
Erzurum’da temas ve incelemelerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "İşletmeyi ayakta tutacak ama işçimize rahat nefes aldıracak, enflasyonun tahribatından onu koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Salı günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanacağını hatırlatan Bakan Bilgin, ortak bir uzlaşma sağlanacağına inandığını söyledi.
Manolya Bulut / Pusula
Hafta sonunu Erzurum’da geçiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ziyaretinin ardından AK Parti İl Başkanlığında partililerle buluştu. Temaslarının ikinci gününde MHP Erzurum İl Başkanlığını ziyaret ederek, Ticaret ve Sanayi Odası’nda yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen Bakan Bilgin, milyonları ilgilendiren EYT ve asgari ücret konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Valilik ve belediyeyi ziyaret etti
Cumartesi günü Erzurum’a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temaslarına valilik ziyareti ile başladı. AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve beraberindeki heyetle Vali Okay Memiş'i makamında ziyaret eden Bakan Bilgin, ardından Büyükşehir Belediyesi’ne geçti.
Başkan Mehmet Sekmen, belediyenin yaptığı çalışmalar hakkında Bakan Bilgin’e brifing sundu. Özellikle kentsel dönüşüm konusunda kent genelinde başarılı çalışmalar yapıldığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “ 1970’lerde şehrin tarihi mekânları apartmanların ardında saklıydı. Başkanımızın etkili kentsel dönüşüm projeleriyle tarih Erzurum’da gün yüzüne çıktı. Kentsel dönüşümde tarihi silüeti ortaya çıkarmak çok zordur. Başkanımızı kutluyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı dünyayı açlık krizinden kurtardı
AK Parti İl Teşkilatında partililer ile bir araya gelen Bakan Bilgin’in gündeme dair açıklamalr yaptı. Türkiye'nin bu sene dünyanın en hızlı büyüyen iki ülkesinden birisi olduğunu anlatan Bilgin, "Yani Çin'den sonra pandemi krizi başladı, oradan en güçlü çıkan birkaç ülkeden biriyiz ve büyüme konusunda dünya ölçeğinde ikinci sırada olan ülkeyiz. Türkiye yüzde 7 büyüdüğü zaman yaklaşık 1 milyon 250 bin istihdam yaratıyor. Türkiye'nin dış ticareti katlanıyor ve gelişiyor" dedi.
Dünyayı açlık krizinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurtardığını söyleyen Bilgin bu gelişmelerden rahatsız olanlar bulunduğunu belirterek, "Türkiye'yi kendi coğrafyasında etkisiz hale getirmek isteyenler, Akdeniz'den uzaklaştırmak isteyenler, Libya'da, Suriye'de, Irak'ta, Kafkaslarda işin ne diyenler var. Türkiye barışı kuran ve inşa eden bir ülke, bütün bunlar Türkiye'nin gücünün ifadesi. Dostlarımızı çoğaltacağız. Kendi kültür coğrafyamızdaki ülkelerle ilişkilerimizi daha da sağlamlaştıracağız." ifadelerini kullandı.

İş dünyasıyla buluştu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temaslarının ikinci gününde Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda iş insanlarıyla bir araya geldi. Toplantıya, Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, MHP İl Başkanı Naim Karataş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Özakalın, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş insanları katıldı.

“Erzurum, 6. Teşvik bölgesine alınsın”
Öncelikle Bölgesel Teşvik Sistemi’yle ilgili Erzurum’un beklentilerine değinen ve Erzurum gibi potansiyeli yüksek ve gelişmeye açık olan illerin en büyük ihtiyacının devletin teşvik ve destekleri olduğunu vurgulayan Özakalın şunları söyledi; “İlimiz Bölgesel Teşvik Sistemi’nde 5. Bölgede yer alıyor. Ancak Organize Sanayi Bölgeleri’nde yapılacak yatırımlar 6. Bölge Teşviklerinden faydalanabilmektedir. Süresi 1 yıl daha uzatılan bu uygulama bu yılın sonunda bitiyor. Uygulamanın 1 yıl daha uzatılacağı bilgisini almamıza rağmen bu durum bizi yeterince tatmin etmemektedir. 5. Bölge’de olmak yatırımcılarımızın ihtiyaçlarını karşılamıyor. Şehrimizi sanayileşmede bir adım öne taşımak ve Erzurum’u sanayiye yönelik yatırımlar anlamında daha cazip kılmak için 6. Bölge’ye alınmamız büyük önem taşıyor. Bizim için asıl olan ilave kararlarla değil, bölgesel teşvik sistemi kapsamında Erzurum’un da kalıcı bir şekilde 6. Bölge’ye alınması ve şehrimizin haritada 6. Bölgenin turuncu rengine boyanması öncelikli talebimizdir.”

