Erzurum Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde geçtiğimiz yıl kurulan fırında sabahın ilk ışıklarında mesaiye başlayan kız öğrenciler akşama kadar 6 bin ekmek üretiyor. Erkeklere taş çıkaran öğrenciler, kendi fırınlarını açmak istiyor.
Pandemi sonrası un fiyatlarına gelen zamların ardından artan ekmek fiyatlarına karşı devreye giren Milli Eğitim Bakanlığı, meslek liselerinde ekmek üretimi yapılması için 2022 yılında harekete geçmişti.
Aradan geçen bir yılın ardından üretimlerine devam eden Erzurum Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri mesailerine sabahın erken saatlerinde başlayarak akşama kadar devam ediyor. Günlük 6 bin civarında ekmek üreten kız öğrenciler meslektaşlarına taş çıkarıyor.
İlk ekmek üretimlerini 2022 yılının Ekim ayında gerçekleştirdiklerini kaydeden Teknik Müdür Yardımcısı Namık Acar, ekmek fırınında yoğun mesai harcadıklarını dile getirerek o süreci anlattı.
Erzurum’da bir ilk!
50 gram olan Rol ekmeklerin poşetlenerek dağıtıldığını ifade eden Acar, “Ekmeklerin yanı sıra simit, poğaça ve sandviç üretimi de yapıyoruz. 20 kişilik kız öğrenci grubumuz ve 2 Yiyecek İçecek Hizmetleri alan öğretmenleri ile birlikte sabahın ilk saatlerinde üretime başlıyoruz. Türkiye genelinde 81 ilde faaliyete geçen bu proje Erzurum’da bir ilk olarak bizim okulda gerçekleşiyor. Milli Eğitim’e bağlı pansiyonu bulunan okullara ve bazı kamu kuruluşlarına hizmet veriyoruz. Günlük 5-6 bin bandında ekmek üretimimiz oluyor. Piyasaya göre daha ucuz olduğumuz için çok tercih ediliyoruz. Rol ekmeğin fiyatı 2 TL, simit ve poğaçanın fiyatı ise 5 TL.”
Baştan sona öğrenci emeği
Ekmek üretiminde kullanılan makinelerin tamamının ise Konya’da yer alan bir meslek lisesinden geldiğini söyleyen Namık Acar, projenin baştan sona öğrencilerin emeği etrafında şekillendiğini dile getirdi.
“Vatandaştan talep çok”
Vatandaşlardan gelen ekmek satışıyla ilgili taleplere de değinen Acar, Çok sayıda bize talep geldiğini dile getirerek şimdilik sadece pansiyonlu okullara ve kamu kuruluşlarına hizmet verdiklerini belirtti.
Gelir elde ediyorlar
Ekmeklerden elde edilen gelirlerin öğrenciler arasında pay edildiğini kaydeden Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Zeynep Özkan, “Öğrencilerin geldikleri gün ve satılan ekmek adedine göre ay sonunda toplam ücret hocalarımız tarafından ayarlanıyor. Böylece hem öğrencilere gelir sağlamış oluyoruz bunun yanı sıra kendilerinde görev ve sorumluluk bilincini de gelişiyoruz.” diye konuştu.
Şubatta yaşanan ve tüm ülkeyi yasa boğan depremlerde öğrencilerle birlikte canla başla çalıştıklarını kaydeden Özkan, “Depremde gönüllü öğrencilerimizle birlikte çift vardiya yaparak deprem bölgesine ekmek üretip gönderdik.” dedi.
Dönüşümlü olarak çalışıyorlar
Yiyecek İçecek Hizmetleri alan öğrencisi Ebrar Aksakal, yaptıkları işi çok sevdiklerini söyleyerek, “Her gün burada üretim yapıyoruz. Dönüşümlü olarak çalışıyoruz ve böylece yorulmamış oluyoruz.
“Kendi fırınımı açmak istiyorum”
Sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlayarak akşama kadar fırında mesai yaptıklarını kaydeden Medine Kaptan ise, ay sonunda elde ettikleri gelirler sayesinde kazanç elde ettiklerini dile getirdi. Kaptan, “Üretimlerimizin karşılığında aldığımız ücretler bizleri motive ediyor ve daha azimle çalışıyoruz. Projenin başladığı günden itibaren bu işi yapıyoruz. Hocalarımızın sayesinde okuldan çıktığımızda bir fırını idare edecek bilgi ve birikime sahip oluyoruz. Mezun olduğumda imkânlar el verirse kendi fırınımı kurup kadınlara istihdam sağlamak istiyorum.” dedi
Şeyma TAHİR