“Ortaçağ’dan itibaren çeşitli Türk boylarınca tabiatın yeniden uyanışı ve tarımsal faaliyetlerin başlangıcı vesilesiyle düzenlenen 21 Mart bahar kutlamaları Nevruz olarak adlandırılmıştır. Aynı tarih bazı Türk boylarınca kullanılan takvimlerde yılbaşını temsil etmektedir.” Dolayısıyla Nevruz Türkler için önemlidir. Dünyanın birçok bölgesinde düne ve kültüre ait olan değerler yaşatılırken, turizminde konusu olabilmektedir.
Ramazan ayının başlaması, siyasi gündemin yoğunluğu nedeniyle değinemedim. Erzurum’un Cadde ve sokaklarında çok sayıda İranlı, Azerbaycan Türk’ü misafir görüyoruz. Otel arayanlar, arabasıyla bir yerlere alışverişe gidenler. İşte bu insanların Erzurum kayıtlarına turist olarak girdiğini söylemek istiyorum.
Peki Erzurum’un bundan haberi var mı?
Gördüğüm kadarıyla böyle bir derdimiz de davamız da yok!
Para kazanmak için gayret gerekiyor. Bunun için bilgi ve birikim gerekiyor.
İran, Azerbaycan, Gürcistan’dan ‘Nevruz Bayramı’ tatilinde Erzurum, Iğdır, Kars, Van illerine yoğun ilgi oluşuyor. Her Mart ayının 3’üncü haftası akın akın insanlar Nevruz tatili için Türkiye’ye giriş yapıyor. Iğdır ve Kars’ta Nevruz kültürü zaten var, Van Nevruz tatili için gelenlerden en iyi fayda sağlayan illerin başında.
Erzurum?
İşte burada bir sıkıntı var!
Çünkü ne Palandöken’deki oteller, ne şehrin meslek odaları, esnafı, tüccarı NEVRUZ Bayramından bihaber. Gelen turistler bir otelde konaklayacak, lokantada yemek yiyecek, tatlıların tadına bakacak, mağazalarda alışveriş yapacak, Oltu taşı takı alacaklar.
Ayeti Kerime “bilenler ile bilmeyenlerin asla bir olamayacağını” söylüyor bize. Bunu ticaret için dahi olsa Nevruz kültürüne sahip çıkanlar ile çıkmayanların kazancının da farklı olduğunu düşünebiliriz.
Ticaret Odası Başkanı, Borsa Başkanı, Esnaf Sanatkârlar Birliği Oda Başkanları bir çağrımda size! Nevruz, kadim bir Türk kültürüdür. Günümüzde ticarete de çok yarıyor. Bir sonraki Nevruz’da gelen turistlerinde ilgisini çekecek bir takım etkinlikler yapın, belki daha çok turist gelir, daha çok para bırakır ve şehrin refahına olumlu katkı olur!
Nevruz’un maddi kültür açısından önemi elbette büyük!
Babası ve dedesi ‘ilk dans’ ile evlenmeyenlerin torunlarının kültürel hegemonyanın esiri olduğunun farkına vararak milli değerlerine sahip çıkmalarının aslında yaşamak için zorunluluk olduğunu hatırlamaları için bahsedelim.
Nevruz, Türk kültürünün önemli bir unsurudur.
Bazı bölgelerde Mart 9’u olarak bilinir.
Eski hesap denilir ya, eski takvime göre!