
24 yaşındaki Edanur Khan, üniversite eğitimini Erzincan ve Trabzon’da tamamladıktan sonra Pakistanlı yazılım mühendisi Muhammad Muneeb Khan ile evlendi. Çiftin tanışma hikayesi Türkiye’de başladı. Turist olarak ülkeye gelen Muhammad, yol sormak isterken Edanur’un yardımıyla gideceği yere ulaştı. Bu karşılaşma zamanla arkadaşlığa, ardından da evliliğe dönüştü.
Hem Türkiye’de hem Pakistan’da düğün yapan çift, yılın yarısını Türkiye’de, diğer yarısını ise Pakistan’da geçiriyor. İlk kez gittiği Pakistan’da karşılaştığı yaşam koşulları Edanur’u şaşırttı. “Başta yoksulluk ve bakımsızlık dikkatimi çekti. Ancak yaşayacağım bölgeye vardığımda lüks konutlar, temiz sokaklarla karşılaştım. Büyük bir tezat vardı,” dedi.
Pakistan’da kadın olmanın sosyal sınıfa göre değiştiğini belirten Edanur, iyi imkânlara sahip kadınların özgürce yaşayabildiğini ancak geniş kesimlerin temel ihtiyaçlara dahi ulaşmakta zorlandığını vurguladı. Edanur, sosyal medyada Pakistan’daki yaşamını paylaştığında bazı kesimlerden ön yargılı yorumlar aldığını da ifade etti: “Pakistanlı biriyle evli olduğumu duyunca insanların aklına hemen olumsuz senaryolar geliyor. Oysa burada da özgür ve çağdaş bir yaşam mümkün.”
Edanur, Pakistan’daki yaşam şartlarından memnun olduğunu, temizlik ve yemek gibi günlük işleri kayınvalidesi ya da ev çalışanlarının üstlendiğini, bu sayede günün kendisine kaldığını söyledi. Türkiye’de ise bu rahatlığın zaman zaman eleştirildiğini dile getirdi.
Şeyda’nın yolculuğu
28 yaşındaki Şeyda Arlı da Hindistanlı mühendis Hafız Muhammet (31) ile hayatını birleştirdi. Tanışma hikayelerini özel tutan çift, evlilik sonrası yaşamlarını Dubai’de sürdürüyor. Şeyda, çevresinden hiçbir önyargı görmediğini belirterek, “Eşim Türkçeyi ana dili gibi konuşuyor. Zaten Müslüman olması da kültürel uyumu kolaylaştırdı. Helal-haram gibi temel değerlerde bir fark yaşamadık” dedi.
Hint mutfağının acılı yemeklerine alışmanın başta zorlayıcı olduğunu ifade eden Şeyda, Hindistan’daki düğünlerinde kendisine özel yemekler hazırlandığını belirtti. Eşinin ailesiyle birlikte Dubai’de yaşayan çift, iş koşullarına bağlı olarak ileride Türkiye’ye dönmeyi planlıyor.
Farklılıklar zenginliğe dönüşebiliyor
Her iki kadın da farklı kültürlerden gelen eşleriyle kurdukları evliliklerde uyumun mümkün olduğunu ve en büyük gücün karşılıklı anlayış olduğunu ifade ediyor. Edanur, “Farklılıklar, evliliğe renk katıyor ve birbirini anlamak için daha fazla çaba harcamayı sağlıyor” derken, Şeyda da kültürel çatışma yaşamadıklarını, aksine ortak değerlerin uyumu kolaylaştırdığını söyledi.
Manolya Bulut
Yazılım mühendisleri bunlar paraya para demiyor bende olsam memnun olurum biri Dubai’de altın varaklarda oturuyor diğerinin kayınvalidesi ev işlerini yapıyor e daha ne olsun ????????????
Maalesef evliliklerdeki kültürel farklılar zaman geçtikçe hayatı daha çok zorlaştırıyor. Okuyucuların çoğu ile aynı fikirde olduğumuzu düşünüyorum.
Ambu Manolyanan Şeyma Tahir de daha bilmirki ne haber yapa:) İşin şakası bir yana Manolya Hanım ve Şeyma Hanımı tebrik ediyorum çok güzel haber yapıyorlar. Selamlar