
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Atatürk Üniversitesi birlikteliği güçleniyor.
Birçok alanda iş birliği yapan ve bu sayede şehir-üniversite birlikteliğini güçlendiren Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi; kültür, sanat ve turizm konularında proje üretme ve uygulama yönünde mutabakata vardı.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Rektörlük makamında gerçekleşen ve oldukça samimi bir havada geçen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi personelinin lisansüstü eğitim alması ve yine belediyenin sosyal tesislerinde çalışan personelin eğitilmesi yönünde anlaşmalar yaptıklarını hatırlatarak iki kurumun uyum içerisinde çalıştığını ifade etti.
Bilgi Evleri, İki Kurumun Buluşma Noktası Olacak
Erzurum Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği hizmetler sayesinde Erzurum’a yeni bir çehre kazandığını, tarihsel dokusuna uygun çalışmalar yürüterek şehri geçmişiyle buluşturduğunu aktaran Çomaklı, belediyenin sadece temel hizmetler değil, özellikle bilgi evleri, kütüphaneler, kitap fuarları ve meslek kursları ile insanların zihinsel dünyalarına da dokunmayı amaçlayan çalışmaları hayata geçirdiğini belirtti.
Atatürk Üniversitesi yayınevinden çıkan eserleri bilgi evlerine ulaştırarak orada bir kültür rafı oluşturmayı planladıklarını vurgulayan Çomaklı, bu eserleri yayın hayatına kazandıran akademisyenlerimizi de yine bilgi evlerinde vatandaşlarla buluşturma arzusu içerisinde olduklarına değindi.
Gerçekleştirilen çalışmalar ile yıllardır konuşulan şehir-üniversite kopukluğunu ortadan kaldırdıklarına dikkat çeken Rektör Çomaklı; Büyükşehir Belediyesiyle birlikte; kültür, sanat, spor, eğitim ve sosyal hayatın kolaylaşmasına yönelik çok sayıda proje geliştirdiklerini ve bunları en kısa zamanda hayata geçireceklerini belirtti.

Şehir-Üniversite Kopukluğu Ortadan Kalktı
Rektör Çomaklı, Atatürk Üniversitesinin içine kapalı bir kurum olarak anıldığını, kendilerinin de bu anlayışı kırmak için yoğun gayret sarf ettiklerini ve bunu da başardıklarını söyledi. Erzurum’a açılmış, Erzurum halkıyla bütünleşmiş bir kurum olarak, kentin ekonomik ve sosyal yaşamına yol gösteren bir bilim yuvası olmayı arzu ettiklerini aktaran Çomaklı: “Başta Erzurum Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere şehrimizin hemen hemen her kurumuyla bir araya geldik ve bunu sürekli hâle getirdik. Bu sayede senelerdir özlemi duyulan, şehir-üniversite birlikteliğini güçlü bir şekilde uygulamaya başladık. Artık Üniversitemizin, yerel yönetimler ve Erzurum halkı ile iç içe bir görünüm sergilemesi bizleri oldukça mutlu ediyor. Ben de bu noktada özellikle desteğini her zaman yakından hissettiğim, şehrimizin daha yaşanabilir bir yer olması adına yoğun gayret gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Bölge İçin de Oldukça Önemli
21. yüzyılın yeni şehircilik anlayışında üniversite-belediye iş birliklerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ülkemizin ve dünyanın çeşitli yerlerinden yaklaşık 80 bin öğrenci Atatürk Üniversitesinde eğitim görüyor. Bu öğrencilerimizi şehir ile bütünleştirebilir ve toplumla entegre edilebilirsek onlara aidiyet duygusunu kazandırmış oluruz” dedi.
Erzurum’da eğitim gören öğrencilerin, Erzurum Sanatsal ve Mesleki Eğitim Kurumlarından (ESMEK) azami ölçüde yararlanmalarının yollarını aradıklarını belirten Başkan Sekmen, Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde yer alan EBB Gençlik Aktivasyon Merkezi sayesinde öğrencilere; giysi temizliğinden, kütüphane ve internet hizmetine kadar birçok imkânı sunduklarının altını çizdi.
“Üniversitesinin Bilgi, Beceri ve Deneyiminden Mutlaka İstifade Etmeliyiz”
“Varılan bu mutabakat sayesinde Atatürk Üniversitesinin belediyemiz ve Erzurum ile buluşması, Erzurum halkına hizmet vermesi hususunda çok önemli bir kapı daha açılmış olacak” ifadelerini kullanan Sekmen, sadece şehir için değil aynı zamanda bölge içinde önemli bir güç birliği oluşturduklarını kaydetti.
