Öngörülmesi mümkün olmayan hastalıklar veya daha kötüsü kaza hâllerinde imdada yetişen önemli bir kolaylıktır. Bütçe koşullarını zorlamadan tedavi olmak ve bunu sağlarken istenen hastane veya doktoru seçebilmek son derece büyük bir rahatlıktır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilmenin temel koşulu aktif olarak SGK şemsiyesi altında bulunmaktır. Aksi hâlde tamamlayıcı sağlık sigortası yani TSS yaptırmak mümkün olmaz. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kişilerin sağlık sigortası yaptırmak istemesi durumunda özel sağlık sigortası yaptırması gerekir.
Hâlihazırda SGK kapsamında sağlık güvencesine sahip olan herkes tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırma hakkına sahiptir. Sigorta şirketleri aldıkları başvurunun ardından sigortalının risk değerlendirmesini yapar ve genellikle 3 ay olarak uygulanan bekleme süresinin ardından muayene, tetkik ve tedavi hizmetlerinin anlaşmalı hastaneler üzerinden alınmasını sağlar. Buradaki bekleme süresi kişinin ilk kez sigortalı olması dolayısıyla var olan ve geriden gelen hastalıklarının belirlenmesi ve takibi amacıyla kullanılır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası teklif alma aşamasında sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu kurumlar değerlendirilir. Poliçe kapsamında sunulan teminatlar ile bunların limitleri kontrol edilir. Bu şekilde sigorta şirketlerinin sunduğu teklifler arasından en doğru seçimi yapmak mümkün olur.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, aktif olarak SGK kapsamında ve genellikle 0-70 yaş aralığında olanların tamamlayıcı sağlık sigortası satın alma hakkı vardır. Son derece geniş olan bu yaş aralığındaki kişiler doğal olarak farklı meslek gruplarından veya emekli olabilir. Bunun sigortalı olmak üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Ancak sigorta şirketleri tarafından belirlenen azami sigortalı olma yaşı vardır. Eğer ömür boyu yenileme garantisi kazanmış bir kişi değilse belirlenen bu yaşın üzerindeki kişiler, sigorta şirketleri tarafından sigortalanmayacaktır.
Ömür boyu yenileme garantisi kazanan kişiler için durum elbette farklıdır. Bu kişiler tamamlayıcı sağlık sigortasını her yaşta kullanmaya devam eder. Ömür boyu yenileme garantisi elde edemeyen kişiler belirlenen yaş sınırı sonrasında sigortalı olma şansını kaybeder. Tamamlayıcı sağlık sigortasının mümkünse 3-4 yıl üst üste yenilenmesi ömür boyu yenileme hakkı açısından son derece önemlidir.
Bu arada özel sağlık sigortası için böyle bir zorunluluk yoktur. Herhangi bir şekilde SGK kapsamında olmanın sigortalılık için bir şart olarak istenmediğini belirtmek gerekir. Özel sağlık sigortası yaptırabilmek için SGK’li olmak bir koşul olmadığı gibi engel de değildir. Dileyen kişiler tamamlayıcı sigorta yerine özel sağlık sigortasını da seçebilir. Kişi zaten SGK kapsamında bulunmuyorsa yaptırabileceği sadece özel sağlık sigortası olacaktır.
Özel sağlık sigortası yaptırmak, tamamlayıcı sağlık sigortasına göre nispeten daha yüksek prim ödemeyi gerektirir. Bunun da sebebi tamamlayıcı sağlık sigortasında giderlerin bir bölümünün SGK tarafından karşılanıyor olmasıdır. Sigorta şirketi SGK tarafından belirlenen tutarı aşan bölüm için ödeme yapar. Ancak özel sağlık sigortasında tüm giderleri ödemek durumunda olan sigorta şirketi doğal olarak daha yüksek prim talep edecektir.
Günümüz koşullarında hastane ve doktor seçme imkânı elde edilen, küçük bir bütçe ile geniş olanaklar sunan bir sağlık sigortasına sahip olmak çok büyük bir avantajdır. Aniden gelişen hastalıklar, görünmez kazalar ve rutin kontroller için para biriktirmek yerine tamamlayıcı sağlık sigortasına küçük bir bütçe ayırmak çok daha kesin bir çözüm olacaktır. Çünkü kazalar ya da hastalıklar çoğu zaman en hazırlıksız olunan zamanda ortaya çıkar ve kişileri çaresiz bırakabilir. Bunları yaşamadan sigorta yaptırmak önemlidir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında bir hususa dikkat çekmek gerekebilir. Aktif olarak SGK kapsamında olmak dışında bir kısıt bulunmaz. Ancak bu sigorta branşı hastane giderleri ile sınırlı bir kapsama sahiptir. İlaç ve benzeri tedavi giderleri sigorta kapsamında karşılanmaz. Bu açıdan ilaçlar ile ilgili ortaya çıkacak fark ücretlerinin karşılanması beklenmemelidir.