Asgari Ücret Ve İşverenin Borç Limiti Sorunu
Konuşmasında asgari ücret, EYT ve Kıdem Tazminatı konularına da değinen Özakalın şöyle devam etti; “Daha önce aralarında ilimizin de bulunduğu 49 ilde uygulanan 6 puanlık asgari ücret prim indirimi 2021 yılında sona erdi. Ayrıca 5510 Sayılı Kanun kapsamında primini düzenli olarak ödeyen işverenlere 5 puanlık indirim söz konusu… Bu 5 puanlık indirime ilaveten daha önce uygulanan 6 puanlık indirimin yeniden uygulanmasını istiyoruz. Ayrıca asgari ücrete verilen 100 TL’lik desteğinde günümüz şartlarına uygun miktara çıkarılmasını bekliyoruz. SGK ve Maliye borcu olan işverenlerimiz borçlarını taksitlendirmek istediklerinde, borç miktarı 50 bin TL üzerinde ise teminat isteniyor. Bu rakamın güncellenmesi gerekiyor. Bunun enflasyon ve günümüz ekonomik şartları dikkate alınarak en az 200 bin TL. olarak düzenlemesi ve bu rakamın her yıl asgari ücrete verilen zam oranında yükseltilmesi gerekir.”

EYT ve KGF Destekli Kıdem Tazminatı
EYT’nin kanunlaşması ile işverenlerin kıdem tazminatı yükünün artacağına dikkati çeken Özakalın şu ifadeleri kullandı; “İşverenlerin kıdem tazminatı sorununun çözülmesi anlamında KGF destekli kredi verilmesi planlanıyor. Bu kredinin faizsiz veya çok düşük faizli bir kredi olmasını ve normal finansman kredisinden ayrı olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Çünkü normal kredi şartları uygulandığında bazı firmalarımız bu destekten faydalanamayacak. Kıdem tazminatı ödemeleri için kullandırılacak bu kredinin firmanın kredi puanını da etkilememesini ve devletimizin bu kredinin bir kısmı da sübvanse etmesini arzuluyoruz. KGF konusunda şehrimizin bir beklentisini daha dile getirmek istiyoruz. Daha önce Odamız bünyesinde faaliyet gösteren ve Erzurum, Erzincan, Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars ve Bayburt illerindeki firmaların finansmana erişim noktasında kefalet desteği veren KGF Erzurum Şubesi, Fon yönetimi tarafından kapatılarak, Trabzon KGF Bölge Müdürlüğü’ne bağlandı. Erzurum gibi kalkınmada öncelikli illerin bölgemizde olduğu göz önüne alındığında; bu illerdeki firmaların mahallinde ve zamanında hizmet alabilmesi açısından KGF şubesinin yeniden ilimize açılması noktasında desteklerinizi bekliyoruz.”