Ülke yükseköğretiminde önemli bir yere sahip olan Atatürk Üniversitesinin bilgi, beceri ve deneyiminden mutlaka istifade etmeleri gerektiğinin altını çizen Başkan Sekmen, sağladığı tüm imkânlar ve kolaylıklar için Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya teşekkür ediyor, iş birliği yapılması yönünde kararlaştırılan konuların şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Karaçoban Kaymakamı İzci’den Rektör Çomaklı’ya ziyaret
Karaçoban Kaymakamı Yusuf İzci ve Karaçoban Ziraat Odası Başkanı Sabrullah Gündüz, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’yı makamında ziyaret etti.
Ziyarette tarım ve hayvancılık şehri olan Erzurum’un potansiyeli ve bu özelliğinin geliştirilebilirliği ile Karaçoban’ın önemli gıda ürünlerinden olan Karaçoban Fasulyesinin tescili hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Üniversitelerin, bulunduğu şehir için oldukça önemli olduğunu ve kalkınmanın temelini teşkil eden unsurların başında geldiğini aktaran Rektör Çomaklı, Erzurum’un her karışında sorumluluklarının olduğunu dile getirdi. Bu bağlamda Karaçoban Kaymakamı Yusuf İzci’nin ziyaretini de önemsediğini belirten Çomaklı, şehir-üniversite birlikteliğine katkı sağlayan bu ve benzeri ziyaretleri kendilerinin de sık sık gerçekleştirdiğini hatırlattı ve en kısa zamanda Karaçoban’ı da ziyaret edeceklerini ifade etti.
“Şehrimizin Gelişmesi İçin Daha Fazla Ne Yapabiliriz Sorusuna Sürekli Olarak Cevap Arıyoruz”
Kalkınmayı başlatan ve hızlandıran birçok faktörün sayılabileceğini ama bunların içinde en önde gelenin eğitim olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Çomaklı, ülke olarak büyümenin ve ilerlemenin temelini eğitim kurumlarında yetişen öğrencilerin oluşturduğunu söyledi. Ulusal kalkınmanın bölgesel ve kentsel kalkınmaya bağlı olduğunu aktaran Prof. Dr. Çomaklı: “Şehirler ve bölgeler kalkınmadan bir ülke kalkınmış sayılmaz. İşte bu noktada şehir üniversitesinin önemi ve kalkınmaya etkisi ortaya çıkar. Bir şehri kalkındıran en önemli etken iyi işleyen bir üniversitedir. Üniversiteler şehirlerin kalkınmasına birçok yönden katkı sağlar, dahası lokomotif bir rol üstlenir. Bizler de bu bilinç ve sorumlulukla hareket ederek şehrimizin gelişmesine yönelik neler yapabiliriz sorusuna sürekli cevaplar arıyor, tespit ettiğimiz eksikliklere yönelik projeler üretiyor, işleyen sistemin gelişmesi için de yenilikçi çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Ziraat Fakültesinin, Karaçoban’da ki okullarda eğitimi verilen Tarla Bitkileri Bölümü ile koordineli bir şekilde çalışabileceğini de sözlerine ekleyen Rektör Çomaklı, “Laboratuvar ve ekipmanlar gibi teknik desteğin yanı sıra akademisyenlerimiz aracılığıyla bilimsel desteğimizi de kendilerinin hizmetine sunmaya hazırız. Ayrıca Karaçoban Fasulyesinin tescili için de üniversitemiz üzerine düşen görevi yapacaktır. Bu vesileyle, Karaçoban Kaymakamı Yusuf İzci’ye bu nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyor, şehrimizin bütün kurum ve kuruluşlarına gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzun bilinmesini istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
“Yöresel Ürünlerin Tanıtılması İçin Fikir Alışverişinde Bulunuyoruz”
Atatürk Üniversitesi gibi ülke eğitimine büyük katkı sağlamış ve sağlamaya da devam eden bir kurumun bulunduğu şehirde görev yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Karaçoban Kaymakamı Yusuf İzci, bu imkanlardan Karaçoban'ın da yararlanması için Rektör Çomaklı’nın desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti. Karaçoban'ın eğitim ve kültürel faaliyetlerinin arttırılmasının yanı sıra yöresel ürünlerin tanıtılması noktasında fikir alışverişlerinde bulunduklarını aktaran Kaymakam İzci, Rektör Çomaklı’nın bilgi ve tecrübelerinden azami ölçüde istifa edeceklerini dile getirerek misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti.