
Kar yağışı aşırı soğuklar otomobilleri yolda bıraktı. Çalışmayan araç sayısı fazla olunca talebe cevap vermek için yer yer şehir dışından takviye çekici araçlar ilave edildi. Bu sayede yolda kalan vasıtalara anında müdahale edildi.
İhbarlara yetişemiyorlar
Recai UYGUR / ERZURUM – ÖZEL
Tüm yurdu etkisi altına alan kar yağışı ve ardından soğuk hava, hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde eksi 35’lere kadar düşen hava sıcaklığı, araç sahiplerine, yolcu ve yük taşıyan sektörü felç ediyor. Sabah saatlerinde çok sayıda araç çalışmazken, gece yarılarında yolda kalan araçlara çekiciler ve vinçler yardıma yetişiyor. Soğuk hava yüzünden çalışmayan taşıt sayısı fazla olunca gelen taleplere yetişemeyen araç kurtarıcıları, iklimi ılıman olan bölgelerden çekici ve kurtarıcı araç talebinde bulundu.

Güller Vinç Nakliye Hayvancılık ve Kurtarma Hizmetleri yetkilisi Ali Güller, son bir haftadan beri araç sahipleri ve uzun yol araçları kaptanlarından yoğun bir talebin olduğunu söyledi. 7/24 tüm araçların yolda kalan vasıtalara yardım için seferber ettiklerini ifade eden Güller, “Bölgeye yağan kar ve ardından soğuk hava ulaşımı adeta felç etti. Sabah saatlerinde araçları çalışmayan, yolda soğuk havadan dolayı donan taşıtların yardımına yetişiyoruz. Tabi, yoğun bir talep olduğu için kimi zaman gönderecek aracımız olmayabiliyor. Kasko şirketleri, vatandaşlar bizleri arıyor. Onları mağdur etmemek için araç parkımıza önce şehir merkezinde bulunan araçlarla takviye ediyoruz. Eğer yetersiz kalındığı taktirde şehir dışında kurtarıcı takviyesi yapıyoruz” dedi.

Son bir haftada rekor
Sabah saatlerinde çalışmayan araçların sayısının oldukça yoğun olduğunu dile getiren Güller, “Pasinler- Ağrı- Kars yolu, Kirişli ve Bingöl Karlıova mevkii başta olmak üzere bu bölgelerde iklim daha sert olduğu için araçlar donuyor. Bir kurtarma işi bölgeye gidip gelmek en az 4 ila 6 saat sürebiliyor. Bunun yanında eski veya yeni fark etmiyor. Sabah saatlerinde donan modelli araçları servise, diğer modeli düşük olan vasıtaları da sanayiye götürüyoruz. Minibüs ve buna benzer araçları kurtarma araçlarıyla, daha büyük araçları vinçlerle kurtarıyoruz. Araçların tamamında donma var. Modelli araçları ise filtreleri dayanıksız malzemeden olduğu için eksi 10’larda donabiliyor. Bu da talebi iki katına çıkarıyor” şeklinde konuştu.
Hayat kurtarıyoruz
Yolda kalan araçlarla birlikte uzun yol araçlarında yolcuların canlarını kurtardıklarını ifade eden Ali Güller, donan araçlara müdahalenin hayati önem taşıdığını söyledi.
İnsanlarında donma tehlikesiyle yüz yüze kaldığını dile getiren Güller, “Geçtiğimiz günlerde Elazığ yolu üzerinde gece saatlerinde bir TIR kardan dolayı yan yatmış ve trafik felç olmuştu. Gelen ihbar üzerine araçlarımıza binip olay yerine gittik. Çok sayıda otomobil yolun açılmasını bekliyor. O mevki yoğun kar aldığı için oldukça da soğuktu. Büyük bir gayretle aracı kurtardık. Yol 6 saat gibi ulaşıma kapalı kaldı. Yolu kapatan araç büyük olduğu için bizlerde 100 ton kaldırabilecek ağır araçlarla gitmek zorundayız. Ağır vasıtaların hız limiti bellidir, bu yüzden zaman bizim için çok büyük önem taşıyor. O bölgede geçen her dakika araçlarını yakıtlarının bitmesine ve insanların donma tehlikesiyle yüz yüze kalması demektir. Çoğu zaman özellikle yollarda hayat kurtarıyoruz” dedi.