“Mücavir İl Uygulaması Erzurum’u İhracatta Cazip Kılar”
Şehrin üretiminin, ihracatının artması için çaba göstereceklerini belirten Başkan Özakalın, Erzurum’un ‘Mücavir İl’ kapsamına alınmasının önemine işaret ederek, “Şehrimizi ihracat anlamında daha ileri seviyeye taşıyacak ‘Mücavir İl’ kapsamından 2009 yılında çıkarıldık. Firmalarımızı ihracat yapmaya özendirecek ve ihracat rakamlarımızı daha üst seviyelere taşıyacağına inandığımız ‘Mücavir İl’ kapsamına Erzurum’un yeniden alınması yönündeki talebimizi her platformda olduğu gibi sizlerin huzurunda da bir kez daha dile getiriyor ve bu konuda desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu.
Şehrin hizmet sektörü ağırlıklı istihdam yapısının değişmesi ve sanayi sektöründeki istihdamın artması için yapılması gerekenleri de sıralayan Özakalın, OSB yatırımlarının yanı sıra tarımsal sanayi sektöründe istihdamın artması için mevcut yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, istihdama katkı sağlayacak Mesleki Eğitim ve İşbaşı Eğitimi Programlarıyla uygulamalarda bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
4857 sayılı kanun
4857 Sayılı Kanun’un 30.Maddesi gereği, 50 ve üzerinde çalışanı olan firmaların yüzde 3 oranında engelli personel çalıştırma mecburiyeti olduğunu söyleyen Özakalın şöyle konuştu; “Yeraltı ve sualtı işleri bundan muaf tutulmuştur. Ancak, çok tehlikeli sınıfında olmasına rağmen inşaat sektöründe herhangi bir muafiyet yoktur. İnşaat sektörünün de bu kapsama alınması şarttır. Zaten engelli vatandaşlarda hem mevsimsel şartlar hem de işlerin zorluğu sebebiyle inşaat sektöründe çalışmak istememektedirler. Kanuni zorunluluk sebebiyle inşaat sektöründeki işveren de istihdam edebilecek engelli personel bulamadığı için cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bunun yanı sıra yine 4857 Sayılı Kanun da işverenleri sıkıntıya sokacak derecede işçi lehine hükümler bulunmaktadır. Mahkemeler de bu hükümleri esas alarak işverenlere çeşitli yaptırımlar uygulamaktadır. İşveren ve işçiyi aynı oranda koruyan yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Yukarıda dile getirdiğimiz bazı mevcut uygulamalar, istihdam alanları dar olan şehrimizde, firmaların istihdamını sınırlandırıyor. Sözünü ettiğimiz bu düzenlemeler yapılması halinde ilimizdeki istihdamında artacağına inanıyoruz. Sizi Erzurum’da ve Odamızda ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. İşverenlere ve gerekse çalışan kesime verdiği desteklerden dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve sizlere sonsuz teşekkürlerimizi arz ediyoruz.”

Erzurum, sanayileşmede yeterli değil
Erzurum’un istenilen sanayileşme seviyesine gelmesi için hassasiyet gösterdiklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “ Tarım, hayvancılık ama onu endüstriye taşıyan bir ekonomik dönüşümü gerçekleştirmesi lazım. Organize sanayi bölgeleri bu işte büyük fonksiyona sahiptirler. Bölgenin kalkınması için bu sorunların kaldırılması lazım. Erzurum'un 6. Bölge kapsamına alınması fevkalade önemli. Bu konuda gerekli çalışmalara ben de katkı yapacağım. Erzurum'da sanayinin gelişmesi konusunda istihdam teşvikleri ve diğer kendi alanımızdaki teşvikler konusunda da, iş başı eğitimi başta olmak üzere diğer konularda da gerekli hassasiyeti göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
Salı günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanacağını hatırlatan Bilgin, şöyle konuştu:
"Salı günü asgari ücret görüşmesinde ortak bir uzlaşma sağlanacağına inanıyorum. Orada esas problem şudur; emekçilerimizi enflasyonun baskısından kurtaracak, nefes almalarını sağlayacak bir ücret seviyesinin belirlenmesi. Bunun yanı sıra da işverenlerimizin ve işletmelerimizin ödeyebileceği bir ücret seviyesinin olması. Çünkü iş yeri olmazsa, işletme olmazsa, işveren olmazsa işçi olmaz. Onun için işletmeyi ayakta tutacak ama işçimize rahat nefes aldıracak, enflasyonun tahribatından onu koruyacak bir asgari ücret seviyesinin de belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz."
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusuna ilişkin de teknik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Bilgin, "Eskiden dijital ortamda kayıtlar tutulmadığı için özellikle özel sektörlerde çalışan sigortalı işçilerde bu çok yaygın. Bunların herhangi bir kaybı olmasın, kayıt dışında kalanların da kaydının alınması, dijital ortama aktarılması konusunda çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor." dedi.

