Atatürk Üniversitesi Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi tarafından yürütülen Doğadan Sofraya Bilim Projesi kapsamında düzenlenen etkinlikler tüm hızıyla sürüyor. Bu yıl ikinci etabı düzenlenen proje ile bilim insanları ve öğrencilerin bir araya gelmesi hedefleniyor. Çocuklar, hazırlanan aktivitelerle ürünlerin kullanıma hazır hale gelene kadar hangi süreçlerden geçtiğini yakından görme fırsatı yakalıyor.
Manolya BULUT-PUSULA
Avrupa Birliği Çerçeve Programları kapsamında bu yıl ikinci etabı düzenlenen Ufuk Avrupa ‘Science from Natura to your Table / Doğadan Sofraya Bilim’ projesi açılışı yapıldı.
Atatürk Üniversitesi Garaj Okuma Salonu’nda düzenlenen etkinlikler iki gün boyunca devam edecek. Proje ile özellikle çocuklar gıdadan koku ürünlerine kadar birçok farklı ürünün üretim sürecini yakından görme fırsatı yakaladı.
Projenin açılışına Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, Tarım ve Orman İl Müdürü Alparslan Kenger ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Selda Örs yaptığı konuşmada, “Çeşitli deneyler ve mutfak atölyeleri gerçekleştireceğiz. Böyle önemli bir etkinlikte emeği geçen ve beni yalnız bırakmayan ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Proje sürecinde tüm ihtiyaçlarımızı karşılayan ve sorunlarımızda yanımızda olan sayın Rektörüm Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya teşekkürü de bir borç bilirim. İki gün boyunca çok güzel vakit geçirmenizi temenni ediyorum. Kendisi insanın masa başında çalışıp da böyle sonuçlarını görmesi çok duygulandırıcı.
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat ise, “Ülkemizin geleceği sizlersiniz. Bu toplumun gelecekte yaşayacağı günlerin seviyesini sizler belirleyeceksiniz. Sizlerin bilimle sanatla olan ilgisi bu toplumun geleceğine yön erecek. Dünya büyük bir gıda ihtiyacına doğru gidiyor. Gıda talebi artıyor, buna cevap vermek ancak bilimin doğanın kaynağından elde edilen tarı ürünlerine uygulanmasıyla bollaşacak ve insanların ihtiyaç duyduğu gıda ürünleri bu sayede karşılanacak. Bunun için sizlerin bilimle olan temasının bu yaşlarda, ilkokulda olması ülkemizin geleceği açısından çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi’nin araştırma ve proje sayısında ciddi bir yükseliş yakaladığını belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, “Ülkemizin en geniş bilim etkinliklerinden biri olan bitkisel, hayvansal kaynaklı gıdaların soframıza gelinceye kadar geçirdiği süreç ve deneyler, bilimsel aktivitelerle fuar şenlik formatında sunulacağı doğadan sofraya bilim şenliğimize hoş geldiniz. Üniversitemizin son yıllarda bilimsel araştırmalarda yakaladığı ivmenin önemli adımlarından biri olan Avrupa projeleri kapsamında kabul edilen doğadan sofraya bilim başlıklı projenin Avrupa Araştırmacılar Gecesi etkinliği için toplanmış bulunmaktayız. Göreve geldiğimiz günden bu yana üniversitemizde araştırma ve proje kültürünü geliştirmek, akademisyenlerimizin bu alanda üretim yapmalarını sağlamak amacıyla çeşitli yapı, destek ofisleri yanı sıra teşvik sistemlerini kararlı bir şekilde uyguladık. Bu kararlı politikalar sayesinde bugün artık üniversitemizin araştırma ve proje sayısında eskiye oranla çok ciddi yükselişi yakalamış bulunmaktayız. Birçok kriter gözetilerek seçilen araştırma üniversiteleri arasına girmemiz de bunun önemli bir sonucudur. Bundan sonra çalışmalarımızı 66 yıllık üniversitemizin köklü tarihine yakışır bir şekilde devam ettireceğiz. Ulusal, uluslararası arenada hedeflerimizi alma noktasında gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
