
Çalışan Gazeteciler Günü’nde basın mensuplarıyla buluşan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 60 yaşına giren Atatürk Üniversitesi’nin durumu başta olmak üzere FETÖ operasyonlarıyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Turizm Fakültesi’ne devredilen uygulama otelindeki toplantıda konuşan Rektör Çomaklı, özellikle binaların durumundan tedirgin olduklarını söyledi. Çomaklı, “Birçok binamızın miadı dolmuş. Gerçekten tedirginiz binalarımız eski teknoloji ile yapılmış” dedi.
FETÖ operasyonlarının temizlik sağlanana kadar devam edeceğini de vurgulayan Prof.Dr. Ömer Çomaklı, gelen bilgileri 5 ayrı komisyonda değerlendirdikten sonra karar verdiklerini açıkladı. Çomaklı, soruşturmalar sayesinde üniversitenin 5 milyon lirasının kurtarıldığını bildirdi.
SALİH TEKİN
Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 60’ıncı yaşını kutlayan Atatürk Üniversitesi’nde binaların bir çoğunun miadının dolduğunu belirtti. “Bizim üniversitemiz çökmüş” diyen Rektör Prof. Dr. Ömer Comaklı, “Allah korusun analiz yapmaya korkuyoruz. Birçok binamızın miadı dolmuş. Gerçekten tedirginiz binalarımız eski teknoloji ile yapılmış. Binaların yenilenmesi için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle Erzurum’daki yerel ve ulusal basın kuruluşlarında görev yapan gazetecilerle buluştu. Turizm Fakültesi’ne devredilen hastane otelinde gazetecilerin günlerini kutlayan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 60 yaşını kutlayan Atatürk Üniversitesi ile ilgili projeleri ve FETÖ operasyonlarıyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Fakülte dekanları, yüksekokul ve meslek yüksek okul müdürlerinin katıldığı toplantıda 60 yaşına giren Atatürk Üniversitesi’nin mevcut durumunu değerlendiren Rektör Prof. Dr. Çomaklı, eski teknolojiyle yapılan binaların korkuttuğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Erzurum’a gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’a konuyla ilgili brifing verdiğini belirten Rektör Çomaklı, “Sayın bakanla konuştum. Kendisine üniversitenin mevcut bina durumu hakkında bilgi verdim Bana 1 milyon 200 bin metrekare kapalı alanı örnek gösteriyor. Doğrudur ama bizim üniversitemiz çökmüş, bütün binaların miadı dolmuş durumda. Birçok bölümün binası yok. Onları yapacağız. Allah korusun analiz yapmaya korkuyoruz. Birçok binamızın miadı dolmuş. Gerçekten tedirginiz, çünkü binalar eski teknoloji ile yapılmıştır” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi’ndeki binaların yenilenmesi için TOKİ ile ortak çalışmalar yürüteceklerini öncelikle şehir merkezindeki eğitim binasıyla başlayacakları bilgisini veren Rektör Çomaklı, “Üniversite olarak uzmanlarla daire başkanlarıyla görüştüm. TOKİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Şehir merkezindeki eğitim fakültesinin değerinde anlaşırsak buralara büyük modern fakülteler yapacağız” dedi.
Master plan hazırlanıyor
Atatürk Üniversitesi yerleşkesinin bilimsel verilere göre değil rastgele yapılandığının altını çizen Çomaklı, göreve başlar başlamaz bu konuda da çalışmaya başladıklarını anlattı. 1 Mart itibariyle üniversitenin master planının hazırlanmasını istediklerini vurgulayan Çomaklı, şunları söyledi;
“Şu an üniversitedeki bütün yerleşimler tamamen rastgele, bilimsel veriye dayanmayan bir şekilde konumlanmış. Üniversitemizin master yerleşim planı yapılmasını istedik. Bundan sonra büyüme bu plana göre yapılacak. Geçtiğimiz günlerde Erzurum’a gelen Sağlık Bakanımız da bizden üniversitenin 50-100 yıllık gelişim planını hazırlamamızı istedi. Doğru bir çalışmayla hazırlanacak gelişim planı sonrası kalan arsaları Erzurum’un gelişmesi için kullanabiliriz. Üniversite olarak biz Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kültür merkezi ve spor salonu yapımı için yer verdik. Geçtiğimiz günlerde yatırım için Erzurum’a gelen bir işadamı 50 dönüm arazi bulmada sorun yaşıyordu. Master planı hazırlanırsa bu tür talepleri de karşılayabiliriz. Sanayicimiz gelsin istesin biz de yer verelim.