Kıdem tazminatının ödenmesi için kredi konusunu çözdük
Bugünlerde yurt dışındaki konsolosluklarda yoğun bir çalışma olduğunu dile getiren Bilgin, şunları kaydetti:
"Yurt dışından çalışanların ya da Türkiye'de çalışmış sonra yurt dışına gitmiş olan işçilerimizin talepleri var. Bugünlerde yurt dışındaki konsolosluklarda yoğun bir çalışma var. İnşallah bütün bunları bitireceğiz. O konuda da tedbirleri alıyoruz. Kıdem tazminatının ödenmesi için KGF'den bir kredi verilmesi konusunu Maliye Bakanımız Nureddin Nebati bey ile çözdük. Süreç başladığı zaman bunlarda herhangi bir sorun olmayacak. Bu meseleleri çözerek Türkiye ilerleyecek."
Sosyal problemlerin, ekonomide problemlerin yoğunlaştığı dönemde daha fazla ön plana çıktığına işaret eden Bilgin, "Asgari ücret neden bu kadar Türkiye'nin gündemine geliyor. Çünkü Türkiye enflasyon üstü ortamda yaşıyor. Bu konjonktürel bir durumdur. Bu geçecektir ama bu konjonktürel durumun da verdiği tahribatlar vardır. Bunları onarmak, tahribatların meydana getirdiği zararları ortadan kaldırmak, bizim sosyal politika tedbirleriyle yapacağımız işlerdir." ifadelerini kullandı.

Geleceği birlikte kucaklayacağız
Bakan Bilgin daha sonra MHP İl Başkanlığını ziyaret etti. Bakan Bilgin, MHP Erzurum İl Başkanlığı ziyaretinde, Milli Mücadele'nin temellerinin Erzurum'da atıldığını, Erzurum Kongresi'nin milli yürüyüşün başlangıcını temsil ettiğini aktardı.
Cumhur İttifakı'nın, Cumhuriyet'in yüzüncü yılına giderken Büyük Türkiye Projesini omuzladığını ve bu doğrultuda kararlılıkla yürüyen ittifakın adı olduğunu ifade eden Bilgin, Türkiye'nin sadece coğrafyasıyla değil, tarihi ve kültürel derinlikleri ve milli bilinciyle büyük ülke konumunda bulunduğunu vurguladı. Bilgin, "Biz bin yıldır burada yaşıyoruz, önümüzde bin yıllar daha burada yaşayacağız. Bu büyük ideale sahip çıkmak milliyetçi ve muhafazakarların, yerli değerlere sahip çıkan bütün yurttaşlarımızın ortak paydasıdır. Geleceği birlikte kucaklayacağız." dedi.
Daha sonra Erzurum Ülkü Ocakları İl Başkanlığını ziyaret eden Bilgin, burada gençlerle bir süre sohbet etti.
Manolya Bulut / Pusula
Hafta sonunu Erzurum’da geçiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ziyaretinin ardından AK Parti İl Başkanlığında partililerle buluştu. Temaslarının ikinci gününde MHP Erzurum İl Başkanlığını ziyaret ederek, Ticaret ve Sanayi Odası’nda yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen Bakan Bilgin, milyonları ilgilendiren EYT ve asgari ücret konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Valilik ve belediyeyi ziyaret etti
Cumartesi günü Erzurum’a gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temaslarına valilik ziyareti ile başladı. AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve beraberindeki heyetle Vali Okay Memiş'i makamında ziyaret eden Bakan Bilgin, ardından Büyükşehir Belediyesi’ne geçti.
Başkan Mehmet Sekmen, belediyenin yaptığı çalışmalar hakkında Bakan Bilgin’e brifing sundu. Özellikle kentsel dönüşüm konusunda kent genelinde başarılı çalışmalar yapıldığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “ 1970’lerde şehrin tarihi mekânları apartmanların ardında saklıydı. Başkanımızın etkili kentsel dönüşüm projeleriyle tarih Erzurum’da gün yüzüne çıktı. Kentsel dönüşümde tarihi silüeti ortaya çıkarmak çok zordur. Başkanımızı kutluyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı dünyayı açlık krizinden kurtardı
AK Parti İl Teşkilatında partililer ile bir araya gelen Bakan Bilgin’in gündeme dair açıklamalr yaptı. Türkiye'nin bu sene dünyanın en hızlı büyüyen iki ülkesinden birisi olduğunu anlatan Bilgin, "Yani Çin'den sonra pandemi krizi başladı, oradan en güçlü çıkan birkaç ülkeden biriyiz ve büyüme konusunda dünya ölçeğinde ikinci sırada olan ülkeyiz. Türkiye yüzde 7 büyüdüğü zaman yaklaşık 1 milyon 250 bin istihdam yaratıyor. Türkiye'nin dış ticareti katlanıyor ve gelişiyor" dedi.
Dünyayı açlık krizinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurtardığını söyleyen Bilgin bu gelişmelerden rahatsız olanlar bulunduğunu belirterek, "Türkiye'yi kendi coğrafyasında etkisiz hale getirmek isteyenler, Akdeniz'den uzaklaştırmak isteyenler, Libya'da, Suriye'de, Irak'ta, Kafkaslarda işin ne diyenler var. Türkiye barışı kuran ve inşa eden bir ülke, bütün bunlar Türkiye'nin gücünün ifadesi. Dostlarımızı çoğaltacağız. Kendi kültür coğrafyamızdaki ülkelerle ilişkilerimizi daha da sağlamlaştıracağız." ifadelerini kullandı.