Projeyle araştırmacıların toplumla bir araya geleceğini kaydeden Rektör Çomaklı, “Bugün burada icra edilecek bilim şenliği sadece üniversitemizin değil Erzurum’un hatta ülkemiz açısından önem taşımaktadır. Zira Avrupa Birliği’nin bilim etkinlikleri kapsamındaki projelerinin 2022 çağrısında ülkemizden 10 projede toplam 42 kuruluş başvurmuştur. Bu başvurular arasında sadece Atatürk Üniversitesi’nin koordinatör ve tek yürütücü olarak başvurduğu Doğadan Sofraya Bilim başlıklı proje fonlanmaya hak kazanmıştır. İki gün boyunca sürecek program üniversitemizdeki akademisyenlerin gerçekleştireceği 68 etkinlikle bölge halkımıza, çocuklarımıza bilim festivali havasında yapılacaktır. Bu etkinliklerle araştırmacılar toplumla bir araya gelecek, araştırmacı inovasyonunun günlük hayatımıza kazandırdıklarına dair farkındalık oluşturulacaktır. Araştırmacıların toplum tarafından tanınması, araştırmanın günlük hayatımıza etkisini göstermek ve genç insanlara araştırma kariyeri için cesaretlendirmek amacıyla proje ekibi aylardır mesai harcamakta. Toplumla bilimi buluşturmayı eğitici ve eğlendirici bir hale getirmeye çabalamaktadır. Bu vesileyle projenin hazırlanmasında emeği geçen proje hazırlama koordinatörlüğüne, proje yürütücüsü ve üniversitemizin çeşitli fakültelerinde görev yapan çeşitli akademisyenlerimiz, araştırmacılara tabi ki başta Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Yakutiye Belediye Başkanımız, Aziziye Belediye Başkanımız ile Palandöken Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Etkinliklerle çocukların araştırma kariyerlerine ilgiyi canlandıracağını ifade eden Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi şunları söyledi; “Toprak üzerinde yaşadığımız Hazreti Adem’den bugüne neslimizi besleyen, rızkımıza vesile olan, beşeriyet için gerekli tüm faydalı unsurları bünyesinde barındıran, insan varlığını teşkin eden üç farklı merhalenin, yani yaratılış, ölüm ve dirilişin sembolüdür. Dost dost diye nicesine sarıldım, benim sadık yârim kara topraktır diyen Aşık Veysel’in dizelerinde hem kendimizi bulur hem de toprağın bereketini bir kez daha nail oluruz. Zira insan her şeyden önce toprağın mahsulüdür.
Ürünlerin ortaya çıkışı topraktan başlamak suretiyle tüketicilerin önüne kadar sağlıklı, kaliteli ve güvenilir şekilde gelmesi gıdada güvenilirliğin sağlanmış olmasının bir göstergesidir. 11’inci kalkınma planında öncelikli gelişme alanlarından bir tanesi olan tarım sektörü için üretim ve devamlılık, ülke içinde insanların gıdaya ulaşımında dengenin sağlanması, teknolojik gelişmeler ile daha az iş yükü ve maliyeti, alt yapı sorunlarının ortadan kaldırılması ve üretimde verimliliğin artırılması amaçlanarak ortaya konmuştur. Gayemiz çevre sorunlarının farkında olan, bunlarla ilgili endişe duyan, mevcut sorunların çözümüne ve yeni sorunların ortaya çıkmasına engellemeye yönelik bireysel ve toplum olarak bilgi, beceri ve ilgiye sahip bir ülke nüfusu oluşturmaktır. Sürdürülebilir kalkınma için eğitim bu hedefleri anlamada ve yorumlamada öğrencilerin geleceğini nasıl şekillendireceğine ilişkin kendi sorumluluklarını fark etmesi açısından son derece önemlidir. Bu açıdan üniversitemizde yürütülen Doğadan Sofraya Bilim Projesi bilimin çeşitliliğini ve vatandaşlarımızın günlük yaşantılarındaki üzerindeki etkisini göstermek ve özellikle gençler arasında araştırma kariyerlerine ilgiyi canlandırmak açısından büyük önem taşıyor.”