
- MEHMET DÖNEMİ
- Mehmet, çağ açıp çağlar kapatan ve birçok yabancı dil bilen İstanbul’un fatihi, peygamberimizin hadise şeriflerine nail olan şanlı devletin asil padişahıdır. Döneminde Balkanlardan, Karadeniz’e, Adalardan Anadolu’ya kadar birçok toprağa Türk-İslam mührü vurulmuştur. Akşemseddinler, Molla Güraniler, Ali Kuşçular bu dönem de yetişmiş devletin içte ve dışta saygınlığını artırmıştır. Dönemine damgasını vurduğu olay ise İstanbul’un fethidir. Asırlarca hükümdarların rüyasını süsleyen şehir İstanbul, boğazları, tarihi ve turistlik yerleriyle bu gün dahi insanları büyülemeye devam etmektedir. Osmanlı Devletinde ilk şehri kuşatan padişah hangisiydi? İstanbul’u ilk kuşatan ilk padişahımız Yıldırım Beyazıt olmuş fakat amacına ulaşamamıştı. Peki, İstanbul’un fethedilmek istenmesinin sebepleri nelerdi? Bizans’ın Osmanlı aleyhine ittifaklara girmesi, (Siyasi) Hz. Peygamber’in hadisi şerifleri, (Dini), şehrin ipek ticaret yolunun önemli noktalarından biri olması, (Ekonomi), Osmnalı Devletinin Anadolu ve Avrupa toprakları arasında bağlantının sağlanması ve şehzadeleri Bizans’ın kışkırtmasıydı. (Siyasi)
İstanbul’un güçlü surlara sahip olması ve Grejuva ateşinin varlığı şehrin kolaylıkla alınmasını engelliyordu. Şehri almak isteyen EMEVİLER, Abbasiler ve daha sonraları Osmanlı padişahları surları yıkacak güçlü toplara sahip değillerdi. II. Mehmet bunun farkındaydı ve ona göre de hazırlıklarını yapıyordu. İşte fetih için Osmanlı Devleti tarafından yapılan hazırlıklar, Rumeli Hisarı ( Boğazkesen) yapıldı, Şahi topu döküldü, Hareketli kuleler yapıldı, Mora ve Balkanlara akıncılar gönderildi ve Silivri ve Vize kaleleri alınarak Bizans’ın batı ile irtibatı kesildi.
Bütün hazırlıklar yapıldıktan sonra 6 Nisan 1453 yılında İstanbul fethi için kuşatma başlar. Bizans, Haliç’in önüne bir zincir çekerek Osmanlı gemilerinin geçişini önlemek ister. II. Mehmet bunun üzerine gemileri yağlı kazıklarla Kasımpaşa sırtlarından Haliç önüne indirir. Kuşatma 29 Mayıs’ta şehrin alınması ile sona erer. İstanbul artık Türklerindir. Peki, İstanbul’un fethi Türk ve Dünya tarihi açısından hangi sonuçları doğurmuştur? Osmanlı Devleti yükselme dönemine girmiş, Bizans İmparatorluğu yıkılmıştır, ortaçağ sona ermiş, yeniçağ başlamıştır, II. Mehmet, Fatih unvanını almıştır. İstanbul’dan kaçan bilim adamları İtalya’ya giderek Rönesans’ın başlamasına neden olmuşlardır. Osmanlı Devletinin İslam dünyasındaki itibarı artmıştır. İpek yolunun kavşak noktalarından biri Osmanlılara geçmiş, Anadolu ve Avrupa toprakları arasındaki bağlantı sağlanmıştır. Topların güçlü surları yıkması ise feodalitenin zayıflamasına neden olmuştur.
- Mehmet, şehre girdikten sonra herkesin dinini, örfünü, âdetini yaşayacağını söyleyerek Osmanlı’nın adaletini bir kez daha dünyaya duyurmuştur. II. Mehmet döneminde batı yönünde yapılan diğer fetihler nelerdir? II. Mehmet, Avrupalı devletlerin Osmanlı aleyhinde ittifaklar yapmasını önlemek için Venedik ve Cenevizlilerle antlaşmalar yapmış ve batı yönünde ki ilk seferini Sırbistan üzerine gerçekleştirmiştir. II. Mehmet döneminde kuşatılıp da alınamayan Balkan toprağı Belgrat’tır. Sırbistan 1459, Mora 1460, Eflak ve Boğdan 1462, Bosna 1463 Arnavutluk 1479 yılında fethedildi. Osmanlı Devletine karşı oluşturulan haçlı ittifaklarına Bosna her zaman katılmıştır. Osmanlı Devletinin Bosna Krallığı ve Arnavut ile ilişkileri I. Murat zamanında başlamıştır. II. Mehmet döneminde Anadolu Türk siyasi birliği ve Karadeniz’in Türk Gölü olmasını için birçok yer fethedilmiştir. Sinop, Amasra ve Otlukbeli Savaşı bunlara verilecek en güzel örneklerdir.
KARADENİZ’İN TÜRK GÖLÜ OLMASI İÇİN YAPILAN FETİHLER
Amasra, 1460 yılında Cenevizlilerden alınmıştır. İsfendiyaroğullarından Sinop ise 1461 yılında alınmıştır. Trabzon Rum İmparatorluğuna son verilmiştir. (1461) Gedik Ahmet Paşa komutasında ki donanma ile Kırım’ın alınmasına karar verilmiştir. (1477) Kırım’ın alınmasıyla birlikte Karadeniz bir Türk gölü haline gelmiştir. Trabzon Rum İmparatorluğu ve Mora despotluğu gibi devletler Bizans’ı yeniden canlandırmayı düşünmüştür. Trabzon Rum İmparatoru, Akkoyunlu Uzun Hasan’ın kayınpederidir.
OTLUKBELİ SAVAŞI
Doğu Anadolu Bölgesinde hüküm süren Akkoyunlu Devleti en parlak dönemini Uzun Hasan zamanında yaşamıştır. Uzun Hasan kısa sürede devletinin sınırlarını genişletip, Karakoyunlu Devletine de son verince kendisini Timur gibi görmeye başlamıştır. Akkoyunlu Uzun Hasan’ın Karaman oğulları meselesinde taraf tutması Osmanlı Devleti ile arasının bozulmasına neden olmuştur. Uzun Hasan’ın Venedikliler ile de Osmanlı aleyhine ittifak kurması bardağı taşıran son damla olmuş ve iki ordu Erzincan yakınlarında ki Otlukbeli de karşı karşıya gelmiştir. Savaşı Osmanlı Devleti kazanmıştır. Akkoyunlular yıkılma dönemine girmiş, Doğu Anadolu’nun büyük bir bölümü Osmanlıların eline geçmiştir.