İş dünyasıyla buluştu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temaslarının ikinci gününde Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda iş insanlarıyla bir araya geldi. Toplantıya, Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, MHP İl Başkanı Naim Karataş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Özakalın, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş insanları katıldı.

“Erzurum, 6. Teşvik bölgesine alınsın”
Öncelikle Bölgesel Teşvik Sistemi’yle ilgili Erzurum’un beklentilerine değinen ve Erzurum gibi potansiyeli yüksek ve gelişmeye açık olan illerin en büyük ihtiyacının devletin teşvik ve destekleri olduğunu vurgulayan Özakalın şunları söyledi; “İlimiz Bölgesel Teşvik Sistemi’nde 5. Bölgede yer alıyor. Ancak Organize Sanayi Bölgeleri’nde yapılacak yatırımlar 6. Bölge Teşviklerinden faydalanabilmektedir. Süresi 1 yıl daha uzatılan bu uygulama bu yılın sonunda bitiyor. Uygulamanın 1 yıl daha uzatılacağı bilgisini almamıza rağmen bu durum bizi yeterince tatmin etmemektedir. 5. Bölge’de olmak yatırımcılarımızın ihtiyaçlarını karşılamıyor. Şehrimizi sanayileşmede bir adım öne taşımak ve Erzurum’u sanayiye yönelik yatırımlar anlamında daha cazip kılmak için 6. Bölge’ye alınmamız büyük önem taşıyor. Bizim için asıl olan ilave kararlarla değil, bölgesel teşvik sistemi kapsamında Erzurum’un da kalıcı bir şekilde 6. Bölge’ye alınması ve şehrimizin haritada 6. Bölgenin turuncu rengine boyanması öncelikli talebimizdir.”

Asgari Ücret Ve İşverenin Borç Limiti Sorunu
Konuşmasında asgari ücret, EYT ve Kıdem Tazminatı konularına da değinen Özakalın şöyle devam etti; “Daha önce aralarında ilimizin de bulunduğu 49 ilde uygulanan 6 puanlık asgari ücret prim indirimi 2021 yılında sona erdi. Ayrıca 5510 Sayılı Kanun kapsamında primini düzenli olarak ödeyen işverenlere 5 puanlık indirim söz konusu… Bu 5 puanlık indirime ilaveten daha önce uygulanan 6 puanlık indirimin yeniden uygulanmasını istiyoruz. Ayrıca asgari ücrete verilen 100 TL’lik desteğinde günümüz şartlarına uygun miktara çıkarılmasını bekliyoruz. SGK ve Maliye borcu olan işverenlerimiz borçlarını taksitlendirmek istediklerinde, borç miktarı 50 bin TL üzerinde ise teminat isteniyor. Bu rakamın güncellenmesi gerekiyor. Bunun enflasyon ve günümüz ekonomik şartları dikkate alınarak en az 200 bin TL. olarak düzenlemesi ve bu rakamın her yıl asgari ücrete verilen zam oranında yükseltilmesi gerekir.”

