Oltu'daki maden ocağında ihmaller zinciri!
Erzurum’da Oltu Taşı Ocağı’nda meydana gelen göçükte 3 işçinin can verdiği olayın arkasından ihmaller zinciri çıktı. Şahısların ruhsatsız maden çıkardığı tespit edilirken bölgede aynı şekilde çalışan yaklaşık 20 ayrı saha olduğu anlaşıldı. Oltu’da geçim kapısı yapılan kaçak madenlerin bugüne kadar nasıl fark edilmediği ise ayrı bir tartışma konusu oldu.

Erzurum’un Oltu ilçesinde, Dutlu Mahallesi'ndeki bir taş ocağında meydana gelen göçükte 3 işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından, olayın sadece bir iş kazası değil, zincirleme ihmallerin sonucu olduğu ortaya çıktı.
Yaşanan acı olayın ardından hayatını kaybeden şahısların, ruhsatsız bir şekilde kendi kurdukları sahada maden çıkardığı belirlendi. Yapılan incelemelerde, bölgede benzer şekilde hiçbir denetimden geçmeden ve resmi kurumlardan izin alınmadan faaliyet gösteren yaklaşık 20 ayrı maden sahası olduğu tespit edildi. Yöre halkının uzun süredir bu sahalarda denetimsiz ve kaçak şekilde çalıştığı öğrenildi. Elde edilen bilgilere göre, bu alanlardan çıkarılan oltu taşları esnafa para karşılığında satılıyor.
Kimse ses çıkarmamış
Sistemin ise 4 kişinin bir araya gelerek bir saha kurmasıyla ilerlediği öğrenildi. Buna göre yaklaşık 20 sahada ortalama 80 işçi çalışıyor. Söz konusu şahısların bu zamana kadar nasıl fark edilmeden çalıştığı ve kaçak yollarla oltu taşı çıkardığı ise merak konusu oldu. Çalışma sistemine göre 4 işçiden 2 kişi kazılan dar bir alandan girerek oltu taşı çıkarıyor, 1 kişi çıkarılan toprakları çekiyor, 1 kişi ise çıkarılan madenleri çuvallara dolduruyor.
Çoğu hazine arazisi olan aralarında kendi arazilerine de derme çatma kurulan bu ocaklarda geçtiğimiz bir dönemde bir kişinin daha benzer şekilde hayatını kaybettiği ortaya çıktı.
Valilik harekete geçti
Erzurum Valiliği’nin belediye, kaymakamlık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve İŞKUR İl Müdürlüğü ile konuyla ilgili ortak bir çalıştay yapacağı öğrenildi. Söz konusu şekilde maden çıkaran şahısların denetime tabi tutulacağı, bölgede benzer sahaların taranacağı öğrenildi. Yapılacak olan çalışmayla bölgedeki işçilerin de resmi şekilde çalışması için proje yürütülecek.
Aracılar mı var?
İddialara göre aracı kişilerin bölgeye gelerek işçilere gerekli malzemeleri temin ettiği, çalışanlara belirli miktarda para ödediği ancak sigorta yapmadığı gündeme geldi. Bu sayede kaçak şekilde oltu taşını elde eden aracıların, vergi kaçırarak madeni işlediği ve esnafa sattığı öne sürüldü. Söz konusu aracıların da araştırılıp araştırılmayacağı merak konusu oldu.
Kentin tescilli ürünü
TÜRKPATENT tarafından Coğrafi İşaret Tescili bulunan Oltu Taşı’nın bu şekilde usulsüz yöntemlerle çıkarılması kafalarda ayrı bir soru işareti oluşturdu. Adeta marka haline gelen, Türkiye’nin ilk aracı TOGG’a da ‘Oltu Taşı Siyahı’ olarak adını veren madenin denetimsiz şekilde çıkarılması eleştirilere neden oldu.
Olay sonrası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da açıklama yaptı. Yapılan açıklamalarda, olayın titizlikle takip edileceği ve gerekli soruşturmaların yürütüleceği bildirildi. İşte o açıklamalar;
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz
“Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için adli ve idari soruşturma olayın hemen akabinde başlatılmıştır, süreç titizlikle yürütülmektedir. Milletimizin başı sağ olsun."
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç
"Yaşanan acı olayla ilgili Oltu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan
“Erzurum’un Oltu ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçük nedeniyle büyük üzüntü yaşıyoruz. Vefat eden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sosyal Güvenlik Kurumumuz tarafından yaşanan elim olayı araştırmak üzere Müfettiş görevlendirilmiştir. Bakanlık olarak süreci yakından takip ediyoruz.”
Manolya Bulut
üzücü durum
Bütün madenleri devlet işletsin.