Kimin eli kimin cebinde
Göreve başladığı günden beri üniversitenin iki yakasını biraraya getirmeye çalıştıklarını ifade eden Çomaklı, “Kimin eli kimin cebinde değil. Üniversitemizin iki yakasını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bütün birimleri gece gündüz çalışıyoruz. Ekimizle bütün birimlerimizle koşuyoruz. Şimdi iki olan çiftlikleri birleştirdik. İnşallah batıdaki anlamda bir üniversitenin tek bir çiftliği olsun dedik. Veterinerlik su ürünleri hepsi ayrı ayrı süt satıyor. Bizim şehirle ticaret yarışımız yoktur. Biz eğitim araştırma kurumuyuz. Esnaf ve sanatkârlar başkanı ile görüştüm. Kim ne kadar satıyorsa biz de öyle satacağız. Şehirdeki lokantacı ile otelle yarışmıyoruz. Sen devletin binasını elektriğini, işçisini şehirdeki esnaf ile yarış bu adalet değil, haksızlıktır. Atatürk üniversitesi kapılarını dünyaya açacak, bütün herkes aracına binecek köy köy gezecek. Vatandaşla kurumlara önce biz gideceğiz” diye konuştu.
Kitap kafe açacağız
Kampüs içinde 130’dan fazla müstecirle geçtiğimiz günlerde biraraya geldiklerini bunlardan öğrencilere burs vermek için destek istediklerini ifade eden Çomaklı, ilk bursun da geçtiğimiz günlerde ödendiğini anlattı. Kampüste bulunan kafenin FETÖ operasyonları sebebiyle boşaltıldığını, yerini de kimseye kiraya vermediklerini vurgulayan Çomaklı, “Çok büyük paralar ve ahlaksız teklifler geldi. Ancak biz orayı Türkiye’deki modellerine benzer kitap kafe yapacağız. İnşallah geleceğin imza günleri orada olacak. Örnek bir mekân olacak. Bizim para kazanma gibi bir derdimiz yok. Biz örnek olacağız. Sosyal sorumluluk projesi anlamında danışmayanlarımızdan Prof. Dr. Yıldız Polat bütün ilçeleri gezdi, problemleri bir rapor haline getirdi. Bizim orada yapacaklarımız var üniversite olarak. Sürekli elimizin üzerinde olduğunu göreceğiz” dedi.
Kendimize hedef koyduk
Göreve başladıklarında Atatürk Üniversitesi’nin girişimci ve yenilikçilik açısından 48’inci sırada olduğuna dikkat çeken Çomaklı, “Hâlbuki Atatürk Üniversitesi Türkiye’nin en köklü üniversitesi. Genel araştırmalarda Atatürk Üniversitesi Türkiye’de değişik değerlendirmelerde 8 yada 10’uncu sırada. Geçen gün Ziraat Fakültemiz Türkiye’de birinci oldu. Belli Fakültelerimiz, belli bölümlerimiz, genel araştırmalarda 1 ve 2’inci sırada. Temel bilimlerde biz çok güçlüyüz. Fakat Türkiye’de sıkıntı şu, temel araştırmalarımız tezlerimiz var ama bu çalışmalarımızın topluma insanlığımıza bölgemize, katkısı olması lazım. Bu katkının da ölçüsü 3. nesil olmaktan geçiyor. Biz geldiğimiz günden beri bütün bilimleri dinliyoruz. Bütün bilimlerin yönergelerini yeniliyoruz. En çok senato bizim yönetimimizde oldu. Biz bütün toplantılarda artık şu zihinsel dönüşüm oldu. Herkes sunumunun başına artık 3. Nesil Girişimci Yenilikçi Üniversite ile başlıyor. Artık dönüşümün zihinde olması lazım. Bizim üniversitemizde en azından takımız içerisinde bu dönüşüm başladı. İnşallah bu dönüşüm takımdan bütün üniversite camiasına yayılır. İşin başından beri burada kısa, orta ve uzun vadeli bir planla olacak. İnşallah bun plan çerçevesinde Allah can sağlığı verse biz bunu hep birlikte yapacağız” diye konuştu.