EYT ve KGF Destekli Kıdem Tazminatı
EYT’nin kanunlaşması ile işverenlerin kıdem tazminatı yükünün artacağına dikkati çeken Özakalın şu ifadeleri kullandı; “İşverenlerin kıdem tazminatı sorununun çözülmesi anlamında KGF destekli kredi verilmesi planlanıyor. Bu kredinin faizsiz veya çok düşük faizli bir kredi olmasını ve normal finansman kredisinden ayrı olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Çünkü normal kredi şartları uygulandığında bazı firmalarımız bu destekten faydalanamayacak. Kıdem tazminatı ödemeleri için kullandırılacak bu kredinin firmanın kredi puanını da etkilememesini ve devletimizin bu kredinin bir kısmı da sübvanse etmesini arzuluyoruz. KGF konusunda şehrimizin bir beklentisini daha dile getirmek istiyoruz. Daha önce Odamız bünyesinde faaliyet gösteren ve Erzurum, Erzincan, Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars ve Bayburt illerindeki firmaların finansmana erişim noktasında kefalet desteği veren KGF Erzurum Şubesi, Fon yönetimi tarafından kapatılarak, Trabzon KGF Bölge Müdürlüğü’ne bağlandı. Erzurum gibi kalkınmada öncelikli illerin bölgemizde olduğu göz önüne alındığında; bu illerdeki firmaların mahallinde ve zamanında hizmet alabilmesi açısından KGF şubesinin yeniden ilimize açılması noktasında desteklerinizi bekliyoruz.”

“Mücavir İl Uygulaması Erzurum’u İhracatta Cazip Kılar”
Şehrin üretiminin, ihracatının artması için çaba göstereceklerini belirten Başkan Özakalın, Erzurum’un ‘Mücavir İl’ kapsamına alınmasının önemine işaret ederek, “Şehrimizi ihracat anlamında daha ileri seviyeye taşıyacak ‘Mücavir İl’ kapsamından 2009 yılında çıkarıldık. Firmalarımızı ihracat yapmaya özendirecek ve ihracat rakamlarımızı daha üst seviyelere taşıyacağına inandığımız ‘Mücavir İl’ kapsamına Erzurum’un yeniden alınması yönündeki talebimizi her platformda olduğu gibi sizlerin huzurunda da bir kez daha dile getiriyor ve bu konuda desteklerinizi bekliyoruz” diye konuştu.
Şehrin hizmet sektörü ağırlıklı istihdam yapısının değişmesi ve sanayi sektöründeki istihdamın artması için yapılması gerekenleri de sıralayan Özakalın, OSB yatırımlarının yanı sıra tarımsal sanayi sektöründe istihdamın artması için mevcut yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, istihdama katkı sağlayacak Mesleki Eğitim ve İşbaşı Eğitimi Programlarıyla uygulamalarda bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
4857 sayılı kanun
4857 Sayılı Kanun’un 30.Maddesi gereği, 50 ve üzerinde çalışanı olan firmaların yüzde 3 oranında engelli personel çalıştırma mecburiyeti olduğunu söyleyen Özakalın şöyle konuştu; “Yeraltı ve sualtı işleri bundan muaf tutulmuştur. Ancak, çok tehlikeli sınıfında olmasına rağmen inşaat sektöründe herhangi bir muafiyet yoktur. İnşaat sektörünün de bu kapsama alınması şarttır. Zaten engelli vatandaşlarda hem mevsimsel şartlar hem de işlerin zorluğu sebebiyle inşaat sektöründe çalışmak istememektedirler. Kanuni zorunluluk sebebiyle inşaat sektöründeki işveren de istihdam edebilecek engelli personel bulamadığı için cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bunun yanı sıra yine 4857 Sayılı Kanun da işverenleri sıkıntıya sokacak derecede işçi lehine hükümler bulunmaktadır. Mahkemeler de bu hükümleri esas alarak işverenlere çeşitli yaptırımlar uygulamaktadır. İşveren ve işçiyi aynı oranda koruyan yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Yukarıda dile getirdiğimiz bazı mevcut uygulamalar, istihdam alanları dar olan şehrimizde, firmaların istihdamını sınırlandırıyor. Sözünü ettiğimiz bu düzenlemeler yapılması halinde ilimizdeki istihdamında artacağına inanıyoruz. Sizi Erzurum’da ve Odamızda ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. İşverenlere ve gerekse çalışan kesime verdiği desteklerden dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve sizlere sonsuz teşekkürlerimizi arz ediyoruz.”

