CIFITT
Adı sıklıkla Büyükşehir adaylığı için geçiyordu..
Ağırman kapıyı kapadı!
Adı bir süreden beridir Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için geçenlerden biri de Ahmet Ağırman’dı. Gerçi siyaset ile yakından ilgilenenler de çok iyi bilir ki, hemen hemen son 4 seçim döneminde de adı gündeme gelen bir isimdi Ahmet Ağırman, ama nedense bu seçim öncesi daha çok konuşuluyordu. Halen İstanbul Finans Merkezi Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunan İstanbul’da yaşayan Erzurumlu bürokrat hemşehrimiz Ağırman, gerçekten aday mı, değil mi şeklindeki merak uyandıran durumuna Fırfırik’de yayınladığımız bir espri üzerine açıklık getirdi ve ‘’yokum’’ dedi, merakları giderdi. Ağırman, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile aşık atışması konulu facebook hesabından paylaştığım Fırfırik’de ki espriye kısa bir yorum yaptı ve ‘’Gardaş herkes yerinde galsın’’ şeklinde konuşurken, açıklamasının altına da Erzurum şivesiyle ’’ Gubban olim’’ ifadesi, dikkatlerden kaçmadı. Bu yorum, aslında İstanbul’da da bir büyük ilçede başkan adaylığı için ismi geçen Ağırman’ın Erzurum düşüncesi olmadığı şeklinde algılandı, Sekmen’in de yeniden aday gösterilmesini istediği yönünde yorumlandı.
--
Artık 6 aya kalmaz oturduğunuz ev veya işyerinin bir tık’la röntgenini çekeceksiniz..
3 boyutlu kadastroya selam dur!
1990’lı yılların ortasıydı sanıyorum. O dönem çalıştığım Türkiye Gazetesi Erzurum Bürosu’nda bölgede kadastro çalışmalarında yüzde 60’a ulaşıldığına dair haber yazdığımı hatırlıyorum. Önceki gün Tapu Kadastro Bölge Müdürü Hakkı Yetişir’i ziyarete gittiğimde bu oranın yüzde 100’e ulaştığını öğrenince bir yanım sevindi, bir yanım da üzüldü! Sevincim, artık günümüzde elzem olan kadastronun tamamlanmış olması, üzüntüm de, bu orana ulaşılırken geçen zamanda ne kadar yaşlandığımı farketmemdi! Demek ki Erzurum’da kadastronun tamamlanması için benim yaşlanmam gerekiyormuş, en çok da onu anlamış oldum! Şaka bir yana, artık ileri teknoloji ile sadece Erzurum’un değil, Bölge Müdürlüğü’ne bağlı, Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır’da da kadastro çalışmalarında iyi bir seviyeye gelinmesini öğrenmem, iyi geldi bana. Bu konuda elbette hemşehrimiz Bölge Müdürü Hakkı Yetişir’i kutlamak gerekiyor, ben de o ziyaretimde onu yaptım zaten. Ama asıl kutlanması gereken biri daha var ki, hemşehrimiz olduğunu daha yeni öğrendiğim Tapu Kadastro’nun Çatlı genel müdürü Mehmet Zeki Adlı bey. Ne diyeyim, iyi ki var, iyi ki bu işlerin başındalar..
***
Hakkı Yetişir müdürümle konuşurken belki bir çok kişi biliyor olabilir ama benim için ‘bomba’ niteliğinde yeni bir gelişmeden haberim oldu. Say say bitmeyen bir proje diye nitelendirilen uygulama için pilot illerden birisi olarak Erzurum’da da start verilmiş. O projenin adı 3 boyutlu kadastro. Bu ne demek, bir süre sonra oturduğunuz evin, ya da çalıştığınız işyerinin konumunu bir tıkla nerede okursanız olun, dijital ortamdan görebilmeniz demek. İleri teknolojinin kullanıldığı uygulama sayesinde sahibi olduğunuz veya satın alacağınız hane hangi binada, hangi katta, kaç metre kare gibi her türlü niteliklerinin hepsini görme imkanına sahip olacaksınız. Dedim ya, say say bitmeyecek bir faydalı iş bu ve bunun için sadece birkaç ay’cık daha beklememiz gerekiyor. Bu durum hem ev sahipleri hem de kiracılar için çok ideal bir uygulama gibi duruyor. Daha önceleri sıklıkla yaşadığımız usulsüzlükler, karmaşıklıklar da ortadan kalkacak sanki de. Yetişir müdürümün söylediğine göre uygulama sayesinde başta kurum personelleri olmak üzere çoğu alanda da iş yükünün inanılmaz ölçüde azalacak. Ez cümle benim anladığım, amiyane tabirle öterse bu iyi bir düdük, bu benim son kararımdır!
--
Artık 3’lü parklara rastladığımız Bosna Caddesi’nde gidişat pek hayırlı görünmüyor!
Bu şakayı kaldıramayız!
