
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda binlerce çocuk bayram sevincini yaşayamıyor. Ekmek parası kazanmak zorunda kalan çocuk işçiler 23 Nisan’da da çalışmak zorunda.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1920 yılında ilan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Türkiye genelinde törenler, etkinlikler ve kutlamalar düzenleniyor. Ancak bazı çocuklar bu kutlamaları yalnızca dışardan seyretmekle yetiniyor. Erzurum’da yaşayan Suriyeli Nedim ve Davud Şeyho kardeşler de o çocuklardan yalnızca ikisi. Suriye’deki iç savaştan kaçarak 10 yıl önce Erzurum’a gelen Şeyho ailesi, o günden bu yana zorlu bir hayat mücadelesi veriyor. Ailenin en büyük çocuğu olan 16 yaşındaki Nedim, hiç okula gidememiş. Çocuk yaşta hurdacılık yapmaya başlayan Nedim son birkaç yıldır ise ayakkabı boyacılığı yaparak ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor.
Kazandığı para ile evin kirasını ödeyerek anne ve kardeşlerinin bakımını üstlenen Nedim’in yükü oldukça ağır olmasına rağmen 11 yaşındaki kardeşi Davud ile birlikte sabah erken saatlerde boya sandığını alarak çalışmaya koyuluyor. Okula gitmeyen Nedim ve Davud, 23 Nisan’da da işinin başında olacak ve yaşıtları gibi bayram kutlamalarına katılamayacak.
‘23 Nisan’da da çalışmaya mecburum’
Nedim Şeyho, “23 Nisan’da yine çalışacağım. Kardeşlerim de kutlamalara katılamıyor. Üzgünüm ama mecburum. Başka gelirimiz yok. O gün insanların 23 Nisan olduğunu hatırlayıp bize daha çok ayakkabı boyatmalarını istiyorum. Bayramımız yok en azından kazancımız olsun” dedi.
‘Fazla para bizim bayramımız olur’
Kardeşi Davud ise, “Çocuk bayramı olduğu için insanlar biraz daha fazla ilgilense, bu da bizim için bir kutlama olur. Fazla para kazanırsak o gün bizim de bayramımız olur” diyerek 23 Nisan’a farklı bir pencereden bakıyor.
Ali Kaya