Erzurum, sanayileşmede yeterli değil
Erzurum’un istenilen sanayileşme seviyesine gelmesi için hassasiyet gösterdiklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “ Tarım, hayvancılık ama onu endüstriye taşıyan bir ekonomik dönüşümü gerçekleştirmesi lazım. Organize sanayi bölgeleri bu işte büyük fonksiyona sahiptirler. Bölgenin kalkınması için bu sorunların kaldırılması lazım. Erzurum'un 6. Bölge kapsamına alınması fevkalade önemli. Bu konuda gerekli çalışmalara ben de katkı yapacağım. Erzurum'da sanayinin gelişmesi konusunda istihdam teşvikleri ve diğer kendi alanımızdaki teşvikler konusunda da, iş başı eğitimi başta olmak üzere diğer konularda da gerekli hassasiyeti göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
Salı günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanacağını hatırlatan Bilgin, şöyle konuştu:
"Salı günü asgari ücret görüşmesinde ortak bir uzlaşma sağlanacağına inanıyorum. Orada esas problem şudur; emekçilerimizi enflasyonun baskısından kurtaracak, nefes almalarını sağlayacak bir ücret seviyesinin belirlenmesi. Bunun yanı sıra da işverenlerimizin ve işletmelerimizin ödeyebileceği bir ücret seviyesinin olması. Çünkü iş yeri olmazsa, işletme olmazsa, işveren olmazsa işçi olmaz. Onun için işletmeyi ayakta tutacak ama işçimize rahat nefes aldıracak, enflasyonun tahribatından onu koruyacak bir asgari ücret seviyesinin de belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz."
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusuna ilişkin de teknik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Bilgin, "Eskiden dijital ortamda kayıtlar tutulmadığı için özellikle özel sektörlerde çalışan sigortalı işçilerde bu çok yaygın. Bunların herhangi bir kaybı olmasın, kayıt dışında kalanların da kaydının alınması, dijital ortama aktarılması konusunda çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor." dedi.

Kıdem tazminatının ödenmesi için kredi konusunu çözdük
Bugünlerde yurt dışındaki konsolosluklarda yoğun bir çalışma olduğunu dile getiren Bilgin, şunları kaydetti:
"Yurt dışından çalışanların ya da Türkiye'de çalışmış sonra yurt dışına gitmiş olan işçilerimizin talepleri var. Bugünlerde yurt dışındaki konsolosluklarda yoğun bir çalışma var. İnşallah bütün bunları bitireceğiz. O konuda da tedbirleri alıyoruz. Kıdem tazminatının ödenmesi için KGF'den bir kredi verilmesi konusunu Maliye Bakanımız Nureddin Nebati bey ile çözdük. Süreç başladığı zaman bunlarda herhangi bir sorun olmayacak. Bu meseleleri çözerek Türkiye ilerleyecek."
Sosyal problemlerin, ekonomide problemlerin yoğunlaştığı dönemde daha fazla ön plana çıktığına işaret eden Bilgin, "Asgari ücret neden bu kadar Türkiye'nin gündemine geliyor. Çünkü Türkiye enflasyon üstü ortamda yaşıyor. Bu konjonktürel bir durumdur. Bu geçecektir ama bu konjonktürel durumun da verdiği tahribatlar vardır. Bunları onarmak, tahribatların meydana getirdiği zararları ortadan kaldırmak, bizim sosyal politika tedbirleriyle yapacağımız işlerdir." ifadelerini kullandı.

Geleceği birlikte kucaklayacağız
Bakan Bilgin daha sonra MHP İl Başkanlığını ziyaret etti. Bakan Bilgin, MHP Erzurum İl Başkanlığı ziyaretinde, Milli Mücadele'nin temellerinin Erzurum'da atıldığını, Erzurum Kongresi'nin milli yürüyüşün başlangıcını temsil ettiğini aktardı.
Cumhur İttifakı'nın, Cumhuriyet'in yüzüncü yılına giderken Büyük Türkiye Projesini omuzladığını ve bu doğrultuda kararlılıkla yürüyen ittifakın adı olduğunu ifade eden Bilgin, Türkiye'nin sadece coğrafyasıyla değil, tarihi ve kültürel derinlikleri ve milli bilinciyle büyük ülke konumunda bulunduğunu vurguladı. Bilgin, "Biz bin yıldır burada yaşıyoruz, önümüzde bin yıllar daha burada yaşayacağız. Bu büyük ideale sahip çıkmak milliyetçi ve muhafazakarların, yerli değerlere sahip çıkan bütün yurttaşlarımızın ortak paydasıdır. Geleceği birlikte kucaklayacağız." dedi.
Daha sonra Erzurum Ülkü Ocakları İl Başkanlığını ziyaret eden Bilgin, burada gençlerle bir süre sohbet etti.