FETÖ’yle mücadeleye devam
Basın toplantısında Atatürk Üniversitesi’ndeki FETÖ operasyonlarına da değinen Rektör Çomaklı, adaletli bir çalışma yürüttüklerine değindi. “Temel prensibimiz şu kesinlikle günahsız, suçsuz insanlara zarar gelmemesi konusunda itiyatlı ve yoğun bir çalışma yapıyoruz” diyen Çomaklı, 5 ayrı temel komisyon kurduklarını söyledi. Bütün gelen bilgilerin komisyonlarda değerlendirildiğini, akademisyenler için ayrı idari personel için ayrı soruşturma yaptıklarını ifade eden Çomaklı, şunları söyledi:
“Bugüne kadar hakkında işlem başlattığımız personel sayısı 263. Bunların 200‘ü akademik, 28’i idari personel, 35’de hizmet sektöründen aldığımız elemanlar. Bugüne kadar ihraç edilen personel sayısı; akademik 114, idari personel 11, hizmet alanı ve güvenlik 35 olmak üzere toplam 160 kişi üniversiteyle ilişkisi kesilmiştir. Buda bizim işimizi ne kadar hassas yaptığımızı gösterir. Toplam 38 personelimiz de göreve iade edilmiştir. İdari soruşturması devam eden personelimiz var, bunlar akademik 58, idari 8, toplam 66. Tabii bu çalışmalar devam edecek. Bizim de amacımıza bir an evvel bunu sonuçlandırarak asıl gündemimiz yoğunlaşmak. Tabii biz bunları da temizlemeden asla bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”
Operasyonlar milyon kazandırdı
Atatürk Üniversitesi’nde yeniden yapılanma hareketi başlattıklarını ve kurumlarda yaptıkları yenilikleri tek tek anlatan Rektör Prof. Dr. Çomaklı, “Bilimsel Araştırma Koordinasyon Birimi yeniden yapılandırdı. Bu çok önemli bir birim. Üniversitemiz bu koordinasyon merkezi üzerinden öğretim üyelerine proje yapmaları için 30 milyon vereceğiz. Bu para ne oranda insanların, ülkenin faydasına olacak. Dolaysıyla proje değerlendirme birimimiz yeniden yapılandırdık. Hak eden projeye hak eden değeri vereceğiz. FETÖ’cülerin açığa alınmasıyla kasamıza ciddi bir para girdi. Yaklaşık 5 milyon civarında para üniversitemiz kasasına girdi” diye konuştu.
Milli değerleri yok saymak gazetecilik değildir
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Feridun Fazıl Özsoy da yaptığı konuşmada, gazetecilerin gününü kutladı. Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü kavramlarının sık sık gündeme getirildiğine işaret eden Özsoy, "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde milli ve manevi değerler dışında haber ve söylemlerde bulunan gazetecilerin, bu eylemlerini basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmiyoruz. Gazetecilik milli ve manevi değerlere saldırmak onları yok saymak değildir" dedi.
Konuşmaların ardından birim merkez yöneticileri gazetecilere birimlerini tanıtarak, projeleri hakkında bilgi verdiler.
Toplantının sonunda Rektör Çomaklı, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Turizm Fakültesi’ne devredilen uygulama otelindeki toplantıda konuşan Rektör Çomaklı, özellikle binaların durumundan tedirgin olduklarını söyledi. Çomaklı, “Birçok binamızın miadı dolmuş. Gerçekten tedirginiz binalarımız eski teknoloji ile yapılmış” dedi.
FETÖ operasyonlarının temizlik sağlanana kadar devam edeceğini de vurgulayan Prof.Dr. Ömer Çomaklı, gelen bilgileri 5 ayrı komisyonda değerlendirdikten sonra karar verdiklerini açıkladı. Çomaklı, soruşturmalar sayesinde üniversitenin 5 milyon lirasının kurtarıldığını bildirdi.
SALİH TEKİN

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle Erzurum’daki yerel ve ulusal basın kuruluşlarında görev yapan gazetecilerle buluştu. Turizm Fakültesi’ne devredilen hastane otelinde gazetecilerin günlerini kutlayan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 60 yaşını kutlayan Atatürk Üniversitesi ile ilgili projeleri ve FETÖ operasyonlarıyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Fakülte dekanları, yüksekokul ve meslek yüksek okul müdürlerinin katıldığı toplantıda 60 yaşına giren Atatürk Üniversitesi’nin mevcut durumunu değerlendiren Rektör Prof. Dr. Çomaklı, eski teknolojiyle yapılan binaların korkuttuğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Erzurum’a gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’a konuyla ilgili brifing verdiğini belirten Rektör Çomaklı, “Sayın bakanla konuştum. Kendisine üniversitenin mevcut bina durumu hakkında bilgi verdim Bana 1 milyon 200 bin metrekare kapalı alanı örnek gösteriyor. Doğrudur ama bizim üniversitemiz çökmüş, bütün binaların miadı dolmuş durumda. Birçok bölümün binası yok. Onları yapacağız. Allah korusun analiz yapmaya korkuyoruz. Birçok binamızın miadı dolmuş. Gerçekten tedirginiz, çünkü binalar eski teknoloji ile yapılmıştır” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi’ndeki binaların yenilenmesi için TOKİ ile ortak çalışmalar yürüteceklerini öncelikle şehir merkezindeki eğitim binasıyla başlayacakları bilgisini veren Rektör Çomaklı, “Üniversite olarak uzmanlarla daire başkanlarıyla görüştüm. TOKİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Şehir merkezindeki eğitim fakültesinin değerinde anlaşırsak buralara büyük modern fakülteler yapacağız” dedi.
