Turizm Haftası bugün itibariyle sona eriyor. Bugün istiyoruz ki Doğu Ekspresinin seferlerinden söz edelim.
***
TDK, ‘Destinasyon’ kelimesini , ‘Varılacak olan yer…’olarak açıklıyor…
Turizm destinasyonu olarak; ‘ doğal özellikleri olan, tarih ve kültür mirası eserlerin bulunduğu, ziyaretçilerin gezdiği, konakladığı yer…’ diye tanımlanıyor…
Türkiye’de ve bölgemizde çok sayıda gezilecek-görülecek yer bulunmakta… Bunlardan birisi Doğu Ekspresi ile Ankara’dan Kars’a gelen yerli turistlerin turlarla Kars ve çevresini dolaşıp, alışveriş yaptıktan sonra memleketlerine döndükleri turizm destinasyonu…
***
Doğu Ekspresi turunu Kars milletvekili ve Ulaştırma eski Bakanı Ahmet Aslan başlattı ve kısa zamanda büyük rağbet gördü…
Türkiye’nin değişik şehirlerinden gruplar Ankara’da buluşup, Doğu Ekspresine biniyor ve Anadolu’nun doğal güzelliklerini tren penceresinden seyrederek Erzurum’a, oradan da Kars’a ulaşıyorlar… Kars’ta konaklayıp ; Çıldır, Ani Harabeleri, Sarıkamış’ı gezip, Selim’de ‘Cirit’ seyrettikten sonra şehirden ayrılıyorlar…
***
Gazeteci arkadaşlarımızla konuşuyoruz, diyorlar ki; ‘Yeni kafeteryalar, oleler yapıldı. Mevcutları görünümlerini yenilediler, alış-veriş arttı ve bunun ekonomik yansıması çok iyi oldu… Van ve Erzurum turizmi başladı… Tur programına günübirlik olarak Erzurum’u da aldılar…’
***
Geçtiğimiz gün Erzurum’da Cağ Kebapçı bir esnafla konuştuk… ‘Ne olur bizim sesimizi de duyurun… Bu arada Karslı Bakan Ahmet Aslan’a da bize desteğinden ötürü teşekkür ediyoruz…’
‘Niye’ diye sorduk…
‘Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen misafirlerin bir kısmı Erzurum’a gelip, bir-iki saat kaldıktan ve cağ kebabı yedikten sonra memleketlerine ya da Kars’a gidip uçakla ve ya trenle geri dönüyorlar… Sayın Bakan olmasaydı , bu katkı gerçekleşmezdi… Erzurum için konaklamalı turizm istiyoruz…’
Balıkesir’den gelen tur operatörü de ; ‘ Kars’tan Erzurum’a bir-iki saatliğine geliyoruz. Eğer Turizm Bakanlığınca bu destinasyona Erzurum da eklenirse, tarihi eserleri gezip, şehirde konaklayabiliriz…’
***
Doğu Ekspresi seferlerini dolu olarak yapıyor ve aylarca önce rezervasyon gerekiyor…
Düşünsenize ,Doğu Ekspres tur destinasyonuna Erzurum’un da dahil edildiğini. Kars’ı gezen ve daha çok yerli olan misafirlerin Erzurum’a gelip konakladıklarını, gastronomi turizmine destek verdiklerini , kültür mirası varlıklarımızı gezip tanıttıklarını ve ekonomiye katkıda bulunduklarını…
***
TÜRSAB, Kuzey Doğu Anadolu Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı ile konuyu konuştuk… Başkan Erzurum’a nasıl daha çok destek oluruz çabası içinde… Diyor ki; ‘bu iş öncelikle Turizm Müdürlüğü’nün… Hazırlanan tanıtım materyalleri uçaklara, trenlere ve şehrin muhtelif yerlerine dağıtılmalı, şehir ve bölge turizmine daha çok nasıl katkıda bulunuruz şeklinde kafa yormalı…Erzurum’daki bazı dinamikleri harekete geçirerek Turizm Bakanlığınca Erzurum’un da Doğu Ekspres tur destinasyonuna dahil edilmesini sağlamak gerek… Gerisi bizim işimiz.’
TÜRSAB Başkanına katılıyoruz, eğer Doğu Ekspres turizm destinasyonu genişletilirse Kars’a gelen misafirlerin son durağı Erzurum olur… Burada konaklayan misafirlerimiz uçak ya da demiryolunu kullanarak memleketlerine geri dönebilirler…
Sayın Vali’nin Kayak turizminin yanı sıra Tarih, Kültür ve Gastronomi turizminin de gelişimine katkı koyacağını ; çalışmalarından olumlu sonuçlar alacağını bekliyoruz…
Erzurum yıllardan beri, ipek yolunun merkezi idi. Doğu ekspresi de Erzurum'dan başlamalıydi, lojistik köy Erzurum'a kurulacaktı, ikisi de olmadı, Ahmet Arslan Kars'tan başlattı ve oraya kurdu. Erzurum milletvekillerinin, bürokratlarının, halkın hiç gıkı bile çıkmadı. Recep Akdağ bakan iken, bakanlığa gittim özel kalem müdürü Rizeli idi. Niye Erzurum'da adam yok muydu?.. O dönem bir milletvekilinin danışmanı da Samsunlu idi. Siz daha yazın, yazın bakalım. Bu şehir sahipsiz. Giden vali için de aynı şeyleri yazmıştınız, hani ne oldu neyi yaptı?.. buraya gelenler, buraya hizmet değil, suya, sabuna dokunmadan günlerini doldurmaya bakıyorlar. İcraat yapan Yazıcıoğlu gibi bir vali olsun, eyvallah. Selamlar.