31 Mart yerel seçimlerinin ardından CHP, 47 yıl sonra ilk kez birinci parti olurken, AK Parti ise 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti konumuna düştü. Seçimlerde Türkiye’nin 81 il belediyesinden CHP 35, AK Parti ise 24 belediye başkanlığı kazandı. Geriye kalan 23 belediye ise YRP ve DP başta olmak üzere seçime katılan 49 siyasi parti arasında dağıldı.
Kapsamlı rapor hazırlanıyor
Siyasi partiler ve araştırma şirketleri, AK Parti'nin yerel seçimlerde oy kaybetmesinin nedenlerini masaya yatırdı. Hükümet bu konuda kapsamlı bir rapor hazırlığı içerisine girdi. Önümüzdeki günlerde il başkanlarının oy kaybına yönelik hazırladıkları raporları ve saha araştırmalarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunması bekleniyor. Toplantıda il başkanları neden oy kaybı yaşandığına yönelik kendi görüşlerini de belirtecek.
Kaybın nedeni pahalılık!
Öte yandan Asal Araştırma Şirketi tarafından yapılan son ankette oy kaybının nedeni hayat pahalılığı olarak çıktı.
20-21 Nisan tarihleri arasında 2 bin kişi ile yapılan ankette vatandaşlara, “AK Parti'nin yerel seçimlerde oy kaybetmesinin en önemli sebebi sizce nedir?" sorusu yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 51.9 gibi önemli bir kısmı AK Parti'nin oy kaybetmesini hayat pahalılığına bağladı. Aynı ankette AK Parti'nin emekliler yüzünden oy kaybettiğini savunanların oranı yüzde 13.4, yanlış adaylar yüzünden oy kaybettiğini savunanların oranı 12.5, mülteci meselesi yüzünden oy kaybettiğini savunanların oranı ise yüzde 4 olarak belirlendi. İşte gündem yaratacak anketin sonuçları;- Ekonomi/Enflasyon/Hayat Pahalılığı: %51.9
- Emekliler: %13.4
- Yanlış adaylar: %12.5
- Mülteciler sorunu: %4.0
- AK Parti yönetiminin halktan kopması: %3.8
- Sokak hayvanları: %2.0
- CHP'nin daha iyi çalışması: %1.5
- Adaletsizlik: %1.4
- Fenerbahçe ile ilgili söylemler: %1.2
- İsrail ile ticaret: %0.7
- Kürt sorunu: %0.6
- Diğer: %3.1
- Fikrim yok/Cevap yok: %3.9