
Müşteri memnuniyeti, yatırım projeleri, şebeke altyapısı, Ar-Ge projeleri ve daha birçok alanda kaliteli ve kesintisiz enerji sunabilmek için çalışmalarını sürdüren Aras Elektrik, 2023 yılında 1.64 Milyar TL’lik yatırımıyla 10 yılda toplamda 8.72 Milyar TL’lik yatırım yaptı.
Zorlu iklim koşulları ve sel, fırtına gibi doğal afetlerin yoğun şekilde yaşandığı bir coğrafyada enerji arzı ve sürekliliğini sağlayarak hizmet veren Aras Elektrik, dağıtım ağı uzunluğunu 60 bin 518 km’ye, trafo sayısını 15 bin 622’ye, aydınlatma armatürünü ise 352 bin 299’a çıkardı. Şebeke bakım ve arıza işlemlerini de aynı kalite ve özveriyle yapan Şirket, 10 yıldır hizmet verdiği bölgede çok sayıda arızaya kısa sürelerde müdahale ederek hizmet kalitesini artırdı.
Cumhuriyetimizin 100. Yılını Ar-Ge Ödülüyle Taçlandırdık
Elektrik dağıtım sektöründe teknoloji ve Ar-Ge’nin payının giderek arttığını, ülkemiz ve elektrik dağıtım sektörü için bu projelerin önemli olduğuna dikkat çeken Aras EDAŞ Genel Müdür Fikret Akbaş: “Geleceğe yön veren projeler yaparken sektöre katkı sağlamayı çok önemsiyoruz. Müşteri Memnuniyeti odaklı misyonumuzla hizmet bölgemizde kesintisiz, güvenli ve kaliteli enerji hizmeti verilmesine yönelik, EPDK onaylı Ar-Ge projelerimizle sektörde başarılı çalışmalara imza atmaya devam ediyoruz. EPDK tarafından onaylı 5 Ar-Ge projemiz (Hibrit Transformatör Tasarımı, DM Ve KÖK Binalarının Dijitalleştirilmesi, Nano Polimerik Esaslı Kirlilik Önleyici, Kendinden Kilitlemeli Yerli İzolatör Koruyucu Geliştirilmesi ve Pilot Uygulaması, Yol Aydınlatmaları Tip Proje Geliştirilmesi, Risk.0-Tehlikeli Butona Sen Basma!) arasından “Yol Aydınlatmaları Tip Proje Geliştirilmesi” gibi projemiz ile 1.’lik ödülünün sahibi olduk. Yaptığımız yatırımların, meyve verdiğini görmek bizi mutlu ediyor” dedi.
Genel Müdür Akbaş: “Proje kapsamında AR-GE ekibimizin laboratuvarda hazırladığı "YUVA" adı verilen cihazı, galvanizli çelik poligon aydınlatma direklerindeki sigorta oluklarına yerleştirmeye başladık. Erzurum'daki aydınlatma direklerine takmaya başladığımız cihaz sayesinde can güvenliği ve arızalara anında müdahale etmek başta olmak üzere, yol güvenliğini tehlikeye atan ve personeli direğin tepesine kadar çıkaran sepetli araç kullanımını da minimum seviyeye indirmiş olacağız. Özellikle yoğun trafik akışının bulunduğu kara yollarında sepetli araç kullanımını asgari düzeye indirmeyi hedefliyoruz. Mevcut şebeke direklerimizin yüzde 80'i bu sistemi uygulamaya uygun direkler. İlerleyen yıllarda, kırsal bölgelerimiz hariç diğer merkezi bölgelerde, aydınlatma arızalarında sepetli araçla müdahaleyi ortadan kaldırmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.
“Kayıp-Kaçak Oranında Ciddi Düşüş Sağladık”
Bölgede kayıp-kaçak elektrik kullanımına karşı önemli çalışmalar yürüten Aras Elektrik, 2013 yılında kaçak kullanım oranını yüzde 40’larda devralırken, geçen 10 yıl içerisinde bu oranı ciddi oranda düşürdü.
Müşteri Teknik Hizmetler Koordinatörü Levent Uğur Yiğiter: “%40’lardan aldığımız kayıp-kaçak oranını, yaptığımız ciddi yatırımlarla asgari düzeye indirdik. 2023 yıl sonu itibariyle %16,49’a düşürdük.” dedi.
“Bakım Çalışmalarımız Aralıksız Devam Ediyor”
Elektrik dağıtım hizmetinin yeterli, kaliteli, güvenli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulabilmesi, memnuniyetinin artırılması için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Planlı Bakım Müdürü Serkan Yıldız ise, “1. Seviye Planlı Bakım çalışmaları kapsamında, 2023 yılsonunda indirici merkezi, dağıtım merkezi, kesici ölçü kabinlerinin (İM/DM/KÖK) bakımının %72’ini, box (Saha Dağıtım Kutusu) bakımının %69’unu, direk tipi trafo postası bakımının %54’ünü tamamladık. 2. Seviye Planlı Bakım kapsamında ise; alçak gerilim (AG) havai hat bakımının %25’ini, orta gerilim (OG) havai hat bakımlarının da %31’ini gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Cavit Emre ŞEN