ‘üniversite şehri’ olan Erzurum’da öğrencilerin nabzını tuttu. Pahalılık ve bir kısım esnafın tutumundan şikâyetçi olan üniversite öğrencileri bakın aylık ne kadar harcama yapıyor, Erzurum ile ilgili düşünceleri neler?
Emelcan PEHLİVAN / ERZURUM
Öğrenci olmanın zorlukları
Erzurum, Atatürk ve Teknik Üniversiteyle birlikte yaklaşık 100 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Kent ekonomisinin bel kemiği sayılan üniversiteliler yükseköğrenim yaşamlarının dönüm noktası olan Erzurum’da ‘bin bir’ zorlukla okuyor. Özellikle dar gelirli ailelerin çocukları pahalılıktan şikâyet ederken, kira fiyatlarının ‘bel kırdığı’ yorumunu yapıyorlar. Harçlıklar harcamalarını karşılamazken, öğrencilerin hepsi bir an önce okullarını bitirip, para kazanmanın hayalini kuruyor.

Kiralar büyük sorun
Yurt şansı olmayan öğrenciler 3-4 arkadaş bir araya gelerek ev kiralıyor. Ancak bir ailenin 600-700 liraya kiraladığı evler öğrenci olunca 1200-1500 liraya kadar çıkabiliyor. Ayda ortalama 300 lira kira veren bir öğrenci, yemek, ulaşım ve diğer masrafları için bin liranın üzerinde para harcıyor. Aynı evde kalanlar mutfak masraflarını da ortak yapıyor. Doğalgaz ve tüp kullanımını azaltarak yemek masrafından tasarruf etmek isteyen öğrencilerin en favori yemeği ise tavuk döner.
Tavuk döner favori
Doğalgaz ve tüp kullanımını azaltarak yemek masrafından tasarruf etmek isteyen öğrencilerin en favori yemeği ise tavuk döner. Yarım ekmeği 2,5 liradan başlayan tavuk dönerin porsiyonu 5-6 lira arasında değişiyor.

Eğlence mekânları yetersiz
Dar gelirli olsalar da eğlence için her zaman para ayırmaya çalışan öğrenciler, kentte ‘kaliteli mekân’ bulamamaktan şikâyet ediyor. Son dönemde Terminal Caddesi üzerinde açılan marka kafeteryalarda bir çayın 3-5 lira olmasından yakınan gençler, fiyatların daha da aşağıya çekilmesini istiyor.
Öğrenci geyikleri
Geçim sıkıntısını öğrencilik yıllarında yaşayan gençler içinde bulundukları durumu da mizah konusu alabiliyor. İşte sosyal medya platformlarında üniversiteli öğrencilerin parasızlıkla ilgili paylaşımları;

-Arkadaşlar bildiğiniz ucuz fotokopi çeken bir yer var mı?
-Makarna candır, hele ketçap varsa canım onundur.
-Acun abi, gerçek yetenek benim. Aylık 250 lirayla geçiniyorum.
-Biz üç kişiydik… Makarna, ketçap ve ben.
-Jonathan Swift ne demiş, “Bilge bir kişi parayı kafasının içinde tutmalı, kalbinde değil” Ulan o parayı bir bulayım nerede tutacağımı biliyorum.
-Dayanın oğlum mezun olmaya ne kaldı! 3,5 yıl.
-Burnum akıyordu, baktım selpak 1 lira. Bırak aksın dedim. Fakiriz ama salak değiliz.
-Belki dayım yok ama tavuk dönerci kankam var. İş bulamazsam yanındayım.

