
Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanı öğrencileri, okul aile birliğinden alınan kısıtlı gelirle beş ayrı robot üretti. Savunma sanayide kullanılması amaçlanan arazi aracı ve drone de üreten ve katıldıkları yarışmalarda ödül alan genç mucitler yeni projeler için destek bekliyor.
Doğa ALCA

Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanı son sınıf öğrencileri, kısıtlı imkanlara rağmen başarılı çalışmalara imza atıyor. Birbirinden yetenekli dört öğrenci, okul aile birliğinden gelen az miktarda gelirle beş ayrı robot üretmeyi başardı.
Savunma sanayinde kullanılmak üzere 360 derece manevra kabiliyetine sahip arazi aracı ve dronenin yanı sıra temalı robot, sumo robot ve çizgi izleyen robotlar geliştiren genç mucitler, katıldıkları yarışmalarda ise birincilik ve üçüncülük kazandı. Genç yetenekler, Mayıs ayında Sivas’ta yapılacak uluslararası robot yarışmalarına katılmak için Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden destek aldı. Bölüm öğretmenleri İbrahim Güner ile yeni projeler üzerine çalışmak için kolları sıvayan Muhammed İkbal Özbayraktar, Serkan Akyol, Muhammed Emirhan Güner ve Muhammed Taha Polat, üretecekleri robotlar için daha büyük destek bekliyor.
Özel yazılım üretildi
Savunma sanayi alanında kullanılmak üzere geliştirilen robotlarla ilgili bilgi veren Muhammed İkbal Özbayraktar, “Uzun süren çalışmalarımız sonucu beş ayrı robot ürettik. Bunların içerisinde iki tanesi savunma sanayi alanına özel geliştirildi. Bunlardan birisi arazi aracımız, savunma sanayi alanında kullanılmak üzere üretildi. Şu aşamada dört çeker ve 360 derece manevra kabiliyeti var. Bir sonraki etapta devrildiği an bile kendini toparlayan bir özellik koyacağız. Bu aracın üzerine silah ve ekipman eklenerek savunma sanayinde insansız olarak kullanılabilen bir araç olacak. Aracımızın kontrolü için de özel bir yazılım geliştirdik. Telefon üzerindeki program ile aracımızın kontrolünü sağlıyoruz. Dronemiz de piyasadaki dronelerle aynı özelliklerde. O da uzaktan kumanda edilerek kontrol edilecek” diye konuştu.

Eğlence robotu
Diğer robotlara ilişkin de bilgi veren Özbayraktar, “Savunma alanı dışında üretim alanlarında kullanılacak robotlar da geliştirdik. Bunlardan birisi temalı robot olarak bilinen ve diğer adıyla robot forklift. Bunun komutası da ürettiğimiz yazılım ile telefondan yapılıyor. Omni teker sistemiyle her yöne hareket edebilen robot fabrikalarda taşımacılık alanında kullanılacak. Çizgi izleyen robotumuz da belirlenen güzerhahlarda eşya taşınmasını sağlayacak. Bu robotlarımızın dışında sumo robotumuzu da eğlence amaçlı ürettik. Sumo robotlarımız sensörlerle birbirini algılayıp birbirlerini çizginin dışına itiyor. Yurtdışındaki eğlenceli robot yarışmalarından esinlenerek yaptık” dedi.
Destek bekliyoruz
Okul Müdürü Bünyamin Gömleksiz ise, öğrencilerin ürettikleri robotlar için gerekli malzemeleri okul aile birliğinden gelen paralarla temin ettiklerini belirtti. Üretimin maliyetli olduğunu hatırlatan Gömleksiz, “Robotlar pahalı ürünler olduğu için okul imkanlarımızı aşıyor. Bunlar için gerekli malzemeleri ucuz olsun diye Çin’den sipariş ediyoruz. Okul aile birliğimizden toplayabildiğimiz paralarla parçaları temin ediyoruz. Üretilen robotları ve bunların maliyetlerini kendi imkanlarımızla karşıladık. Daha büyük destek alırsak öğrencilerimiz daha özel robot projelerine ağırlık verecek” şeklinde konuştu.
