
200 milyonluk bütçesiyle dev proje
Onur SAĞSÖZ / ERZURUM
Türkiye’nin en büyük bilim projelerinden biri olan ‘Doğu Anadolu Gözlemevi’nde 5 yıldır sürdürülen çalışmalarda sona gelindi. Şimdiye kadar 76 milyon lira harcama yapılan dev proje için Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, “Dünya, uzayı Erzurum’dan izleyecek” dedi.
Türkiye’nin astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanındaki en büyük yatırımı olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Projesi’nde sona gelindi. 2025 yılına kadar bütçesi 200 milyon liraya ulaşacak projeye şimdiye kadar 76 milyon lira harcama yapılırken, ‘ilk ışık’ 2019 yılında alınacak. DAG projesiyle ilgili olarak son gelişmeleri düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Türkiye’nin ve Erzurum’un önemli küresel pencerelerinden biri olacak olan Gözlemevi’nin Türk üniversiteler arasında yürütülen en önemli projesi olarak kabul edildiğini bildirdi.
“Bu bir devlet projesidir”
Erzurum’un, yüksek bir rakıma kurulmuş bir kış kenti olduğunu anımsatan Rektör Prof. Dr. Koçak, “Bazı şartları değiştiremiyorsanız, o şartlardan istifade etme yollarını seçeceksiniz. Yani zor şartların avantajlarını da kullanmak durumundayız. Söz konusu olan Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi, Atatürk Üniversitesi Projesi olarak görünse de, bu bir devlet projesidir. Bundan böyle geçmişte olduğu gibi uzay, Erzurum’dan seyredilecek ve araştırılacak. Yani Erzurum’un gözüyle uzaya bakacağız” dedi.
”Erzurum uzay araştırmaları merkezi olacak”
Teleskop ihalesinin geçen yıl yapıldığını ve bu yıl teslim edileceğini anlatan Rektör Koçak, şöyle devam etti. “2011 Kış Oyunları kapsamında yapılan Konaklı Kayak Merkezi’nin de bir avantaja dönüşmesi ve en uygun yerin de oradaki tepeler olması adına, yapılan ölçümlerin ardından gözlemevinin o bölgeye yapılmasına karar verildi. 3 bin metrenin üzerinde bir yerleşkede, ışık kirliliği olmayan, 2 bin 500 dönümlük bir arazide, gözlemevinin altyapısı tamamlandı. İnşallah 2019 yılında ilk ışığı alacağız ve 2025’te Erzurum, uzay araştırmaları ve turizmin merkezi haline gelecek. Dünyadaki diğer yerlere bakarsak sadece bilim insanları değil, ziyaret ve görmek için de binlerce turist buraları ziyaret edip uzayı gözleyebiliyor. Bu Erzurum için önemli bir avantaj olacak.”
Diyanet de teleskop kuracak
Erzurum’un Avrupa’nın en büyük teleskopuna sahip olacağını kaydeden Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, enlem ve boylam açısından bakıldığında da en uygun yerin burası olduğunu dile getirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da teleskop kurma talebiyle birlikte Başbakanlığa bağlı bazı kurumların burada teleskopları olacağını ifade eden Rektör Koçak, “Burası uzay araştırmaları açısından Türkiye’nin bir kalbi olacak. Bilim, Müze, Doğa ve Eğitim Park Projesi içindeki Astronomi Müzesi, Doğu Anadolu Gözlemevi’nin bir parçası olarak tamamlandığı takdirde, hem halka hizmet etme adına, hem de bilim araştırmaları adına önemli olacak. Bir tane Erzurum var ve bu şehir hepimizin. Ne yapıyorsak Erzurum için yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
İsmi İbrahim Hakkı olacak
Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, DAG projesinin tamamlandığında, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin adının verileceğini belirtti.
Doç. Dr. Yeşilyaprak detayları anlattı
Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın konuşmasının ardından, Atatürk Üniversitesi Astrofizik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASAM) Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, DAGprojesiyle ilgili sunum yaparak detaylı bilgiler verdi.