
Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre 2002 ve 2014 yılları arasında çiftçilere 858,8 milyon lira tutarında tarımsal destek ve kredi sağlandı.

Ayşe Nur BAYRAM / ERZURUM
Yaklaşık 38 kalemde tarımsal destek sağlayan kurum, 12 yılda çiftçinin yüzünü güldürmeyi başardı. Bitkisel, hayvansal, kredi, sigorta, hasar ve kooperatif çalışmalarında toplam tarımsal destek ve kredilerde 2002 yılın da 57,2, 2013’de 73,6, 2014 yılında 83,8 milyon sağlandı. 2002 ve 2014 yılları arasında da Erzurumlu çiftçiye 858,8 milyon lira destek dağıtıldı. Henüz netleşmemiş rakamlara göre, 2015 yılında, ulusal desteklemeler dışında bölgesel kaynakları azami kullanarak beraber 95 milyon liraya ulaşılması beklenen destek sağlandı.

Tarımsal destekler konusunda büyük bir titizlikle çalıştıklarını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, 12 yılda sağlanan desteğin çiftçilere önemli bir kaynak olduğunu bildirdi. Müdür Akar, “En önemli konu tarımsal destekler yıl içerisinde en çok mesai harcadığımız saha da bire bir çalışma yapmak zorunda olduğumuz ana kalemlerimizden birisi. Erzurum da yıl içerisinde yaklaşık 38 farklı kalemde tarımsal destek dağıtıyoruz. Çiftçilerimize 2002 yılında 57 milyonken ki bunun ağırlığı bitkisel üretim olmak üzere 2013’de 73 milyon, 2014’de 84 milyon ve 2015 rakamlarımız henüz çıkmadığı için bir yılda yaklaşık 95 milyon tarımsal destek sağlandı. 2002 ve 2014 yılları arasında 858,8 milyon çiftçilerimize tarımsal destek dağıttık, çok önemli bir kaynak. Bu dağıtımda sadece tarımda iştigal eden çiftçiler nasiplenmiyor, herkes bir şekilde piyasaya hareketlilik getirmiş oluyor. Yakın zaman önce yem bitkilerini dağıttık. Yaklaşık 7 milyon lira piyasaya para sürülmüş oldu. Doğal olarak piyasaya canlılık geliyor. İlimiz adına önemli bir rakam olduğunu düşünüyoruz. 2002 yılında Doğuda gelir desteği şeklinde olduğu için sadece alana veriyorduk ve bitkisel üretim ağırlıklıydı. Ama şu anda artık ürüne ve hayvancılığa da veriliyor. Şu anda yıllık bazda bitkisel üretimde 33 milyonken, hayvansal desteğimiz 43 milyon civarında” dedi.
“İlimizin geleceği için organik tarım”
Artan nüfus, zorunlu beslenme, sentetik kimyasal gübrelerin, ilaçların ve suların bilinçsiz tüketimi, gibi nedenlerden dolayı günümüzde organik tarım önemli bir yer kaplıyor. Erzurum’un geleceği açısında organik tarımın önemli bir üretim olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Osman Akar, “Yıl içerisinde en son 4 bin 392 çiftçimiz geçiş sürecinde olmak üzere organik arım yapıyor. 43 bin 606 hektar alanda 185 bin 920 ton organik üretim yapılmış. Organik hayvancılıkta bir işletmemiz 413 hayvanı ile kontrol altında sertifikasyon kuruluşları ile beraber 9,52 ton et, 885,78 tonda süt üretimi yapılıyor. Yaklaşık 25 arımızda 3 bin 298 kovan sayısı ile bir tonluk ürün organik üretimi yapılıyor. Özellikle organik tarımın önemini doğal tarımın önemini düşündüğümüzde ilimizin geleceği adına önemli bir üretim olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

“Dört katı verim alıyoruz”
Erzurum’da son dönemde hızla artış gösteren sertifikalı tohum kullanımının yanında sertifikalı tohumluk üretimi, kendini göstermeye başladı. Sertifikalı üretimle patatesten dokuz tona kadar verim alındığını aktaran İl Müdürü Osman Akar, “Özelikle 2015 yılın da çok üzerinde durduğumuz Pasinler bölgesinde patates ekimi mevcut. Ancak bu patates ekimimizde ilimiz genelinde 35 hektar alanımız var. Ama genel ağırlık Pasinler bölgesindedir. Erzurum’da 2,300 kilogram dekar verimimizdir. Ancak geçen yıl sertifikasyon kuruluşları ile irtibata geçerek çiftçimiz ile buluşturduk. Sertifikalı tohum üretimine geçtik. 435 dekar alanda sertifikalı üretim yaptık. Bunun faydası normal üretimde 2,300 kilogram verim alırken sertifikalı üretimde dokuz tona kadar alandan verim alıyoruz. Neredeyse dört katı. Normal patates üreticilerimiz 50 kuruş ila 1 lira arasında satarken, sertifikalı tohumluğu 2 bin liradan satabiliyor. Kışın sezonu gelmeden önceden sözleşmeyi imzalıyor ve pazarlayabiliyorsun. Bununla ilgili bu yıl yaklaşık 435 dekar alanda üretim yapıldı, kontrolümüz altında. Bu süre içersinde önümüzdeki yıl bu rakamı daha çok geniş alanlara ve daha bilinçli bir şekilde tarım yaparak arttırmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.