Master plan hazırlanıyor
Atatürk Üniversitesi yerleşkesinin bilimsel verilere göre değil rastgele yapılandığının altını çizen Çomaklı, göreve başlar başlamaz bu konuda da çalışmaya başladıklarını anlattı. 1 Mart itibariyle üniversitenin master planının hazırlanmasını istediklerini vurgulayan Çomaklı, şunları söyledi;
“Şu an üniversitedeki bütün yerleşimler tamamen rastgele, bilimsel veriye dayanmayan bir şekilde konumlanmış. Üniversitemizin master yerleşim planı yapılmasını istedik. Bundan sonra büyüme bu plana göre yapılacak. Geçtiğimiz günlerde Erzurum’a gelen Sağlık Bakanımız da bizden üniversitenin 50-100 yıllık gelişim planını hazırlamamızı istedi. Doğru bir çalışmayla hazırlanacak gelişim planı sonrası kalan arsaları Erzurum’un gelişmesi için kullanabiliriz. Üniversite olarak biz Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kültür merkezi ve spor salonu yapımı için yer verdik. Geçtiğimiz günlerde yatırım için Erzurum’a gelen bir işadamı 50 dönüm arazi bulmada sorun yaşıyordu. Master planı hazırlanırsa bu tür talepleri de karşılayabiliriz. Sanayicimiz gelsin istesin biz de yer verelim.
Kimin eli kimin cebinde
Göreve başladığı günden beri üniversitenin iki yakasını biraraya getirmeye çalıştıklarını ifade eden Çomaklı, “Kimin eli kimin cebinde değil. Üniversitemizin iki yakasını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bütün birimleri gece gündüz çalışıyoruz. Ekimizle bütün birimlerimizle koşuyoruz. Şimdi iki olan çiftlikleri birleştirdik. İnşallah batıdaki anlamda bir üniversitenin tek bir çiftliği olsun dedik. Veterinerlik su ürünleri hepsi ayrı ayrı süt satıyor. Bizim şehirle ticaret yarışımız yoktur. Biz eğitim araştırma kurumuyuz. Esnaf ve sanatkârlar başkanı ile görüştüm. Kim ne kadar satıyorsa biz de öyle satacağız. Şehirdeki lokantacı ile otelle yarışmıyoruz. Sen devletin binasını elektriğini, işçisini şehirdeki esnaf ile yarış bu adalet değil, haksızlıktır. Atatürk üniversitesi kapılarını dünyaya açacak, bütün herkes aracına binecek köy köy gezecek. Vatandaşla kurumlara önce biz gideceğiz” diye konuştu.

Kampüs içinde 130’dan fazla müstecirle geçtiğimiz günlerde biraraya geldiklerini bunlardan öğrencilere burs vermek için destek istediklerini ifade eden Çomaklı, ilk bursun da geçtiğimiz günlerde ödendiğini anlattı. Kampüste bulunan kafenin FETÖ operasyonları sebebiyle boşaltıldığını, yerini de kimseye kiraya vermediklerini vurgulayan Çomaklı, “Çok büyük paralar ve ahlaksız teklifler geldi. Ancak biz orayı Türkiye’deki modellerine benzer kitap kafe yapacağız. İnşallah geleceğin imza günleri orada olacak. Örnek bir mekân olacak. Bizim para kazanma gibi bir derdimiz yok. Biz örnek olacağız. Sosyal sorumluluk projesi anlamında danışmayanlarımızdan Prof. Dr. Yıldız Polat bütün ilçeleri gezdi, problemleri bir rapor haline getirdi. Bizim orada yapacaklarımız var üniversite olarak. Sürekli elimizin üzerinde olduğunu göreceğiz” dedi.
