
Rektör seçimi için Temmuz ayında sandık başına gidecek olan Atatürk Üniversitesi’nde adeta aday enflasyonu yaşanıyor. Şimdiye kadar adaylığını açıklayanlarla birlikte yarışa katılmak için ‘nabız yoklayan’ isimlerin sayısı 34’ü buldu.
Onur SAĞSÖZ / ERZURUM
Atatürk Üniversitesi rektörlük seçimlerine kilitlenmiş durumda. Temmuz ayında yapılması planlanan seçimler için kulis çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğü üniversitede, memurundan profesörüne kadar herkesin gündeminde seçimler var. Yarım asrı aşkın geçmişinde belki de ilk kez bu kadar Rektör adayının çıktığı üniversitede adaylığını açıklayan ya da nabız yoklayan isimlerin sayısı 34’ü buldu. Sosyal medya üzerinden “adayım” diyen isimler seçim turlarını sürdürürken, henüz “ben de varım” demeyen isimler de sessiz sedasız çalışma yürütüyor.

Tıp kaynıyor
Kulisler de en çok Rektörlük seçimlerinin kilit noktası olan Tıp Fakültesi konuşuluyor. 200’ü aşkın oy bulunan fakültede ilk olarak adaylığını açıklayan isim Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Serdar Sevimli olmuştu. Kalp cerrahisindeki başarılarıyla adından söz ettiren Prof. Dr. Sevimli aylar öncesinden kulis çalışmalarına başlarken,fakültesindeki 10’u aşkın isim de kendisine rakip oldu. İkinci dönem seçimlerinde Prof. Dr. Hikmet Koçak’a rakip olan Ortopedi Servisi’nden Prof. Dr. Ömer Selim Yıldırım başta olmak üzere Prof. Dr. Nuri Bakan, Prof. Dr. Prof. Dr. Ahmet Hacı Müftüoğlu ve Prof. Dr. Sait Keleş gibi isimler ‘nabız yoklayanlar’ arasında yer aldı. Trabzonlu olması nedeniyle Prof. Dr. Ahmet Hacı Müftüoğlu’na şans tanınmazken, Kırkıncı Hoca cemaatine yakınlığıyla bilinen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sait Keleş de seçim turlarına başladı. Bu arada fakültede taban arayışında olan bir diğer isim de Prof. Dr. Cemal Gündoğdu oldu. İddialara göre cemaat oylarının önemli bir bölümünün bulunduğu Tıp Fakültesi’nde ‘tek aday’ çıkmayacağı adı geçen isimleri endişelendiriyor.
Tıp’tan sürpriz bir isim daha
Rektörlük yarışına katılacağı öne sürülen isimlerden biri de Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Metin Akgün oldu. Üniversitenin sevilen hocalarından olan Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akgün ismini kamuoyu da yakından tanıyor. 2004 yılında kot kumlamanın sebep olduğu silikozis hastalığını teşhis eden ve tedavisi noktasında önemli çalışmalarda bulunan Prof. Dr. Akgün’ünseçim yarışında etkili bir isim olacağı belirtiliyor.
Prof. Dr. Ağırman ile Prof. Dr. Çomaklı ters mi düştü?
Atatürk Üniversitesi’ndeki gruplar başta olmak üzere AK Parti’ye yakınlığıyla tanınan İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Ağırman’ın da Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ömer Çomaklı’yla ortak hareket edeceği konuşuluyordu. Ancak geçtiğimiz haftalarda yapılan temayül yoklamasında “tuzağa düştü”ğü öne sürülen Prof. Dr. Ağırman’ın yakın çevresine, “Ortaklık falan yok. Kimseyi desteklemiyorum” dediği öğrenildi.Prof. Dr. Ağırman’ın bu çıkışıyla Prof. Dr. Çomaklı’yla hareket eden Prof. Dr. Mehmet Biber ile Prof. Dr. Abdülhamit Erdem’in de geri adım attığı söylentiler arasındaki yerini aldı. 2007 ve 2011 seçimlerinde AK Parti’den Erzurum Milletvekili aday adayı olan ancak listelere giremeyen, daha sonra şansını Bayburt Üniversitesi Rektörlüğü için deneyen ve bunda da başarılı olamayan Prof. Dr. Çomaklı’nın seçimlere kadar nasıl bir strateji izleyeceği merak konusu oldu.
Prof. Dr. Güllüce’den ses yok
Öte yandan AK Parti’nin önemli isimlerinden Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce’nin kardeşi Prof. Dr. Medine Güllüce’nin de ismi adaylar arasında geçiyordu. Ancak şimdiye kadar kendisinden ses çıkmazken, Güllüce’nin adaylığı AK Parti’ye yakın diğer adaylar arasında merak uyandırıyor.
Sadece tur atmıyor
Rektör adaylığını açıklayan ilk isimlerden biri de Açık Öğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen olmuştu. Bir yandan seçim turlarına devam eden Prof. Dr. Özen bir yandan da 140 bin öğrenciye ulaşan fakültesinde bir yeniliğe daha imza attı. Öğrencilere daha nitelikli hizmet sunmak ve etkileşim süreçlerini iyileştirmek üzere Akademik Danışmanlık ve Destek Sistemi (ADDS) geliştiren Prof. Dr. Özen, ayrıca Erzurum’a bir sınav merkezi kazandırmak için de çalışmalarını sürdürüyor.
Gruplardan çıt yok!
Söylentilere göre Atatürk Üniversitesi’nde 120’yi aşkın Gülen cemaati oyu bulunuyor. Adıyaman grubu, Kırkıncı cemaati gibi gruplarla oy sayısı 400’ü aşarken, grupların kimi destekleyeceği en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Şimdiye kadar ‘renk vermeyen’ grupların, seçimlere birkaç hafta kala harekete geçeceği konuşuluyor.
Ziraat bölünür mü?
Atatürk Üniversitesi’nin ilk fakültesi olan Ziraat’ta da Rektör adaylığı için hareketlilik yaşanıyor. Halen Aşkale MYO Müdürlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Önder Çalmaşur adaylığını açıklarken, eski dekanlardan Prof. Dr. Muhlis Macit ile Prof. Dr. Fahri Yavuz’un da isimleri yarışta geçiyor.Bu arada fakültede bazı öğretim üyelerinin tek aday konusunda ısrarcı olduğu konuşuluyor.
Bir kez daha deneyecek
2008 yılında Rektörlüğe aday olan isimlerden Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Demir de şansını bir kez daha deneyecek gözüküyor. Prof. Dr. Demir, Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın 214 oy alarak Rektör olduğu seçimlerde 103 oy alarak ilk 6’ya girmişti.
Edebiyat’ın adayı Aslan mı?
Kulislerde konuşulan bir diğer isim de Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Yavuz Aslan oldu. Özellikle kendi bölümündeki akademisyenlerin baskısıyla aday olacağı konuşulan Prof. Dr. Aslan MHP’ye yakınlığıyla biliniyor. Ancak Prof. Dr. Aslan’ın Kurtuluş Savaşı yıllarında Erzurum’da yayınlanan ve basın tarihinde çok önemli bir yeri olan Albayrak Gazetesi’nin tıpkı basımında yaptığı vahim hatalar hala hafızalardaki yerini koruyor. Tarihin Arka Odası programının yapımcısı Murat Bardakçı’nın ortaya çıkardığı skandal, “Atatürk Üniversitesi’ni küçük düşürdü” yorumlarına neden olmuş ve Rektör Hikmet Koçak’ın da büyük tepkisini çekmişti.