
Aziziye Belediyesi’nin ’16 Nisan Sonrası Toplum ve Siyaset’ konulu paneline katılan Siirt Milletvekili Yasin Aktay, 100 yıllık siyasi bir reforma imza atıldığını söyledi. 2002 yılında devraldıkları Türkiye ekonomisinin 27’inci sırada olduğunu hatırlatan Aktay, ciddi bir kalkınma modeliyle dünyanın en büyük 17’inci ekonomisi haline gelindiğini söyledi.

Sevgi Canbolat
Aktay, 2013 yılına kadar İMF’ye olan borcunu sıfırlayan, kişi başı gelirin 10 bin dolara çıktığı Türkiye’nin son 5 yıldır bir milim bile ilerleyemediğine dikkat çekti.
AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, dünyanın 27 ekonomisi olarak devraldıkları Türkiye’ye 17’inci büyük ekonomisi olan ülke haline getirdiklerini anlattı. İMF’ye olan borcun sıfırlanmasından sonra Türkiye’nin bir adım bile ilerleyemediğini belirten Aktay, gezi ve sonrasında yaşanan olaylarla gelişmenin durdurulduğunu ifade etti.
Aziziye Belediyesi tarafından düzenlenen ’16 Nisan Sonrası Toplum ve Siyaset Konulu’ panel Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi salonda yapıldı. 16 Nisan sonrası yeni bir Türkiye’nin inşasının başladığını belirten Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan programla yeni sistem ve toplum siyasetinin ele alınacağını söyledi.

Türkiye’de 16 Nisan kadar 15 Temmuz’un da önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Doğan, “O gün demokrasi adına altın harflerle yazılan bir demokrasi mücadelesi göstererek hain darbe girişimini bertaraf etti. ve o gün artık Türkiye eski Türkiye değil, yepyeni bir Türkiye olarak güne uyanmış oldu. Biz biliyoruz ki artık bu ülke de hiç bir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.
16 Nisan’da Türkiye’nin 100 yıllık tarihi içerisinde yapılan en önemli siyasi reform olduğunu belirten AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, tarihte yaşanan önemli siyasi gelişmelerden örnek verdiği konuşmasında AK Parti iktidarının kazandırdıklarını anlattı. 2002 yılında AK Parti İktidara geldiğinde Türkiye ekonomisinin dünyada 27’inci sırada olduğunu hatırlatan Aktay, “AK Parti’nin ilk on yıllık hizmet süreci içerisin de Allah'a çok şükür çok güzel işler yaptık. Ve ekonomik anlam da öyle bir gelişme kaydettik ki Türkiye ilk 16 -17’ye yerleşti. 10 tane ülkeyi geri de bıraktık Bakın 5-6 yıldır daha yeni ülkeyi geride bırakamıyoruz, çok zor iyice zorlaşıyor artık. Önümüzde ki ülkeleri geri de bırakacak yeni bir gelişme kalkınma hamlesi yürütmemiz de kolay bir şey değil. Yani çok ciddi bir ekonomik reform gerekiyor. Çok ciddi bir ekonomik kalkınma modeli geliştirip o model üzerin de istikrarlı biçimde ısrarlı, kararlı biçimde gitmemiz gerekiyor. 10 bin dolara ulaşmış olan gayri safi milli hasılaya şöyle bir 15 bin dolara çıkardığımız zaman diyelim ki iki ülkeyi de geride bırakmış olacağız. 2023 yılın da hedef olarak 25 bin dolar milli gelir hedefi ilan etmiştik ama o hedefi yakaladığımız zaman belki de ilk ona girmiş olacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin 100 dolar milli gelir hedefini 2013 yılında yakaladığını belirten Aktay, 5 yıldan beri bir milim bile ileri gidilemediğini belirtti. Türkiye’nin adeta durdurulduğunu ifade eden Aktay, “Türkiye beş yıldır yani gezi hadiseleri ile birlikte adeta durduruldu. Mayıs ayının 21-22 ‘inde Türkiye İMF'ye olan borcunu sıfırlamıştı. 22 Mayıs’ta 3 önemli ihale açmıştı 3. köprü, 3. havalimanı, Avrasya tüneli, toplamı 46 milyar Euro projelerin bir gün içerisin de ihalesi yapılmıştı. O da meydan okuma gibidir. Akabinde hemen işin cezası kesildi Türkiye'ye. Gezi hadisesi böyle bir olaydı. Türkiye'ye düzenlenmiş darbe teşebbüsüydü ilk darbe teşebbüsü değildi. Ufak ufak denemeye başlamışlardı. 7 Şubat 2012’de MİT müsteşarlığının çağrılması sivil darbe girişiminin ilk hamlesi ilk teşebbüsüydü. gezi hadisesi aslında Arap baharı süreciyle başlamış olan Ortadoğuda ki bir sürecin geri döndürülmesidir” açılmamasında bulundu.
Panelde daha sonra işadamı Erdal Arslan ile Mehmet İshak Telli, yaptıkları konuşmalarda siyasi ve ekonomik gelişmeleri ele aldı.