Kendimize hedef koyduk
Göreve başladıklarında Atatürk Üniversitesi’nin girişimci ve yenilikçilik açısından 48’inci sırada olduğuna dikkat çeken Çomaklı, “Hâlbuki Atatürk Üniversitesi Türkiye’nin en köklü üniversitesi. Genel araştırmalarda Atatürk Üniversitesi Türkiye’de değişik değerlendirmelerde 8 yada 10’uncu sırada. Geçen gün Ziraat Fakültemiz Türkiye’de birinci oldu. Belli Fakültelerimiz, belli bölümlerimiz, genel araştırmalarda 1 ve 2’inci sırada. Temel bilimlerde biz çok güçlüyüz. Fakat Türkiye’de sıkıntı şu, temel araştırmalarımız tezlerimiz var ama bu çalışmalarımızın topluma insanlığımıza bölgemize, katkısı olması lazım. Bu katkının da ölçüsü 3. nesil olmaktan geçiyor. Biz geldiğimiz günden beri bütün bilimleri dinliyoruz. Bütün bilimlerin yönergelerini yeniliyoruz. En çok senato bizim yönetimimizde oldu. Biz bütün toplantılarda artık şu zihinsel dönüşüm oldu. Herkes sunumunun başına artık 3. Nesil Girişimci Yenilikçi Üniversite ile başlıyor. Artık dönüşümün zihinde olması lazım. Bizim üniversitemizde en azından takımız içerisinde bu dönüşüm başladı. İnşallah bu dönüşüm takımdan bütün üniversite camiasına yayılır. İşin başından beri burada kısa, orta ve uzun vadeli bir planla olacak. İnşallah bun plan çerçevesinde Allah can sağlığı verse biz bunu hep birlikte yapacağız” diye konuştu.
FETÖ’yle mücadeleye devam
Basın toplantısında Atatürk Üniversitesi’ndeki FETÖ operasyonlarına da değinen Rektör Çomaklı, adaletli bir çalışma yürüttüklerine değindi. “Temel prensibimiz şu kesinlikle günahsız, suçsuz insanlara zarar gelmemesi konusunda itiyatlı ve yoğun bir çalışma yapıyoruz” diyen Çomaklı, 5 ayrı temel komisyon kurduklarını söyledi. Bütün gelen bilgilerin komisyonlarda değerlendirildiğini, akademisyenler için ayrı idari personel için ayrı soruşturma yaptıklarını ifade eden Çomaklı, şunları söyledi:
“Bugüne kadar hakkında işlem başlattığımız personel sayısı 263. Bunların 200‘ü akademik, 28’i idari personel, 35’de hizmet sektöründen aldığımız elemanlar. Bugüne kadar ihraç edilen personel sayısı; akademik 114, idari personel 11, hizmet alanı ve güvenlik 35 olmak üzere toplam 160 kişi üniversiteyle ilişkisi kesilmiştir. Buda bizim işimizi ne kadar hassas yaptığımızı gösterir. Toplam 38 personelimiz de göreve iade edilmiştir. İdari soruşturması devam eden personelimiz var, bunlar akademik 58, idari 8, toplam 66. Tabii bu çalışmalar devam edecek. Bizim de amacımıza bir an evvel bunu sonuçlandırarak asıl gündemimiz yoğunlaşmak. Tabii biz bunları da temizlemeden asla bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”
Operasyonlar milyon kazandırdı
Atatürk Üniversitesi’nde yeniden yapılanma hareketi başlattıklarını ve kurumlarda yaptıkları yenilikleri tek tek anlatan Rektör Prof. Dr. Çomaklı, “Bilimsel Araştırma Koordinasyon Birimi yeniden yapılandırdı. Bu çok önemli bir birim. Üniversitemiz bu koordinasyon merkezi üzerinden öğretim üyelerine proje yapmaları için 30 milyon vereceğiz. Bu para ne oranda insanların, ülkenin faydasına olacak. Dolaysıyla proje değerlendirme birimimiz yeniden yapılandırdık. Hak eden projeye hak eden değeri vereceğiz. FETÖ’cülerin açığa alınmasıyla kasamıza ciddi bir para girdi. Yaklaşık 5 milyon civarında para üniversitemiz kasasına girdi” diye konuştu.

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Feridun Fazıl Özsoy da yaptığı konuşmada, gazetecilerin gününü kutladı. Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü kavramlarının sık sık gündeme getirildiğine işaret eden Özsoy, "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde milli ve manevi değerler dışında haber ve söylemlerde bulunan gazetecilerin, bu eylemlerini basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmiyoruz. Gazetecilik milli ve manevi değerlere saldırmak onları yok saymak değildir" dedi.
Konuşmaların ardından birim merkez yöneticileri gazetecilere birimlerini tanıtarak, projeleri hakkında bilgi verdiler.
Toplantının sonunda Rektör Çomaklı, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.