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği (Artvin)
Kira, ulaşım, yemek, eğlence için aylık bin liranın üzerinde para harcıyorum. İmkânlarımı zorlayarak yılda bir kez bile olsa tatile çıkıyorum. Erzurum’a ilk geldiğimde ön yargılarım vardı ve bu ön yargılarımda haklı olduğumu anladım. Özellikle esnaftan şikâyetçiyim. Hepimize ‘para’ gözüyle bakıyorlar ve bunun karşılığını da alamıyoruz. Kentteki en büyük eksiklik bence öğrenciler için yeterli eğlence mekânları olmaması.
Ulaşım: 80
Kira: 200
Yemek: 300
Sinema, kitap, tiyatro, eğlence: 400

Rus Dili ve Edebiyatı
Kira, ulaşım, yemek, eğlence için aylık bin 500 liranın üzerinde para harcıyorum. İnsanların soğuk olduğunu ve pahalı bir şehir olduğunu düşünüyorum. Özellikle esnaf kesimiyle sağlıklı iletişim kurmak çok zor. Sosyalleşemiyorum çünkü alanlar oldukça kısıtlı. Rahatlıkla eğlenebileceğimiz kafe-bar yok. Öğrenci olarakhem bir şeyler içip hem sohbet edebileceğimiz mekânların olmayışı bizler için sorun teşkil ediyor. Çok büyük bir üniversite oldukça fazla öğrencisi var ama öğrenciye ayak uyduramıyor.
Ulaşım: 100
Kira: 900
Yemek: 250
Sinema, kitap, tiyatro, eğlence: 300

İngilizce öğretmenliği (Trabzon)
Kira, ulaşım, yemek, eğlence için aylık bin dört yüz elli lira yakın para harcıyorum. Erzurum’a gelmeden önce ön yargılarım vardı. Arkadaşlarım Erzurum esnafının tutumunun rahatsız edecek kadar olduğunu söylerdi bana. Söyledikleri kadarda varmış, yaşadım ve gördüm.Şimdi daha ılımlıyım Erzurum’a karşı fakat pahalılık söz konusu. Erzurum’da daha farklı aktivitelere yer verilebilir, eğlence mekânları arttırılabilir.
Ulaşım: 100
Kira: 900
Yemek: 200
Sinema, kitap, tiyatro, eğlence: 250

Almaca Öğretmenliği
Kira, ulaşım, yemek, eğlence için aylık bin liranın üzerinde para harcıyorum. Zaman buldukça kendi imkânlarımla tatile gidiyorum. Erzurum’dan gidince bir kez daha anlıyorum insanların öğrencilere katı yaklaştığını. Erzurum’a geldiğimde ön yargılarım vardı şuan ön yargılarımın bir kısmı değişti. Her konu da olmasa da iyi yönleri de bulunuyor. Bence eğlence mekânlarının kısıtlı ve nezih olmayışı Erzurum’un en büyük sorunudur. Böyle yerlerin geliştirilmesi gerekiyor.
Ulaşım: 70
Kira: 250
Yemek: 250
Sinema, kitap, tiyatro, eğlence: 600

Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Kira, ulaşım, yemek ve eğlence için aylık bin lira harcıyorum. Erzurum’a geldiğimde çok fazla ön yargım vardı ve bunlar hiç değişmedi. Nedeni ise Erzurum’un öğrencilere çok fazla ön yargılı oluşu,onların bize yaklaşımları hiç hoşuma gitmiyor. Bütün olumsuzlukları öğrencilerden biliyorlar. Öğrenciler için gerçekten pahalı bir yer burası.
Ulaşım: 120
Kira: 240
Yemek: 100
Sinema, kitap, tiyatro, eğlence: 150

Türk Dili Ve Edebiyatı
Kira, ulaşım, yemek, eğlence için aylık bin liradan az para harcıyorum. Üniversitenin dışında sanki farklı bir hayat var. Eğlence mekânları olsun diğer mekânlar olsun aşırı kalitesiz. Esnafın bize karşı yaklaşımı sadece para için. Hal böyle olunca Erzurum’u sevmiyorum. Esnafın bize kaba davranması, öğrenciyi sadece maddi kaynak gibi görmelerini istemiyoruz. Bunu değil güzel bir Erzurum istiyoruz.
Ulaşım: 100
Kira: 675
Yemek: 65
Sinema, kitap, tiyatro, eğlence: 200