
Besici Şahin Köse, Tarım Bakanlığı’nın 21 lira 50 kuruştan besiciye canlı hayvan verileceği yönündeki açıklamaları değerlendirdi. Köse “Bakanlık kasaplara ise 22 liradan karkas et verileceğini duyurdu. Bize verilen canlı hayvanlar sadece su içse zarar ederiz” dedi.
Recai UYGUR / ERZURUM
Bir zamanlar Türkiye’nin et ihtiyacını karşılayan illerin başında gelen Erzurum’da besicilik durma noktasına geldi. Yem fiyatları ve devletin yurt dışından ithal edeceği besi hayvanları, bölge çiftçisini olumsuz yönde etkileyecek.
Erzurum’un ve bölgenin tanınan besicilerinden Şahin Köse, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kilosu 21 lira 50 kuruştan üreticiye canlı hayvan getirileceğini, kasaplara ise 22 TL’den karkas et verileceğini açıkladı. Bize verilen canlı hayvanlar her şey bir tarafa, su bile içse besici zarar edecek” dedi.

Maliyeti daha yüksek
1 kilo etin maliyetinin 24 lira 50 kuruş olduğuna dikkat çeken Köse, “Bölgedeki besicilerin sorunlarını bir dosya halinde yetkili mercilere sundum. Besi hayvanı başına 2014 yılında ödenen 300 TL, 2016 yılında 200 TL’ye düşürüldü. 2017 ise halen daha açıklanmış değil. Bir besi hayvanı günlük 9 kilo kaba yem yiyor. Biz ise yemin torbasını 55 TL’den alıyoruz. Saman, slaj, personel ve elektrik gibi giderleri saymıyoruz. Bu bölgeye uygun destekler verilmeli. Bugün Nisan ayının yarısı bitmiş, Batı’daki çiftçi hayvanını merada otlatıp, tarlada çapasını yaparken , biz daha karın yerden kalkmasını bekliyoruz. Batı’daki çiftçide yemin fiyatını 55 TL’den alıyor, bende 55 TL’den alıyorum. Ancak ürettiğimiz buğdayı diğer bölgelere piyasanın altında satıyoruz. Batı’da hububat toplandığında 1 liraya satıldı. Bizim burada iklim şartları ağır olduğunda hasat biraz daha geç oluyor. Ardından bakanlık buğday fiyatlarını 65-70 kuruştan açıklayınca bizim çiftçimiz yine zarar etti” dedi.
Besicilik bölgede bitti
Bir dönem Erzurum ovasını canlı hayvan sürüleriyle kaplandığını ifade eden Besici Şahin Köse, “Sadece benim köyümde geçmiş yıllarda 2 bine yakın canlı hayvan çıkardı. Şimdi ise en fazlası bende olduğu halde 100 tane ancak çıkabiliyor. Fazlasını başaramıyoruz. Gerekli tedbirler alınmadığı için çiftçi bu işi bıraktı. Köylerden şehirlere doğru ciddi bir göç başladı. Çünkü besicilik artık eskisi gibi değil. Zarar edilen bir işin peşinden kimse koşmuyor. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bölgede besicilik bitmiştir” şeklinde konuştu.
Köylü kazanıyor sanayici yiyor
Yurt dışından ithal edilecek etin ne besiciye ne de vatandaşa bir katkısı olmayacağına dikkat çeken Köse, “Yem fiyatlarında KDV kalktı, üzerine 3 lira zam geldi. Şimdi gelen ette de aynısı yaşanacak. Besici kazanmayacak, vatandaş ucuz et yemeyecek arada aracı olanlar kazanacak. Köylü kazanıyor sanayici yiyor. Acilen besicilere destek çıkılması gerekiyor. Biz burada satışını yaptığımız hayvanı, aynı fiyatta satın alamıyoruz. Besicilik can çekiyor” diye konuştu.