
Orman Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı orman varlığı haritası çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Verilere göre Erzurum’da yapılan bağışlar ve çalışmalarla son 20 yılda 84 milyon 174 bin 765 fidan dikilmesine rağmen orman varlığı yüzde 10 oranında kaldı.
Son 4 yıldır Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım’da yurdun dört bir yanında ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor. Ancak çalışmalara rağmen bazı şehirlerde orman varlığı yeterli düzeyde değil. Orman Genel Müdürlüğü’nün paylaştığı orman varlığı haritasındaki verilere göre Erzurum’da son 20 yılda 84 milyon 174 bin 765 fidan dikilmesine rağmen orman varlığı yüzde 10 oranında.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzölçümü açısından Erzurum’dan çok daha küçük olan Bingöl, Tunceli ve Erzincan’ın orman varlığının daha fazla olduğu öğrenildi. Haritaya göre Bingöl’ün orman varlığı yüzde 33, Tunceli’nin orman varlığı yüzde 32, Erzincan’ın ise orman varlığı yüzde 18 olarak belirlendi.
Karnemiz zayıf
TEMA Erzurum İl Temsilcisi Onur Demirceylan, “Erzurum, doğal güzellikleri ve zengin biyolojik çeşitliliğiyle öne çıkan bir şehir. Ancak, son yıllarda yapılan araştırmalara göre, Erzurum'daki toplam arazi alanının sadece yüzde 10'u ormanlık. Bu durum, çevre bilincinin artırılması ve sürdürülebilir orman yönetimi konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Ormanların korunması, ekosistem dengeyi sağlamak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için kritik öneme sahip. Erzurum'da ormanlık alanların artırılması için yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve halk arasında işbirliği yapılması, ağaçlandırma projelerinin desteklenmesi önem taşıyor. Bu çabalar, hem doğal güzelliklerin korunmasına katkı sağlayacak hem de gelecek nesiller için yaşanabilir bir çevre bırakacak” dedi.
İklime uygun ağaç
Kentin soğuk iklimine uygun ağaç dikimi yapılması gerektiğine vurgu yapan Demirceylan, “Erzurum'un iklimi, fidan dikimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Şehrin soğuk iklimi, belirli fidan türlerinin daha iyi adapte olmasını sağlarken, doğru seçilen fidanlarla sürdürülebilir orman alanları oluşturmak mümkündür. Erzurum'da yapılan fidan dikim projelerinde, iklim koşullarına uygun ağaç türlerinin seçilmesi ve bu konuda uzman kişilerin rehberliği, fidanların sağlıklı büyümesini destekleyebilir. Bu durum, hem çevresel koruma amacına hizmet ederken hem de iklim koşullarının daha iyi anlaşılmasını sağlar, böylece gelecek fidan dikim projeleri daha etkili ve sürdürülebilir bir şekilde planlanabilir. Geleceğe Nefes projesi, Türkiye'nin çevre duyarlılığını ve sürdürülebilirlik vizyonunu ön plana çıkaran önemli bir inisiyatiftir. Bu proje, ülke genelinde gerçekleştirilen fidan dikim kampanyasıyla, milyonlarca ağacın toprakla buluşturulmasını amaçlamaktadır. Geleceğe Nefes, ormansızlaşma ile mücadelede etkili bir adım atarak biyolojik çeşitliliği artırmanın yanı sıra, iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir rol üstlenmektedir” diye konuştu.
Manolya Bulut
Alabildiğine dağlar bomboş bir tane ağaç yok çünkü ağaç sevgisi yok orman bölge müdürlüğü Erzurum'da ama hiç bir ağaç dikim organizasyonu yapmıyor ilkbaharda sonbaharda gönüllü ağaç dikmek isteyen insanlar var. Halkı üniversiteyi ve diğer kurumları harekete geçirip ağaç dikme faaliyetleri yapılırsa gelirim.
Hakediyoruz herşeyi kendi düşen ağlamaz
Hepimiz yorum yapıyoruz.. oraya bilmem ne yapıldı buraya bu kadar fabrika yapıldı Erzurum insanı haketmedi falan oldu filan oldu bu memleketin insanı sen ben o.. bu memleketin bu hale gelmesinde senin benim her şeyi sineye çekmemiz yatar.. birileri memleketine yatırım isterken bu şehrin insanları sadece kendine istedi bu şehire bir şeyler yapılmazken bunu yapmayan vekili seçen de biziz sonra kabahati bir başkasında arıyoruz kayserili konyalı memleketine isterken biz sadece şahsımıza yiğenimize dostumuza istedik bu basiretsizleri sen ben efendi ettik başımıza bugün de ettiğimizi buluyoruz biz bu kafayla köy olmak bile çok bize yok olur gideriz.. Bu yorumu okuyan herkese soruyorum vekalet eden birinin hiçbir şeyinin sorgulanması dokunulmazlığının olması kadar saçama birşey var mı son 20 yıldır ülkenin anasını ağlatanlara ne yasada eyvallah demek hangi kitapta yazar? Hatayı uzakta aramayalım en büyük kabahat sen de ve bende..
Ziraat mühendisi öğrencisi olarak 40 defa aradım dalga geçer gbi muhatap bile bulamadım gönüllü olarak gerek bağışçı olarak dikim e katılmak istedik kurumda kimsen haberi yok kimse bişey bilmiyor dalga geçiyorlar tüm ülkede Dikim her yerde yapılmasına rağmen tek bir ilçe de oda şehir merkezine uzak.. Sınıfta kalmış olmaları şaşırtmadı.
Erzurum her konuda sınıfta kalıyor ne hükümet bakıyor ne millet ne devlet
Yalan haber yaymayin ayiptr Erzurum bir bölge mudurlugu doğu anadalu bölgesi olarak son 10 yılın en büyük projeleri ile büyük adımlar ile ilerlemeye gidiliyor
Belediye binlerce ağaç istanbuldan getirdi milyonlar ödendi getirdiği tüm ağaçlar kurudu birileri zengin oldu artık bilerek mi yapıldı cahillikten mi yapıldı bilmiyorum üniversite var kimse sormadı etmedi danışmadı böyle olur ağaçlar kimlerden aşındı bir araştıralım lütfen
Bizim Erzurum insani kadar gevşek rahat bir insan topluluğu yok hey gidi Erzurum bu iktidarla köye döndük oy vermeye devam
Belediye öncelikle saha çalışması yapmalı, halkı ve kurumlarıyla oraya yönlendirip teşvik etmesi gerekir, halkın ilgisi öncelikle gelir.
Tabiki olmaz oğlumun nikahında şeker yerine her davetli adına birer ağaç diktirelim dedik memleketimizde ağaç yok belediyeye gittim herkes biryere yönlendirdi biri yer veririz dedi öteki veremeyiz dedi kızdım gittim bir kurum aracılığıyla Manisa somaya diktirdik demekki Erzurum haketmiyo tembel insanları şehri
Ağaçlandırılacak bölgeleri belirle Bir çapa bir tohum 100 adam götür her taraf ağaçlandırılır. Böyle yatma ile hakka varılmaz.