Erzurum’un en işlek caddelerinden olan ve geçmişi de çok eskilere dayanmayan Bosna Caddesi’nde trafikte yaşanan keşmekeş hergeçen gün artarken, yerel yöneticilerin hiçbir şey yokmuş gibi davranmasını anlamıyorum, anlayacağım gibi de Sanki hiçbir yerel yönetici, hiç bu caddeden geçmiyormuş gibi bir izlenim edindiğimi de söylemeliyim, çünkü eğer caddedeki o yoğunluğu görmüş olsalardı orada değil yapılaşmaya, yaya geçidine bile asla izin vermezlerdi! Sağlı- sollu yapılaşmalara devam edilen cadde, şimdiden söylüyorum, 1-2 yılı bulmaz, tamamen kilitlenir, iptal durumuna geçer. Özellikle mesai ve okul çıkışı saatlerinde ki yaşanan araç yoğunluğu illa ki o istenmeyen sonu getirecek ve o gün de ben şu an yaptığım, yapmakla olduğum uyarımla kalacağım zaar! Esasen doğru soru şu: Yahu zaten ilk başta orada yapılaşmada fahiş hata yapıldı, şimdi niye o hatanın üstüne üstüne gidiyor, yeni hatalara fırsat veriyorsunuz? Hele Büyükşehir Belediyesi’nin Dört Güllü Manavı’nın altındaki boş alana da çok katlı işhan yapacağını duyuyorum ki, inanmak istemiyorum, bu bir şaka olmalı diyorum. Şakadır, başka bir şey olduğunu sanmıyorum, yapan pişkin biri olmalı diyorum. Bakın son kez söylüyorum, bugün bırakın artık 3 sıra parkları, bu ana kadar ne olmuş olmuş, bari bu saatten sonra o caddeye kıymayın, öyle bırakın. Yarın geç kalmış olursunuz, iş işten geçmiş olur!
---
Oda temizlemiş, bulaşık yıkamışlığı olan Hilton’un Genel Müdürüydü bu defa konuk..
Bir de işin mutfağından geleni dinle!
Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksek Okulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü öğrencileri, Turizm ve Otel İşletmeciliği proğramı çerçevesinde her hafta bir otel yöneticisini dinliyor, ders niteliğindeki söyleşilerden ders çıkarıyor! Geleceğin turizmcisi öğrenciler bu defa Hilton Otel’in Genel Müdürü Ümit Genç’i dinledi. 14 yaşında otelcilik hizmetine başlayan, Ankara, Adana, Trabzon, Ordu ve Mersin’in yanısıra en son Sırbistan’da Hilton’un Müdürü olarak görev yaparken, geçtiğimiz aylarda Erzurum Hilton’a görevlendirilen Ümit Genç, deneyimlerini öğrenciler ile paylaştı. İşe mutfakta başlayan, oda temizliğinin yanında, bulaşık yıkamışlığı da olan 39 yaşındaki genç genel müdür Ümit Genç, 1998’de başlayan otelcilik hikayesini anlatırken, öğrencilere, turizm ve otel işletmeciliğinin dünyada yükselen bir değer olduğuna dikkat çekti. İşini sevmelerini istediğini söylediği öğrencilerden, kurum kültürü ve işyeri aidiyetine azami önem vermelerini öneren Genç, ‘’Günümüzde tüm dünyada Türk turizmcilerinin fırtınası esiyor. Hemen hemen her ülkede çok sayıda otel yönetimleri Türk’lerin elinde. Doğuştan pratik, proaktif, çözüm odaklı oluşumuz, bizi bir yerlere getiren bu sektörde önemli özelliklerimizdir. Belki bizler eskiden kolay kolay yönetici olamıyorduk ama günümüzde artık görülüyor ki bu zor da değil. Daha kısa bir süre önce kat temizliği yaparken bugün yönetici olanları tanıyorum. Şunu iyi bilin ki, avantajınız fazlasıyla var. Sektör geliştikçe yetişmiş turizmciye de ihtiyaç duyuluyor’’ dedi.
---
Kedili sergi!
PUSULA Gazetesi’nde yayınlanan karikatürlerimi, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın sponsorluğunda sergiledim. İbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezi’nde geçtiğimiz Cuma günü açılışı gerçekleşen sergi, özellikle sanatseverlerinin beğenisine sunuldu. Hergün çok sayıda sanatsever, Perşembe gününe kadar açık olan sergiyi gezdi, duygularını dile getirdi. Önceki gün akşam sergiyi gezmeye gelenlerden biri de yakamaz mı yaramaz, ele avuca sığmayan, biraz da şımartılmış minik bir kediydi! Ancak bütün şövalelere tırmanan bu kedi, herkes gibi önden değil de çizdiklerimi yandan izlemeyi tercih ederken, ortaya işte bu ilginç görüntü çıktı..
---
TUTTUĞUM BABA SÖZLER: En güçlü insan, yalnız kalmaktan korkmayandır (The Quenn’s Gambit)
DUVARIN DİLİ: Suriyeliler gidene kadar kalsaydın bari!