
Erzurum’da ekmek fiyatlarındaki değişkenliğin altından ‘gramaj eksikliği ’ yapıldığı ortaya çıktı. Ucuza alınan ekmeklerin gramajının standardın altında olduğu ileri sürüldü. Üstelik görüntüsüne bakarak aldandığımız ekmekler katkı maddesiyle şişiriliyor. Fırıncılar Odası Başkanı Abdulkadir Şaşi, “Alt sınır 200 gram. 150 gram ekmek üretenler var. Fırıncılar birbirine zarar veriyor ” dedi.
Doğa ALCA
Erzurum’da değişik fiyata ekmek satılması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, geçtiğimiz yıl Ekim ayında israfı önlemeye yönelik yaptığı değişiklikle, ekmeğin alt sınırı 200 gram olarak belirlenmişti. Erzurum Fırıncılar Odası tarafından alınan kararda ise 250 gram ekmeğin fiyatı 1 lira olarak ayarlanmıştı. Son zamanlarda 1 liraya satılması gereken ekmeğin fiyatının bazı işletme ve fırınlarda 40 kuruşa kadar düşmesi akıllara soru işaretlerini getirdi.
İddiaya göre, yeterince denetlenmeyen fırınlarda ekmeği 150 grama kadar düşürülüyor. Bazı fırıncılar ekmeği ucuza satmak için gramajı düşürürken bununla da kalmayıp ekmeğe koydukları katkı maddeleri ile de ekmeği şişiriyor.
Konuyla ilgili konuşan Erzurum Fırıncılar Odası Başkanı Abdulkadir Şaşi, eksik gramajlı ekmek üretildiğini söyledi.
Şaşi, “Biz, fırıncılar odası olarak 250 gram ekmek için 1 lira rayiç fiyat belirledik. Bakanlığın aldığı kararı herkes yanlış anlıyor. Bakanlık alt sınırı 200 gram olarak belirledi. Yani, ‘200 gramdan aşağı ekmek üretemezsin’ dedi. Ama bunu fırsata çevirenler yüzünden şikayetler alıyoruz. Vatandaşlarımız sadece fiyat olarak bakıyor, yanılıyor. Alıp teraziye koyamıyor sonuç olarak. Ama aldıkları ekmek 150 grama kadar düşüyor. Bazı yerlerde de 175 gram ekmek üretiliyor. Bununla da kalmayıp koydukları katkı maddesini abartarak ekmeğin görüntüsünü şişirenler duyuyoruz. Burada çok ciddi bir haksızlık var. Allah’tan korksunlar, yazıktır vebaldir” dedi.

Denetimler artırılmalı
Sorunun denetimlerin yetersiz olmasından kaynaklandığını savunan Şaşi, “Biz yaptırım mercii değiliz. Böyle bir yetkimiz ve uygulamamız yok. Gramaj denetimlerini belediyelerin yapması gerekiyor. Bize onlarca şikayet geliyor bunları belediyelerimiz iletiyoruz. Bazıları denetimlerini mümkün olabildiğince yapıyor. Denetimlerde bu durumlara rastlanırsa bunun karşılığı işletmenin kapatılmasına kadar gidiyor” şeklinde konuştu.
Haksız rekabet var
Değişkenlik gösteren fiyatlarda da haksız rekabet oluştuğunu aktaran Şaşi, fırıncıların birbirlerine zarar verdiğini ifade etti. “Kimisi gramajı düşürdüğü için fiyatı ucuza satıyor kimisi de sırf rekabet var diye fiyatı ucuz tutuyor. Bu durumda haksız rekabetler yaşanıyor. Fırıncılar da rekabet uğruna birbirine zarar veriyor. Burada bir adaletsizlik var. Üyelerimiz arayıp şikayet ediyorlar. ‘Bu adalet mi?’ diyorlar” dedi.
Maliyeti 75 kuruş
Yaşanan soruna ise fırın işletmecileri de tepki gösterdi. Fırın işletmecisi Yücel Aksu, piyasayı ele geçirme uğruna gramajda hırsızlık yapıldığını ve bazen de zarar uğruna ekmeğin fiyatını düşürenlerin olduğunu söyledi. Aksu, “Biz 250 gram ekmeği 1 liraya satıyoruz. Bakıyoruz ki 50 kuruşa kadar ekmek satanlar var. Ya gramajdan çalıyorlar ya da kalitesiz malzeme kullanıyorlar. Gidip piyasaya ele geçireyim derken zarar ediyorlar. Bunu üretip satmak zorunda, mecburen piyasaya girmesi gerekiyor. Hal böyle olunca da ekmeği ucuza satıyorlar” diye konuştu.